За онези, които възнамеряват да се женят
(Продължение от предишния брой)
Ако сте сам щастлив ли сте?
Ако двама нещастни се съберат, те не биха станали по-щастливи. Ако вие поотделно, а не сте намерили щастието и се надявате да го откриете като се облегнете на рамото на друг, по-добре се откажете. И без това не бихте успели. Освен това, когато се облягате на другия, ако той има кашлица, вие бихте получили хрема, а ако се облегнете по-силно, може и да го заболи рамото.
Затова може би ще ви се стори малко неприятно, но ако сте били щастливи като свободен човек и сте в хармония със себе си, след женитбата евентуално също ще бъдете щастливи. Но ако преди това сте водили труден, проблемен и скучен живот, не можете да мечтаете за щастливо след сключване на брак. Затова преди да решите да се ожените, трябва да се стегнете и да се организирате. Не забравяйте, че женитбата не може да вкара в пътя един лошо организиран живот. Само от отговорен и организиран човек може да се очаква добро семейно съжителство.
С тези си думи може би накърнявам красивите мечти на някои млади хора, но всякакви надежди, че всичките неприятности ще изчезнат след сватбата и животът ще тръгне от хубав по-хубав, за съжаление, са само голяма заблуда. Нелогично и рисковано е да се придава такова голямо значение на брака.
Не забравяйте, че и този срещу вас е също просто човек, а не принц на бял кон.
Най-често наблюдавания резултат от подобно измамно очакване, както посочих в началото, са обвиненията, които се отправят към партньора. Най-честите оплаквания, които съм слушал, са следните:
- Докторе, много съм притеснен и нещастен.
- Коя е причината според вас?
- Партньорът ми, никога не ме подкрепя, откакто сме се оженили.
- Много ли щастлив бяхте преди женитбата?
- Ее, разбира се, че имах и проблеми. На младини бях се подлагал на лечение...
Подобни хора, под влияние на мечтите и красивите приказки, са очаквали, че всичките им проблеми ще изчезнат след като създадат семейство. Но тъй като, за съжаление, същите притеснения и проблеми продължават и след това, то се стига до отчаяние и гняв едновременно. Ала трябва да се знае, че ако ние сами не се променим, утрешният ден няма да бъде по-различен от днешния, защото женитбата сама по себе си не прави чудеса.
Затова научете се да бъдете щастливи като сами и след това се оженете. Щастието нараства колкото повече го споделяте.
Необходимо е да споделяте
Бракът е разбирателство. Известно е, че хората се разбират като споделят мислите и тежненията си. Може някой човек много да ви харесва и да ви допадат външният му вид, навиците и начинът му на живот, но при разговор с него не се получава диалог, то внимавайте! Дори споровете в допустима степен са по-полезни от мълчанието, което е катастрофа. Ако чувствате, че когато разговаряте с него, получавате проясняване на мислите си и 1 плюс 1 прави 3, това е добре. Ако не почувствате кой знае колко положителен отзвук, но все пак успявате да изразите своите мисли и схващате неговите, то това значи, че 1 плюс 1 прави две, което удовлетворява. Но при разговор с него, ако не сте в състояние да изразявате мислите си и да се разкриете и ако се затруднявате да схванете какво той иска да ви каже, т е. 1 плюс 1 дори не прави 2, тогава работата ви не е лесна. Защото цял живот не може да разговаряте с мимики. Ако не можете да говорите с него, или ще почнете сами със себе си или с други да говорите. И двата случая са рискови.
Аз не съм съгласен и с онези, които казват: „Оженете се непременно. Ако се разбирате, ще бъдете щастливи. Ако пък не, ще станете философ!” Ако се ожените за човек, с когото споделяте всичко, който допринася умът ви да се развива и мислите ви се обогатяват, то можете да станете не само философ, но дори светец.
За какво служи флиртът?
Когато се каже споделяне и общуване се сещам за дружене и флиртуване. Много естествено е хората да желаят да се опознават. Но по-често флиртът не означава истинско сближаване и опознаване. Ако флиртът можеше да се изживее като самия живот, може би щеше да ни покаже как евентуално би протекло истинското съжителство, но известно е, че и това си има своята цена. Флиртът в смисъл на срещи, разходки и разговори, всъщност е период, в който човек се представя по-различно, отколкото в реалността.
Ако даден човек прекарва 23 часа от денонощието си сам, тихо и кротко, без някой да му пречи, и изпитва нужда от разговори и разходки за останалия един час, може през това време да изглежда много общителен, интересен и забавен. И ако човекът, с когото се среща, харесва такива живи, дръзки и социално ангажирани хора, може да му се стори подходящ. Но когато става въпрос за брак, се оказва, че този весел наглед човек може да изтърпи едва един час съвместна разходка и разговор с вас и че всъщност той предпочита много затворен и тих живот, поради което ще започнат, естествено, и търканията между вас.
Аз съм виждал много хора, които са се срещали в продължение на три-четири години преди да се оженят, и много добре са се разбирали през това време, но след женитбата за няколко месена съвместен живот те изживяват голямо разочарование Когато започне семенният живот, все едно че превключвате от рекламите към новините.
Може би ще кажете: Как тогава да си изберем партньор, без дори да сме флиртували? Всъщност на човек не му е нужно кой знае колко време, за да опознае другия. Направените проучвания показват, че особено дамите са в състояние още в първите две-три минути да преценят и категоризират човека, с когото се срещат. За един внимателен и наблюдателен човек чертите на лицето, мимиките, тонът на гласа, начинът на разговаряне, дори думите, които използва, представляват важни характеристики на самоличността му. Жените са особено точни в преценката си.
Нека предположим, че казвате на човека пред вас: „Нали днес времето е много хубаво!“ Тогава можете да получите различни отговори, които да съответстват на различни характери:
- Наистина, чудесно време, което изпълва човека с възторг! - би казал добронамереният и оптимистичен тип.
- Много ли ти харесва такова време? - би отвърнал човек, който се интересува от другите.
- А-ха. Вглъбен, мълчалив и потаен тип.
- Прав си, много хубаво е нали! Общителен, сговорчив човек.
- Всъщност преди три дни беше много по-хубаво. Такъв, който живее в миналото.
- Даа, и в такова хубаво време сме се сврели вкъщи! Песимист, хленчещ тип.
Вижте колко много и различни нишки могат да се доловят в едно единствено изречение. Достатъчно е добре да наблюдавате, внимателно да изслушвате човека, с когото сте и да преценявате тези нишки. Тогава няма да се наложи да целунете стотици жаби, за да откриете прекрасния си и любим принц.
(продължава в следващия брой)