Ислям
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ислям

Всичко за Исляма

ПорталПортал  ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимкиПоследни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! Чети [о, Мухаммед] в името на твоя Господ, Който сътвори - сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е Най-щедрия, Онзи, Който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел.

1 Онова, което не одобрява нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем)

Go down 
АвторСъобщение
Admin

Admin

Брой мнения : 3880

1 Онова, което не одобрява нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) Empty
ПисанеЗаглавие: 1 Онова, което не одобрява нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем)   1 Онова, което не одобрява нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) Empty09.11.13 12:07

Онова, което не одобрява нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем)

ОТНОСНО КОРАНА
Веднъж Хз. Омер дойде при Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем) с някои откъслечни страници от Тората (Теврата) и каза:
- Това са някои страници от „Тората“. Взех ги от един познат и ви ги донесох!
Моментално се промени цвета на лицето на нашия Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем). Тогава Абдуллах бин Зейд каза на Омер:
- Да не би Аллах да те е лишил от разум! Погледни как само се промени лицето на Расулюллах!
При тези негови думи. Хз. Омер се извини с думите:
- За Господар приехме Аллах; за религия исляма; за пейгамбер Мухаммед и за пътеводител Коран-и Керим и постигнахме щастие!
Тогава Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем) остана доволен и заяви:
- Заклевам се в Аллах, че ако Муса беше сред вас и вие се бяхте прислонили към него, щяхте да изпаднете в пълна заблуда. Сред останалите племена вие сте моята съдба, а сред другите пророци съдбата определи мен за ваш пейгамбер!
Абдуллах бин Амр (радиаллаху анху) разказва следното:
Хората от едно племе спореха и обсъждаха пред вратата на Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем) за Корана. Лицето на Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем) се изчерви и той им заяви:
- О, последователи мои! Ето поради коя причина са погубени предишните народи. Знаменията от Корана потвърждават един друг. Не можете вие с едните знамения да отречете другите! (Хейсеми, Меджма)

ПРЕКАЛЯВАНЕТО С ИБАДЕТИТЕ
Енес бин Малик (радиаллаху анху) разказва следното:
Трима души измежду приближените на нашия Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) посетиха дома на съпругата му, за да се посъветват с тях относно отложените намази. Когато им бяха разяснени служенията на Пейгамбера (салляллаху алейхи уе селлем), те започнаха един през друг да говорят:
- Отсега нататък по цели нощи ще кланям само намаз!
- Аз пък до края на живота си всеки ден ще пазя оруч!
- Пък аз обещавам, че отсега нататък няма да се докосна до жени и никога няма да се оженя!
След малко дойде Пейгамбера ни (салляллаху алейхи уе селлем) и им заяви:
- Чух какви неща сте си обещали. Предупреждавам ви! Заклевам се в Аллах, че аз съм този, който най-много се страхува от Него. Въпреки това аз понякога пазя оруч, а понякога не. През нощите кланям намаз и спя. Не се отказах и да се оженя. Не може да е мой последовател този, който не спазва моя сюннет (път)!

СПРАВЕДЛИВОСТ ПРИ НАКАЗАНИЕТО
Когато една жена от племето Бену Махзум бе извършила кражба, нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) повели:
- Племената преди вас са изчезнали поради следната причина:
Когато един от заможните, със солидно положение и от знатен род извършеше някаква кражба, те веднага му прощаваха. А когато някой бедняк и беззащитен човек извършеше кражба, моментално го наказваха. Заклевам се в Аллах, че ако моята дъщеря Фатима извърши кражба, бих й отрязал ръката!

ЗА НОСЕНЕ НА ЖЕНСКИ ДРЕХИ ОТ МЪЖЕТЕ
Хз. Али (радиаллаху анху) предава следното:
На Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем) бяхме подарили дреха на ивици от чиста коприна. Той я изпрати на мене. Аз я облякох и се явих пред него. Като ме видя разбрах, че се ядоса и ми каза:
- Аз не ти я изпратих да я облечеш, а да я дадеш на съпругата си! След това аз я подарих на една от жените, мои роднини.

РИСУВАНА ЗАВЕСА
Хз. Айше (радиаллаху анха) разказва следното:
Веднъж той се беше върнал от поход, когато аз бях опънала някаква завеса в стаята. Когато я видя, той я свали и ми заяви:
- Я, Айше! В съдния ден най-жестоко ще бъдат наказани онези, които подражават на Аллах в творението (рисуват живи същества!) (Бухари, Муслим)

КОГАТО СЕ КАЖЕ “КОЙ Е?”
Джабир (радиаллаху анху) предава:
- Веднъж отидох у Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем) и почуках на вратата му. Расул-и Екрем (салляллаху алейхи уе селлем) попита:
- Кой е?
Аз съм!“ – рекох.
Явно ядосан на този отговор, той взе да повтаря:
- Аз съм! Аз съм!... Що за отговор е този?! (Бухари)

ЗА ОПЛАКВАНЕТО НА МЪРТЪВЦИТЕ
Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем) не обичаше жени, които като оплакваха някого скубаха косите си, късаха дрехите си. Той бе повелил:
- Не са от нашите последователи тези, които плачат след починалия, късат дрехите, нараняват лицата си като хората от епохата на невежеството. (Бухари, Муслим)

ЗА ВЗАИМОПОМОЩТА
Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем) не обичаше някой да се смята за по-различен от другарите си. Веднъж при поход той повели на приближените си да заколят някоя овца. Един от тях рече: „Я, Расулюллах! Аз да я заколя!“ Друг се нахвърли: „Я, Расулюллах, аз да я одера!“ Трети продължи: „Я Расулюллах! Аз пък да я опека!“
Тогава нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) каза:
- При това положение на мен остава да събера и да доставя дърва! Но приближените му се противопоставиха:
- Но Расулюллах ние ще съберем и дървата. Не е нужно вие да се трудите!
Тогава нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) им повели:
- Аз зная, че вие можете да свършите и моята работа. Но аз не обичам да съм някой привилегирован между вас. Защото Аллах Теаля не обича Неговите раби да имат привилегировано положение сред другарите му!

Подбрал: Мурад Кая
Върнете се в началото Go down
https://islam.forumotion.asia

1 Онова, което не одобрява нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем)
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» Онова, което не одобрява нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем)
» 7 Нашият пророк – Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем)
» 8 Нашият пророк – Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем)
» 6 Нашият Пророк - Мухаммед салляллаху алейхи уе селлем
» 3 Нашият пророк - Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем)

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Ислям :: Архив :: Списание Мюсюлмани :: 2008 година-
Идете на: