Сура Преумножаването
(Ат-Такасур)
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!
1. Увлича ви преумножаването,
2. додето легнете в гробовете.
3. Ала не! Ще узнаете.
4. И пак не! Ще узнаете.
5. Ала не, ако знаете с достоверното знание
6. ще видите Ада.
7. После ще го видите с достоверен поглед.
8. После ще бъдете питани в този Ден за насладите [на земята].
Кратки сведения за тази сура
Според Имам Абу Хайян, Шаукани и Суюти, всички тълкуватели на Корана са на мнение, че сурата е Мекканска. Но някой муфассири (тълкуватели на Корана) смятат, че е Мединска. Имам Суюти казва: ,,Истината е, че тя е Мекканска.“
Съдържа 8 знамения, без – Бисмилляхиррахманиррахим, 102-ра сура по ред в Свещения Коран. Наименованието на сурата идва от думата ,,такатур“ (преумножаване), която се упоменава в първото знамение на сурата.
Причини за низпославането на тази сура:
Според известните муфассири Мукатил и Калби (Аллах да е доволен от тях), тази сура била низпослана за племената Абдулманаф и Сахм, които са от Курейш. Тези две племена били в постоянен спор и неразбирателство. Спорили за това кое от племената е по-благородно и по-силно от останалите. Абдулманаф: ,,Нашето племе надброява вашето, ние сме повече и затова сме по-силни“. От племето Сахм казвали същото и затова започнали да се броят и членовете на племето Абдулманаф се оказали повече. Тогава някой от племето Сахм казал: ,,Нека да броим и мъртвите, те не са ли от нас?“ Тогава започнали да броят и мъртвите и членовете на Сахм излезли в повече.
Така постоянно се брояли и спорели помежду си, докато била низпослана тази сура за тях.
Преданието е мурсал – слабо, предадено от Ибн Аби Хатим. Виж в книгата Асбаб`ул Нузул на Имам Суюти.
Според известния тълкувател на Корана Катада р.а: „Тази сура е низпослана за евреите. Те постоянно се хвалели и пресмятали кое племе от племената е по-силно и кое надброява с членовете си другите. Това ги карало да се възгордяват с множеството си, и да забравят за Съдния ден. Така тяхната заблуда продължлаи докато умрели и били поставени в гробовете...“
Преданието е слабо, виж: Асбаб`ул-Нузул на Уаххиди.
Според Ибн Джарир, който предава от Али (р.а): ,,Ние продължавахме да се съмняваме за наказанието в гроба, докато бе низпослано това знамение: „После ще го видите с достоверен поглед“. (Виж: Суюти в Асбаб`ул Нузул. Хадисът е предаден от Тирмизи, 3355)
Аз казвам: Това предание със сигурност е слабо, защото знаем, че нито един от асахаба не се е съмнявал в това, което е казвал Пророка салляллаху алейхи уе селлем. В противен случай не биха повярвали истински, а това е двуличие – Аллах да пази. Освен това знаем от достоверно предание, че Али радиаллаху анху е казал: ,,Ако завесата на невидимото (гайб) се повдигне и аз видя Рая и Ада, то това не би засилило вярата ми в тях“. Това показва колко е била силна вярата на Али радиаллаху анху в задгробния живот, Рая и Ада. Толкова силна, че ако ги видел пред себе си, това нямало да засили вярата, с която вярвал в тях. И все пак Аллах знае най-добре.
От тафсира на имам Ибн Катир
В тълкуването на тази сура Имам Ибн Катсир, Аллах да е доволен от него, казва:
Този свят и благата в него ви заблуди, тази заблуда ви доведе до такова положение, че забравихте за Съдния ден и задгробния живот. Вие останахте в това положение доста дълго време, но ето смъртта ви застигна и вие попаднахте в гроба и станахте от обитателите на гробищата...
После споменава преданието от Анас ибн Малик радиаллаху анху, в което Пратеника на Аллах салляллаху алейхи уе селлем, казал: ,,Мъртвият ще бъде последван от три неща – семейството, богатството и неговите дела. Двете ще се върнат обратно (когато бъде заровен в гроба), а едното ще остане с него. Тези, които ще се върнат обратно са, семейството и богатството му. А това, което ще остане с него, са неговите дела.“
Муслим, Тирмизи и Ниса’и
В друго предание от Анас ибн Малик се казва: „Пратеника на Аллах салляллаху алейхи уе селлем каза: ,,Има две неща, които остаряват заедно с човека (т.е. остават в сърцето му до смъртта), те са; желанието за живот и желанието за повече богатство.“
Имам Ахмед ибн Ханбал
След което Ибн Катир казва: „В сурата Аллах Субханеху уе Теаля заплашва неверниците и предупреждава вярващите да не се заблуждават с този свят, защото без съмнение Съдния ден, задгробния живот, Ада и Рая съществуват. Тогава за какво ще трябва да се възгордяват, щом като им предстои да бъдат питани и разпитвани за благата, с които Аллах ги бил наградил.
