XСVII. РАЗДЕЛ ЗА ДОПИТВАНЕТО И ЗА ТЪРСЕНЕТО НА НАПЪТСТВИЕ ОТ АЛЛАХ (ИСТИХАРА)
قال اللَّه تعالى: ﴿ وشاورهم في الأمر ﴾
Аллах Всевишния е казал:
„... и се съветвай с тях по делата!“ (3: 159).
وقال تعالى : ﴿ وأمرهم شورى بينهم ﴾ أي يتشاورون بينهم فيه
И е казал Той:
„... и по делата се съвещават помежду си... “ (42: 38).
722 - عن جابِرٍ رضيَ اللَّه عنه قال : كانَ رسولُ اللَّه صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم يُعَلِّمُنَا الاسْتِخَارَةَ في الأُمُور كُلِّهَا كالسُّورَةِ منَ القُرْآنِ ، يَقُولُ إِذا هَمَّ أَحَدُكُمْ بالأمر ، فَليَركعْ رَكعتَيْنِ مِنْ غَيْرِ الفرِيضَةِ ثم ليقُلْ : اللَّهُم إِني أَسْتَخِيرُكَ بعِلْمِكَ ، وأستقدِرُكَ بقُدْرِتك ، وأَسْأَلُكَ مِنْ فضْلِكَ العَظِيم ، فإِنَّكَ تَقْدِرُ ولا أَقْدِرُ ، وتعْلَمُ ولا أَعْلَمُ ، وَأَنتَ علاَّمُ الغُيُوبِ . اللَّهُمَّ إِنْ كنْتَ تعْلَمُ أَنَّ هذا الأمرَ خَيْرٌ لي في دِيني وَمَعَاشي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي » أَوْ قالَ: «عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِله ، فاقْدُرْهُ لي وَيَسِّرْهُ لي، ثمَّ بَارِكْ لي فِيهِ ، وَإِن كُنْتَ تعْلمُ أَنَّ هذَا الأَمْرَ شرٌّ لي في دِيني وَمَعاشي وَعَاقبةِ أَمَرِي » أَو قال : « عَاجِل أَمري وآجِلهِ ، فاصْرِفهُ عَني ، وَاصْرفني عَنهُ، وَاقدُرْ لي الخَيْرَ حَيْثُ كانَ ، ثُمَّ رَضِّني بِهِ » قال : ويسمِّي حاجته . رواه البخاري.
722. От Джабир, Аллах да е доволен от него, се предава: „Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, ни даваше знание за търсенето на напътствие от Аллах във всички дела, както ни учеше и на сурите от Свещения Коран. Казваше: „Ако някой от вас е загрижен за нещо, нека отслужи два ракаата[1] извън задължителните и после да изрече: „О, Аллах, моля Те да ме напътиш със Своето знание и да ми дариш способност със Своята способност, и те моля за великата Ти щедрост! Ти можеш, аз не мога. Ти знаеш, аз не знам. Ти си Всезнаещия тайните. О, Аллах, ако знаеш, че това дело е по-доброто за мен, за религията ми, живота ми и бъдещето ми (скоро или подир време[2]), отсъди го за мен и го облекчи, после ме благослови в него! Ако знаеш, че това дело е лошо за мен, за религията ми, живота ми и бъдещето ми (скоро или подир време), отдалечи го от мен и мен отдалечи от него, и отсъди за мен доброто, където и да е то, после стори да съм доволен от него[3]!“ И тогава човек назовава желанието си“ (разказан от ал-Бухари).
[1] Вж. бел. 20.
[2] В друг вариант се добавя „скоро или подир време”, т.е. в земния или отвъдния живот.
[3] Аллахумма инни-стахирука би-илмика уа-стакдирука би-кудратика уа-салука мин фадлика-л-азим фа-иннака такдиру уа ля акдиру уа тааламу уа ля ааламу уа енте алляму-л-гуюб. Аллахумма ин кунта тааламу енна хаза-л-амра хайрун ли фи дийни уа мааши уа акибати амри (аджили амри уа ааджилихи) фа-кдурху ли уа яссирху ли сумма барик ли фийхи. Уа ин кунта тааламу енна хаза-л-амра шаррун ли фи дийни уа мааши уа акибати амри (аджили амри уа ааджилихи) фа-срифху анни уа-срифни анху уа-кдур ли ал-хайра хайсу кана сумма ардини бихи.
<--- Върни се на съдържанието на -
РИЯДУ-С-САРИХИН