Ислям
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ислям

Всичко за Исляма

ПорталПортал  ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимкиПоследни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! Чети [о, Мухаммед] в името на твоя Господ, Който сътвори - сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е Най-щедрия, Онзи, Който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел.

Тефсир на сура Ад-Духа

Go down 
АвторСъобщение
amina

amina

Брой мнения : 536

Тефсир на сура Ад-Духа Empty
ПисанеЗаглавие: Тефсир на сура Ад-Духа   Тефсир на сура Ад-Духа Empty18.07.13 9:21

КАК СУРА АД-ДУХА МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ ЖИВОТА ВИ

Шейх Теуфик Чоудхури

Най-добрият начин да почувствате добро в сърцето си е да четете сура Ад-Духа. Защото това е най-удивителната сура в Курана, която ти казва да бъдеш позитивен и да чувстваш добро към Аллах /Аззе уе джелл/. Да ви кажа ли какво е значението на Ад-Духа? В смисъл, който вероятно сте чували преди.
Сура Ад-Духа е низпослана във време, когато шест месеца Пратеника /саллеллаху алейхи уе селлем/ не получавал откровение от Аллах /С.Т./. За шест месеца Пратеника /саллеллаху алейхи уе селлем/ не получил никакво откровение от Аллах  -  Джибрил не слизал, не сънувал. Знаете, има време, когато сънуваме хубави сънища. А тези дни, когато съм зает в подчинение, много съм изморен, мозъкът ми е много изморен, в действителност не сънувам. Понякога чувствам, че моя салеуат, моя ибадет не оказва влияние върху сърцето ми, върху живота ми. Чувствам се, сякаш съм отдалечен от Аллах /Аззе уе джелле/. Имате ли такива чувства понякога?
- Братя? – Сестри? – Да?  
Понякога се чувствате, като че ли това не ви влияе, сякаш Аллах не ви отговаря? Не ми говори. Вече не сънувам хубави сънища, няма я тръпката вече, която да ме вдъхновява. Вече не чувствам удоволствието. Какво става?
По същия начин за шест месеца Пратеника /саллеллаху алйехи уе селлем/ не получил нито едно откровение низпослано чрез Джибрил или чрез сън. Изобщо никакво откровение за цели шест месеца. Така Пратеника /саллеллаху алейхи уе селлем/ си помислил, че Аллах го мрази. Помислил си, че Аллах вече не го иска като пратеник. Всички тези мисли минават през ума му. Не е ли така? Няма ли да започнете да си мислите същото? Някои от нас започват да си мислят: „О, Боже, Аллах трябва да ме мрази. Виж живота ми, Аллах наистина не ме иска. Виж ситуацията, положението ми. Изтормозен съм, Аллах вече изобщо не Го е грижа, Аллах не Го интересува моята дуа. Понякога такива мисли ти идват на ум. Ето в такова положение е бил Пратеника /саллеллаху алейхи уе селлем/, когато е била низпослана тази сура.
И така. Какво казва Аллах?
Аллах казва: „Кълна се в утрото.” (и в неговата ослепителна красота.)
Първото нещо, което казваш на някой, който е депресиран е: „Събуди се! Виж слънчевата светлина! Не винаги е Денят на страшния съд. Не всичко е гибел и мрак. Има хубаво слънце отвън, хубава светлина.
„...и в нощта, когато настъпва мрак.”
Вторият проблем на хората, които са депресирани е, че будуват през нощите. Отиват да спят на сутринта, а будуват през нощите. Всичко е гибелно и мрачно. Те имат много лоша схема за спане.
„И с нощта идва спокойствието.”
„Аллах не те мрази, о, Мухаммед.”
Аллах не ни мрази.
„Аллах не те мрази, о, Мухаммед, нито те е изоставил.”
По същия начин, я, Абд Аллах, Аллах не те мрази и Аллах не те е изоставил.
И наистина Отвъдния живот е далеч по-добър за теб от този. Това, което предстои е далеч по-добро от състоянието, в което си сега.