Това беше на кратко от Тафсира на Ибн Катир, а Аллах знае най-добре!
От тафсира на имам Табари
Имам Табари, Аллах да бъде доволен от него, казва:
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!
1- Увлича ви преумножаването,
2- додето легнете в гробовете.
„О, хора! Гордоста ви, за това, че сте богати и семействата ви многолюдни ви доведе до това положение, че забравихте за Съдния ден. Това продължи така, докато попаднахте в гроба.
От Абдуллах ибн Сирин: Чух Пратеника на Аллах да казва: ,,Човек постоянно казва: Богатството ми, богатството ми! О, човече, знай че ти не разполагаш с нищо друго, освен това, което си изял, това което си носил и това което си раздал на хората като милостиня“. (Муслим)
А Анас радиаллаху анху каза: Чух Убай бин Ка’аб да казва: „Докато не бе низпослана сурата Такатур, ние смятахме следния хадис от Корана ,,Ако на човек има две долини пълни със злато, той би поискал трета. Само земята (т.е.смъртта) ще го насити. Аллах опрощава тези, които искат прошка от него“. (Муслим)
Думите в знамението, които са приведени като „...додето легнете в гробовете...“ означават: „Додето умрете, после бъдете погребани с празни ръце.“
3- Ала не! Ще узнаете.
„О, хора! Не трябва да се хвалите, че сте многолюдни и богати, защото след като умрете ще бъдете наказани за тези ваши хвалби, и за това, че се занимавате с празни работи и не се подчинявате на Аллах Субханеху уе Теаля.
Имам Табери казва: ,,Това знамение е доказателство за тези, които се съмняват в задгробния живот и Съдния ден.“ След, което той също споменава преданието от Али радиаллаху анху, в което се казва: ,,Ние продължавахме да се съмняваме за наказанието в гроба, докато бе низпослано това знамение „После ще го видите с достоверен поглед“. (Виж: Суюти в Асбаб`ул Нузул. Хадисът е предаден от Тирмизи)
4- И пак не! Ще узнаете.
,,Причината за повтарянето на същите думи от предишното знамение е признак, за важността на темата и това, което се говори в знамението. Когато арабите искат да потвърдят нещо, или да покажат неговата важност, те повтарят същите думи по няколко пъти. Това повтаряне напомня, че заповедта или забраната е много строга и важна.
Според известният тълкувател на Корана Имам Даххак, с първото знамение Аллах Субханеху уе Теаля предупреждава неверниците, а с второто предупреждава вярващите. Тогава, в първото знамение се казва: ,,Ала не! Ще узнаете, о, вие неверници“, а във второто: „И пак не! Ще узнаете за напред, и ще се осигурите, о, вие вярващи“. (т.е. Вие повярвахте на този свят в задгробния живот, за напред ще вкусите смъртта и ще се уверите напълно.)
Предадено от Имам Табари в тафсир.
5-6- Ала не, ако знаете с достоверното знание, ще видите Ада.
,,Или ако вярвахте и бяхте сигурни в задгробния живот, не бихте вършили лоши дела. Но бъдете сигурни, ще видите Ада, и ще бъдат наказани тези, които заслужават него.“
7- После ще го видите с достоверен поглед.
,,О, неверници! Вие не вярвате в Съдния ден. За това сте подзети от този измамен свят. Но когато видите Ада с достоверен поглед (т.е. пред вас), тогава ще повярвате и ще се уверите, но ще бъде късно. Няма да има прошка нито милост за вас“.
8- После ще бъдете питани в този Ден за насладите [на земята].
,,После в Съдния ден ще бъдете питани за благата, с които Аллах Субханеху уе Теаля ви дари на този свят. Ще бъдете питани, къде похарчихте живота, здравето и богатството си.
Някой учени допълват: Човек ще бъде питан за всяка благодат, която му е дарена. Къде и за какво сме използвали очите, ушите, краката, ръцете и др.
От Букайр ибн Атик радиаллаху анху: Видях човек, който донесе шербет (разраден сироп от захар и плодове) на Са’д ибн Джубайр да пие. След като го изпи, каза: „Ето и за това ще бъдете питани на Съдния ден“.
А от Джабир ибн Абдуллах радиаллаху анху: „Пророка салляллаху алейхи уе селлем и Абу Бакр радиаллаху анху почиваха на едно място. Аз им донесох вода и фурми. След като ги изядоха и пиха, Пророка салляллаху алейхи уе селлем каза: „Това е от насладите, за които ще бъдете питани (на Съдния ден)“. (Ниса’и)
В предание на Тирмизи се допълва, че сянката, под която почиваме, водата и фурмите, също са от благата, за които ще бъдем питани.
