Ислям
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ислям

Всичко за Исляма

ПорталПортал  ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимкиПоследни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! Чети [о, Мухаммед] в името на твоя Господ, Който сътвори - сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е Най-щедрия, Онзи, Който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел.

Разликата между дуа "за искане (от Аллах)" и дуа за поклонение

Go down 
АвторСъобщение
ImanKadyova

Брой мнения : 25

Разликата между дуа  "за искане (от Аллах)" и дуа за поклонение Empty
ПисанеЗаглавие: Разликата между дуа "за искане (от Аллах)" и дуа за поклонение   Разликата между дуа  "за искане (от Аллах)" и дуа за поклонение Empty26.07.13 9:34

Никой не е казал, че трябва да има знак дали дуата е приета или не. Всевишният Аллах не е длъжен да ни отговаря. Дуа може да се прави в неограничено количество пъти, и може би Всевишният Аллах ще ни даде знак след първия път, а може и да не ни даде изобщо. И Всевишният Аллах знае най-добре!

Кога се приема дуата?
В Свещения Коран и Благородната Сунна са указани периодите от време, в които дуата има повече преимущество и по-голям шанс да получи отговор, отколкото в обичайното време. Имам ал-Мунави в коментария си към хадиса за това, че дуата преди разговяването се приема, е свел словата на ал-Мукаризи от неговата книга “ат-Тазкира”: “Молбата (дуа) се приема  в определени периоди, такива като  при ставане за намаз, при стълкновение с отрядите на врага по време на война, след произнасянето на езана от муеззина, дуата между езан и икамет, по време на дъжд, дуата на родителя за детето, дуата на угнетения, дуата на пътника, докато не се завърне, дуата на болния, дуата в определена  час на нощта, в определено време на петъка, по време на стоенето Укуф в местността Арафа, дуата на извършващия Хадж, дуата при виждането на Кааба, дуата след възхвала на Всевишният Аллах и дуа за Неговия Пророк салляллаху алейхи ве селлем, дуата на говеещия, както и дуата на говеещия преди разговяване, дуата на справедливия управник, дуа за смирение на сърцето, дуа за отсъстващ, дуата с протягане на ръцете с молба към Всевишният Аллах”. (Виж “Файд ал-Кадир” 3454.) Ето защо отправяйте дуа към Всевишният Аллах преди Ифтар по време на Ифтар и след Ифтар. И Всевишният Аллах знае най-добре!

Разликата между дуа  "за искане (от Аллах) " и дуа за поклонение
Каква е разликата между дуа за искане (от Всевишният Аллах) и дуа за поклонение?

Хвала на Аллах!
Ние използваме думата “дуа” в значението, което се отнася към неща:
1. Дуа за искане на нещо от Аллах, което означава търсене на това, което ще бъде от полза, или се иска предотвратяване на нещо, което ще причини вреда. Това се прави с искане от Всевишният Аллах на онова, което ще бъде от полза в този свят и в отвъдния, и за да се предотврати това, което ще доведе до вреди в този свят и в отвъдния.
Например като дуа за опрощаване, милост, правилно ръководство, помощ, за постигане на Дженнета, за спасение от Джехеннема, или пък Всевишният Аллах да предостави хубавите неща в този свят и в отвъдния живот и така нататък.
2. Дуа за поклонение, което означава, човека да се покланя на Всевишният Аллах във всеки един от видовете на поклонение, в сърцето, или физически, или материално, като страх от Аллах и любов към Него, надявайки се на Неговата милост, като молитвата намаз, говеенето, поклонението Хадж, четенето на Свещения Коран, възхвалата ат-тасбих и споменаването аз-зикр, като даването на зекят и садака, като борбата по пътя на Аллах, като призоваването на хората към Всевишният Аллах, както и повеляване на разрешеното и забрана на порицаваното, и така нататък.
Всеки, който изпълнява нещо от тези актове на поклонение е отправящ зов към Всевишният Аллах.
Виж:“Ал-Каул ал-Муфид” (1/264) и “Тасхих ад-Дуа” (стр. 15-21).

