ПРЕДИСЛОВИЕ
Имам ан-Науауи
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!
Хвала на Аллах, Единосъщия, Всепокоряващия, Всемогъщия, Многоопрощаващия, Заставящия нощта да следва деня, за да се напомня на сърцатите и проницателните, и да се отварят очите на умните и съобразителните. Той е Онзи, Който е пробудил Свои избраници сред творенията и им е отредил да се въздържат на този свят, и ги е вглъбил в съзерцаването Му, постоянно да размишляват и след като забравят, да си припомнят, и след като са били нехайни, да се съвземат. И им е дарил сполука Той в усилието да Му се подчиняват, в подготовката за Дома на вечността и в предпазването от онова, което Го гневи и обрича на тежка участ в Дома на застоя, и така да продължават упорито независимо от променящите се условия и етапи. Аз Го възхвалявам с най-красноречивата и пречиста възхвала, и най-всеобхватната, и най-неуморната. Свидетелствам, че няма друг бог освен Аллах, Ласкавия, Всещедрия, Състрадателния, Милосърдния. Свидетелствам, че нашият водител Мухаммeд е Негов раб и Пратеник, и обичан от Него, и възлюбен. Той насочва по правия път и зове към истинската религия. Аллах да го благослови и с мир да го дари – него и всички пророци, и семействата им, и всички праведници!
Аллах Всевишния е казал: „Сътворих Аз джиновете и хората единствено за да Ми служат. Не искам от тях препитание и не искам да Ме хранят.” (51: 56−57).
Тук ясно е заявено, че джиновете и хората са сътворени, за да служат на Аллах. Би трябвало те да се интересуват от онова, за което са сътворени, и да се отдалечават от земните наслади чрез аскетизъм. Земята е дом на тлението, а не пристан на вечността, тя е преходно обиталище, а не жилище на радостта, и е водопой на изтичането, а не родина на постоянството. Затова най-будните измежду земните жители са поклонниците на Аллах, а най-умните хора са аскетите. Аллах Всевишния е казал: „Долният живот прилича на вода, която сме излели от небето и с нея по земята изникват растенията за препитание на хората и на добитъка. Когато земята получи своята украса и се накичи, и обитателите й помислят, че имат власт над нея, идва й Нашата повеля нощем или денем и я опустошаваме, сякаш довчера не е била цветуща. Така разясняваме знаменията на хора мислещи.” (10: 24)
Кораничните знамения с подобен смисъл са много. Хубаво е казано в следните стихове:
На Аллах принадлежат проницателни раби,
които са изоставили земния живот и се боят от съблазните.
Те са вникнали в този свят и когато са узнали,
че за живия човек няма родина,
са започнали да се отнасят към света като към морска бездна
и са превърнали праведните дела в кораби.
Ако земният живот е какъвто го описах и ако положението ни и онова, за което сме сътворени, е както вече споменах по-горе, зрелите хора трябва да споделят разбиранията на най-добрите, да следват пътя на умните и зрящите, да се подготвят за споменатото и да се интересуват от посоченото. Най-правилният и най-целенасоченият път за това е човек да се учи от думите и поведението на нашия Пророк – предводителя и на първите, и на последните, най-достойния и от миналите, и от идните поколения. Нека благодатта и мирът на Аллах да осенят и него, и всички пророци! Аллах Всевишния е казал: „И си помагайте един другиму в праведността и богобоязливостта“ (5: 2).
От Пратеника на Аллах са предадени следните достоверни слова: „Аллах помага на раба, докато рабът помага на своя брат“. И е казал още: „Който призовава към напътствие, той ще има същата отплата, каквато е отплатата и на следовниците му. Това не ще намали отплатата им с нищо“. И е казал също на Али, Аллах да е доволен от него: „Кълна се в Аллах, ако Той напъти чрез теб дори един човек, това е по-добро за теб дори и от червения добитък“[1]. Затова реших да подбера достоверни хадиси, като обхвана пътя, водещ към отвъдния живот, обобщя външните и вътрешните измерения на доброто възпитание и синтезирам подбудите, предупрежденията и всякакви ситуации на поведение чрез хадиси за аскетизма, духовните упражнения, усъвършенстването на нравите, пречистването и лекуването на сърцето, предпазването на телесните органи и премахването на аномалиите им, както и някои други стремления на знаещите.
В своята работа се придържах към изискването да цитирам само достоверните измежду ясните хадиси, включени в известни авторитетни книги. В началото на всеки раздел въвеждам свещени знамения от любимия ни Коран и там, където е необходимо пояснение или тълкуване на скрито значение, прилагам огърлица от скъпоценни указания. Когато в края на някой хадис споменавам, че е възприет единодушно, това означава, че е предаден и от ал-Бухари, и от Муслим.
Моля се когато тази книга бъде завършена, да насочва интересуващите се от нея към добри дела и да възпира всички лоши и пагубни постъпки. Моля всеки брат, извлякъл някаква полза от този труд, да отправи зов за мен, за родителите ми, учителите ми и всички наши любими хора, както и за всички мюсюлмани. На Аллах Всещедрия се опирам, на Него поверявам всичко и на Него се уповавам. Достатъчен ми е Аллах, колко прекрасен е Той – Блюстителя! Няма сила и няма мощ освен чрез Аллах, Всемогъщия, Всемъдрия!
[1] Червените камили са смятани от арабите за най-ценния добитък. – Б.пр.