Имам Табари казва: „От всички тези предания, които споменахме по-горе разбираме, че ще бъдем питани дори и за най-малкото нещо, с което Аллах Субханеху уе Теаля ни е дарил на този свят. Тогава за какво трябва да се гордеем и големеем пред останалите? Не е ли Аллах истинският собственик на всяко нещо? Не е ли Той, Който ни дари с всичко, та дори и живота? Аллах е Този, Който ни създаде и всичко около нас“.
От тафсира на Сайид Кутуб (Фи Зилял Ал-Коран)
Саийд Кутуб, Аллах да се смили над него, казва:
Накратко в сурата ат-Такасур Аллах Субханеху уе Теаля ни казва:
,,О,заблудени хора! О, вие, които постоянно се хвалите с богатствата и многочислеността на семействата си. О, вие, които се възгордявате и не мислите занапред. Вие ще бъдете разделени от тези блага, ще бъдете заровени в пръстта, където няма да остане нищо с вас, тогава има ли за какво да се гордеете?! Без съмнение земните блага ви съблазниха, и ето – един ден ще умрете и ще бъдете погребани. Събудете се и вижте истината.
След което Аллах Субханеху уе Теаля продължава като заплашва неверниците и казва: „Ала не! Ще узнаете.“ Ще узнаете истината, но може би ще бъде късно. И за да потвърди тази заплаха и предупреждение, Аллах Субханеху уе Теаля повтаря: ,,И пак не! Ще узнаете“.
След тази заплаха, отправена към неверниците, се очаква те да възприемат и да слушат с внимание онова, което ще им се каже. Ето тогава Аллах Субханеху уе Теаля казва: „Ала не, ако знаете с достоверното знание“.
След това Аллах Субханеху уе Теаля ни съобщава за това страшно знание, като казва: „…ще видите Ада“.
И още по страшно от това: ,,…ще го видите с достоверен поглед“ и вече няма да се съмнявате. Ето тогава ще започне всичко...
И вие...ще бъдете питани в този Ден за насладите [на земята]. Ще бъдете питани за това от къде спечелихте Неговите блага и къде ги похарчихте. Дали сте ги спечелили, противопоставяйки се на Всевишния Аллах, или сте ги спечелили, като Му се покорявахте. После дали сте ги използвали в позволени от Него места, или сте ги използвали за грях.
След всичко това и след като разбрахте, че истинското господство и владение е само на Аллах, с каква смелост се изтъквате и гордеете пред Него (като се хвалите с вашите богатства и многолюдни семейства)?
Кратко (смислово)тълкуване на сурата
(от тафсир дирайе – подготвен в Р.Турция, Истанбул 2004).
1 ) Увлича ви преумножаването,
О, хора! Това да се хвалите с децата и богатствата си ви увлича до такава степен, че забравихте за Съдния ден. Забравихте да се молите на Аллах Субханеху уе Теаля, Който е истинският собственик на вашите богатства и имане.
2 ) додето легнете в гробовете.
Увлякохте се до такава степен, че дори започнахте да се хвалите с множеството на мъртвите от вас.(Става въпрос за преданието, което споменахме по-горе). Това ваше положение ще продължава така, додето легнете в гробовете.
3 ) Ала не! Ще узнаете.
Ще узнаете това, че е било напразно да се хвалите. Ето за това, преди да е настъпил този час, занимавайте се с дела, които ще ви бъдат от полза и оставете припирните за неща, които не са от полза.
4 ) И пак не! Ще узнаете.
После ще узнаете за вашите грешки, когато настъпи Съдният ден, и всеки бъде съживен насаме. Ще умрете сами, ще бъдете съживени сами и сами ще отговаряте за вашите дела. Тогава за какво се хвалите с многолюдието и богатствата на вашите племена?!
5 ) Ала не, ако знаете с достоверното знание
Да, ако знаете с достоверното знание, не бихте се подмамили по този лъжлив свят и не бихте забравили Отвъдният.
6 ) ще видите Ада.
Кълна се в Аллах, о, хора! Вие ще видите Ада от близо и някой от вас ще влезнат в него.
7 ) После ще го видите с достоверен поглед.
Когато мине делото ви пред Аллах, всеки от вас ще види Ада. Някой ще вкуси от неговите мъчения, други не, но всички ще го видите.
8 )После ще бъдете питани в този Ден за насладите [на земята].
Да, ще бъдете питани, къде пропиляхте живота, здравето и богатствата си. Ще бъдете питани за всичко нещо, с което Аллах ви беше дарил.
А Аллах Субханеху уе Теаля знае най-добре!
Слава на Аллах, Господа на световете !