Обикновено, когато думата (ад-дуа) се появява в айетите на Свещения Коран, тя се отнася и до двете значения, защото те са свързани помежду си. Така че всеки, който търси нещо, то иска от Аллах с думи на езика устно, и е покланящ се Нему, защото ад-дуа е поклонение и всеки покланящ се на Аллах изпълнява молитвата намаз, или говее, или извършва поклонението Хадж, с надеждата за награда от Всевишният Аллах и завоюване на Дженнета и спасение от наказанието в Джехеннема.

Шейх Абдурахман ас-Саади рахимеху Аллах, е казал: “Всичко, което се намира в Свещения Коран като повеля за отправяне на ад-дуа, и забрана за отправяне на ад-дуа към друг, освен Аллах, както и възхвалата от призоваващите, включва дуа за искане и дуа за поклонение.” Край на цитата. “ал-Каваид ал-Хиссан”(№ 51).

В някои от айетите на Свещения Коран, единия вид дуа може да бъде по-ясно изразена от другия вид.
Шейх ал-Ислям Ибн Теймийа рахимеху Аллах, е казал относно словото на Всевишният Аллах: Зовете своя Повелител със смирение и в уединение! Наистина, Той не обича престъпващите. И не разпространявайте по земята поквара, след като тя е приведена в порядък! И Го зовете със страх и надежда! Наистина, милостта на Аллах е близо до добродетелните. (7:55-56)
Тези два айета включват етикета и на двата вида дуа: Дуа за поклонение, и дуа за искане (на нещо от Аллах). Дуа в Свещения Коран може да се отнася към един от тези видове, или може да се отнася и за двата, защото те са свързани помежду си. Дуа за искане (на нещо от Аллах) е търсене на онова, от което молителя ще се възползва и молба да се опази от това, което ще му навреди. Така той отправя дуа за полза и предпазване от вреда.  И когато се отправя зов към Всевишният Аллах с надежда и страх, това се нарича дуа за поклонение. Известно е, че и двата вида са свързани помежду си. Всяка дуа за поклонение предполага дуа за искане на нещо, както и всяка дуа за искане на нещо включва в себе си поклонение.
Въз основа на това, словата на Всевишният Аллах “И когато Моите раби те питат за Мен - Аз съм наблизо, откликвам на зова на зовящия, когато Ме позове." (2:186), включват и двата вида дуа, и по отношение на всеки един от двата вида. Айета го разяснява. Казано е: Аз ще му дам, когато той поиска от Мен: И е казано още: Аз ще го възнаградя, ако той се покланя на Мен. И двете са свързани помежду си.
Това не попада в групата за използване на обща дума в двете си значения, или за използване на думата в реален и преносен смисъл, а това е да го използвате в реалния смисъл на това понятие, което включва и двете неща.
Помислете за това, защото е въпрос, който е от голяма полза, но рядко му се обръща внимание. Повечето айети в Свещения Коран указват на двете значения, и то е от този тип.
За пример, Всевишният Аллах е казал: Кажи: “Не би ви обърнал внимание моят Повелител, освен ако сте Го призовавали." (25:77) т.е. вие Него зовете с дуа. И беше казано: Това е така, защото Неговия призив към вас е да Му се поклоните.
И Аллах знае най-добре!
Съкратено от Исляма във въпроси и отговори
Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» Разликата между добрата и лошата дума
»  CXL. РАЗДЕЛ ЗА КУЛТУРАТА ПРИ ИСКАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ДА СЕ ВЛЕЗЕ
» 1 Ползотворно поклонение
» 2 Пътуване за поклонение хадж
» XLIII. РАЗДЕЛ ЗА ПОЧИТТА КЪМ ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЕМЕЙСТВОТО НА ПРАТЕНИКА НА АЛЛАХ, Аллах да го благослови и с мир да го дари, както и за достойнствата им

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Ислям :: Разни :: Фетви-
Идете на: