Ислямът е реалност в Европа
Оценявайки въздействието на последните терористични актове върху мюсюлманите в Европа, Ибрахим ел-Зейяд, член на Федерацията на ислямските организации в Европа, каза: "Ислямът е реалност в Европа и мюсюлманите са част от Европа.”
След 11 септември терористите насочиха своите действия към Европа, осъществявайки терористични актове в Мадрид и Лондон. Във връзка с това натискът върху мюсюлманите в Европа се увеличи. По този повод Ибрахим ел-Зейяд, член на Управителния съвет на Федерацията на ислямските организации в Европа и председател на Ислямската общност в Германия, прави важни изявления пред вестник “Йени Шафак”. Подчертавайки, че на европейския континент живеят 17 милиона мюсюлмани и ислямът е втората по разпространение религия, Ибрахим ел-Зейяд каза: “Ислямът е реалност в Европа и мюсюлманите са част от Европа. Трябва да съзнаваме, че сме длъжни да живеем заедно, да уважаваме вярата и културата един на друг.” Предаваме резюме на отговорите на Ибрахим ел-Зейяд.
След атентатите от 11 септември, осъществените през определени интервали нападания в Мадрид и Лондон създават впечатлението, че терорът е пренесен в Европа. В резултат на тези събития започнаха действия, натиск и дискриминация, целящи да докажат, че за това са виновни мюсюлманите. Според Вас правилно ли е за тези събития да носят отговорност всички мюсюлмани и как оценявате тези събития?
“Да, извършват се терористични действия и невинни хора загиват. Всеки трябва да е наясно, че ислямската религия не признава действия, които причиняват смъртта на невинни хора. Ислямът е против всякакъв терор. На тази тема има многобройни айети и хадиси. И ние, като представители на ислямската религия заявяваме, че хора, които са вярващи мюсюлмани не могат да извършват терористични действия, защото те не се признават от нашата религия. Ако го правят, значи не се подчиняват на повелите на Исляма, в който те сами вярват. И пак заявяваме, че независимо от кого и с каква цел е извършен терористичният акт, ние проклинаме и осъждаме всякакъв вид терор. Също така осъждаме онези кръгове, които по повод тези събития започнаха антимюсюлманска клеветническа кампания. Грешка е да се обвиняват всички мюсюлмани, заради деянията на някои малки групи. Ние, като противници на терора, независимо от религиозната и националната си принадлежност, създавайки един общ фронт срещу тероризма, трябва да спрем такива и подобни действия. Ние многократно сме заявявали, че сме готови да дадем своя принос в името на човечеството и за защита на обществения мир. Ако някои кръгове не искат да ни чуят и да отговарят на нашата покана, то тогава вината не е наша.”
Интересуват ли се немският народ и политиците от Вашето отношение към терора, какви са взаимоотношенията ви?
“Имаме стародавни приятелски отношения. Защото ние сме родени в Германия, с немските деца сме учили в едни и същи училища и сме седели в клас на едни и съши чинове. Детството и младостта ни мина заедно с тях. Въпреки че изповядваме различни религии, между нас не е имало никакви разногласия. Един от тях съм аз. Баща ми е от Египет, а майка ми е немкиня. Роден съм в Германия и се стремях да опозная много добре и двете култури. И не се чувствам неудобно сред немското общество, в което съм се родил и израснал. Аз съм само един от примерите, такива като мен има стотици хиляди, милиони. Сега тези, които ни познават, много добре знаят, че ние нямаме нищо общо с тероризма. Само някои среди, които са враждебно настроени, отделни политици и медии действат с предубеждение.
Това не е нещо ново, но ни прави впечатление, че в последните години са се засилили много антиислямските кампании. Немският народ се влияе от тези изопачени тълкувания, в резултат на което разбира неправилно мюсюлманите. Наред с всичко това, погрешните действия на някои мюсюлмански групи улесняват антиислямската пропаганда. Ние винаги казваме да ни опознаят чрез нас, а не чрез другите. Вярваме, че когато ни опознаят отблизо и истински, тогава те няма да обвиняват мюсюлманите и няма да изпитват отчужденост. Призоваваме политиците и представителите на медиите да се разграничат от антиислямските политически манипулации и в името на социалния мир да направят крачка напред.”
В Германия все още действат някои забрани, наследени от миналото, какви са според Вас истинските причини да не се решават години наред тези проблеми?
Една от най-важните причини мюсюлманите все още да не са завоювали основните си права, предвидени в конституцията е, че борбата им в тази насока е недостатъчна, другата причина е, че всеки път пред тях се поставят някакви спънки. Но в сравнение с миналото, сега ислямските организации все повече търсят правна защита. Обстоятелството, че мюсюлманите все още не са получили правата, предвидени в конституцията, е голяма несправедливост, което хвърля сянка върху демократичния облик на Европа. Основните причини се крият в предразсъдъците. Трябва да работим повече, за да ни опознаят по-добре и да се борим непрекъснато чрез правни средства за завоюване на нашите права.”
Мехмед Кочак