И много скоро, Аллах ще ти въздаде огромна награда и ще си доволен.
Много скоро, о, мусулмани, Аллах ще ни дари с Дженнет, иншаАллах и ще ни направи щастливи. Много скоро, Аллах ще ни дари с победа над всичко това и ще ни направи щастливи. Много скоро. Аллах е обещал това. И със сигурност, много скоро, много скоро ще отидем в Дженнета, иншаАллах. Много скоро.
Не е ли това най-красивото нещо, което да кажеш на човек, който чувства болка в сърцето си?
След това Аллах му дава основания, за да вярва в това.
Какво казва?
Дава основание на хората да повярват в това. Аллах казва:
„Не те ли намери Той сирак и не те ли приюти?”
Запитай се!
Не си ли бил много болен понякога? Не си ли бил малко дете и Аллах се е грижил за теб? Не си ли била малко момиче, без да има кой да се грижи за теб и Аллах се е погрижил за теб?
„И те намери заблуден, и те напъти.”
Не сме ли били заблудени, братя и сестри, преди да започнем да изпълняваме?
Знам, че самият аз не съм кланял, не съм знаел нищо за религията си. Не ме ли е намерил Аллах, заблуден и ме е напътил?
Също така. Не сте ли били заблудени и Аллах ви е напътил?
„Не те ли намери Аллах /С. Т. / беден и нуждаещ се и ти даде богатство?”
Колко от нас са дошли в Австралия, без да имат никакви пари? Над колко от нас Аллах се е смилил и ни е направил богати? За колко от нас Аллах се е грижил, когато семействата ни са били затруднени у дома?
Аллах ни дава още и още основания – на Расулюллах /саллеллаху алейхи уе селлем/ и на нас. Напомня ни, отново и отново, защо трябва да вярваме във всичко, което Аллах е казал. Неговото обещание е истинно. Ето защо за депресираните хора, това е най-добрия начин да ги изправите на крака, говорейки им за миналото и давайки им основание да вярват, че обещанието на Аллах ще се осъществи, точно както се е осъществявало и в миналото.
След това Аллах дава антидота за депресията. Знаете ли какъв е той?
Депресираният човек е много повече загрижен за себе си. Но най-добрият начин да премахнем депресията и това чувство на отдалеченост от Аллах е да не забравяме тези хора, които са далеч, далеч по-затруднени от нас.
Аллах продължава, като казва:
„Тъй, че не огорчавай сирака! И не отпъждай умоляващия!”
Аллах ни казва да помним тези две групи хора. Първата – сираците и втората – бедняка (умоляващия). Спомни си сираците – нямат си кой да се грижи за тях. Ти имаш родители, които да се грижат за теб, имаш семейство, което да се грижи за теб – някого, при когото да се прибереш. Сираците си нямат никого.
Умоляващият (беднякът) си няма храна. Умолява те за храна. Всеки ден заспива гладен. А на теб Аллах е дал храна.
Колко от нас са заспивали гладни? СубханаАллах!!!
Ето. Аллах ни казва какъв е антидотът. Той е да гледаме хората, чието положение е по-ниско от нашето.
И последния начин да премахнем това чувство на отдалеченост от Аллах. Знаете ли какъв е той?
„И благодатите на Аллах са безброй.”

Говори за благодатите на Аллах.
Елхамдулиллях (Хвала на Аллах) за моите очи!
Елхамдулиллях за ръцете ми!
Елхамдулиллях за моята устата!
Елхамдулиллях за сърцето ми!
Ако Аллах не ни обичаше, защо все още ни държи живи?
Ако Аллах не ни искаше, защо Аллах ни оказва подкрепа във всяка минута от нашия живот?
Ако Аллах не ни обича, защо тогава сме тук днес, споделяйки това знание, увеличавайки мъдростта си и любовта ни към Аллах /Аззе уе Джелле/?
Братя и сестри.
Следващият път, когато се почувствате отдалечени (изоставени) – прочетете сура Ад-Духа и кълна се в Аллах, ще почувствате същата любов, която Пратеника /саллеллаху алейхи уе селлем/ е получил от Аллах /Аззе уе Джелле/. Аллах /С. Т. / със сигурност е благословил него /саллеллаху алейхи уе селлем/ и със сигурност ще благослови и нас, иншаАллах. Много скоро. Много скоро обещанието на Аллах ще се осъществи.
Братя и сестри! Това е причината, поради която Суфян Ас-Сеури изрича тези удивителни слова:
„Кълна се в Аллах, че не ще взема моите родители вместо Аллах за мои съдии на Съдния ден. Аллах ще ме съди по-справедливо от родителите ми. Защото знам, че Аллах /Аззе уе Джелле/ ме обича повече от моите родители.”
Ако повярвате, че Аллах ви обича повече от вашите родители, Аллах ще ви заобича повече от тях.
Ако повярвате, че Аллах може да ви опрости всички грехове, Аллах ще ви ги опрости –всичките.
Ако повярвате, че Аллах ще ви възнагради и ще ви въведе в Дженнет, Аллах няма да предаде вярата ви в Него. Аллах ще отговори на дуата ви и ще ви въведе в Дженнета – с позволението на Аллах, иншаАллах Теаля!!!

Върнете се в началото Go down

Тефсир на сура Ад-Духа
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» Тефсир на сура ал-Аля
» Тефсир на сура Слонът (Eл-Фил)
» Тефсир на сура Eл-Кеусер
» Тефсир на сура Наср
» Тефсир на сура ен - Нeбаа

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите