Тук и кралете са раби на Аллах
Интервю с Джемил Джелял, придружавал държавници от цял свят при посещенията им във Величественото Кябе
Джемил ибн Сюлейман прекарал цели 56 години от живота си непрекъснато като придружител на държавници от целия мюсюлмански свят при посещенията им във Величественото Кябе: президенти, министър-председатели, министри, писатели, хора на изкуството.
Можем да посочим имената на президентите на Египет Гамал Абдел Насър и Ануар Садат, на лидери на африкански страни, на Сюлейман Демирел, Тургут Йозал и Неджметтин Ербакан от Турция.
Изданието „ХАДЖ И УМРЕ“ на Министерството на хаджа на Саудитска Арабия помести интервю с Джемил Джелял, което сметнахме за нужно да препечатаме:
Нека да започнем този наш разговор с въпроса кога беше началото на тази ваша завидна професия?
- С благоволението на Аллах Теаля бях удостоен да работя като придружител във Величественото Кябе през 1369 (1949) година. Оттогава досега продължавам да изпълнявам тази длъжност.
Бихме желали да узнаем с какво ви обогатиха тези 60 години.
- Към опита, който натрупах през тези 60 години, бих искал да добавя и това, че присъствах на многото ценни беседи на учени от цял свят, от които научих много неща не само относно хаджа и умре, но и за святата ни религия. И мисля, че моето поведение, отговарящо на Харем-и шериф, ми помогна да се издигна до тази длъжност.
Спомняте ли си кой беше първият политически деец, когото придружавахте? Какви чувства изпитвахте тогава?
- Първият политически лидер, когото придружавах през 1372 (1952) г. бе първият президент на Сирия Едип бей. Колкото до чувствата, които съм изпитвал, не беше нещо по-различно от онова, което изпитвам при всеки таваф на Бейтуллах (Дома на Аллах). Както ви е известно, на това свято място всички хора са еднакви. Изчезват всички длъжности, звания; големците се смаляват. Защото тук е голямо и величествено единствено Кябе. Затова не изпитвам никакви затруднения когато изпълнявам тази длъжност по благоволението на Аллах.
Придружавали ли сте едновременно няколко държавни дейци?
- През дните и нощите на свещения месец рамазан подобни неща се случват. Спомням си, че веднъж придружавах едновременно краля на Йордания Хюсеин ибн Талал и президента на Пакистан Зияул Хак.
Кои бяха най-влиятелните държавни глави, които сте придружавали досега?
- Мога да кажа, че по време на таваф съм придружавал голям брой държавни глави на мюсюлмански страни. Това е било винаги голяма чест за мен. Естествено и за тях е голяма чест да посещават дома на Аллах с цел хадж или умре. Ако трябва да споменавам имена, мога да изброя кралете на Йордания Талал, Хюсеин и Абдуллах II; президентите на Египет Гамал Абдел Насър и Ануар Садат, Хусни Мубарак; емирите на Бахрейн; президентите на Алжир, на Сирия Хафъз Есад; на Пакистан Гулам Мухаммед, Али Бхуто, Зияул Хак; министър-председателите на Турция Сюлейман Демирел, Тургут Йозал, Неджметтин Ербакан и още много други ръководители на ислямски страни, както и висши държавници и политици.
Какво бихте споделили за самочувствието на тези висши ръководители по време на посещението им в тези свети места, където всички хора са равни?
- Както подчертах и по-горе, когато виждаш пред взора си Величественото Кябе, целият свят пред теб се смалява. Там господар на Кябе е Аллах Теаля. Там, онези раби на Аллах Теаля, които с Неговото благоволение са удостоени с някакви длъжности и звания на този свят, тук вече не са по-различни от останалите Му раби. И те като всички останали раби на Аллах, са дошли да се помолят за опрощението Му.
Имали сте възможност да се запознаете с толкова много ръководители. Предлагаха ли ви нещо за спомен?
- Тук искам, преди всичко, да изразя своята признателност към Всевишния, Който ме удостои с тази длъжност. И аз като човек влюбен в тази своя работа, изпитвах и изпитвам изключително голямо удовлетворение. За мен най-голям подарък винаги е бил фактът, че съм успявал да бъда достоен помощник при изпълнението на техните задължения като Аллахови гости, на това свято място.
Освен с арабски лидери, вие придружавате и ръководители на други мюсюлмански страни. Как се справяте с езиковата бариера в такива случаи?
- Тъй като от дълги години съм на тази длъжност, усвоих няколко чужди езици, на които мога да им отговоря и да ги осветля по интересуващите ги въпроси. Естествено, гостите се чувстват много по-добре, когато им обясняваш на родния им език.
Освен държавни глави, навярно сте придружавали и хора на изкуството от литератори до киноартисти от мюсюлманските страни?
- Да, не само с държавни мъже, придружавал съм и известни личности от арабския свят. Сред тях мога да посоча писателя Талха Хюсеин, прочутата изпълнителка Юммю Гюлсюм, известна под името Звездата на Изтока; Мухаммед Абдулвахаб, Абдулхалим Хафъз. Като пристигна на умре Юммю Гюлсюм бе на 74 години. Когато след тавафа й предложих количка при сая, тя полу на шега, полу сърдита ми каза: „Аз да не съм възрастна!“ И действително бодро изпълни задължението си.
Навярно сте имали и интересни случки, които сте преживели през тези години?
- Да, имаше такива. Веднъж извършвахме таваф с президента на Малави от Африка. Беше доста пълен. След третата обиколка каза: „Стига толкова!“ Казах му, че не бива, че трябва да обиколим седем пъти. Той се съгласи и изпълнихме докрай тавафа. През следващите години той дойде на хадж и умре още няколко пъти.