Ислям
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ислям

Всичко за Исляма

ПорталПортал  ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимкиПоследни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! Чети [о, Мухаммед] в името на твоя Господ, Който сътвори - сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е Най-щедрия, Онзи, Който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел.

7 Финансовите проблеми на семейството

Go down 
АвторСъобщение
Admin

Admin

Брой мнения : 3880

7 Финансовите проблеми на семейството Empty
ПисанеЗаглавие: 7 Финансовите проблеми на семейството   7 Финансовите проблеми на семейството Empty12.09.13 5:37

Финансовите проблеми на семейството

Днес много от неразбирателствата в семействата се обясняват с икономически затруднения.
Аз обаче съм на мнение, че истинската причина не са точно парите. Познавам много семейни двойки, които имат сериозни парични проблеми. Но те, водени от взаимната си подкрепа и компромисност, съумяват да обогатят живота си и да се радват на щастлив, успешен брак. Сякаш разделението на усилията им по отношение на трудностите с парите ги сближава още повече и заздравява основите на семейното им огнище. Случва се и жената да работи – вкъщи или навън, но те не правят проблем от това. Често забелязвам, че подобни семейства са дори по-щастливи от заможните. Тези съпрузи никога ли не се отегчават от материалните притеснения, не се ли случва да се карат? – ще попитате с право. Естествено и сигурно се карат. Но взаимното разбирателство между тях се оказва винаги достатъчно силно, за да устоят и надделеят над всички кризи и препирни.
Госпожа Алис сподели с мен следното: "Господин докторе, нямаме собствено жилище и живеем под наем. Доходите на съпруга ми са твърде ниски. Жените покрай мен непрекъснато ми подмятат това. Но аз знам, че съпругът ми прави всичко по силите си. Още повече че каквото спечели, винаги изразходва за мен и децата. Той е добър човек, обича много децата ни. Смирена съм, търпя несгодите и се моля на Аллах Теаля."
Друга дама, обобщавайки положението си, каза: "В атмосфера на взаимно доверие и любов, сърбането на постните гозби ми е по-вкусно от най-богаташкото ястие."
Но не всички жени са на това мнение. Някои се оплакват от съпрузите си, че не са успели да им осигурят по-висок жизнен стандарт. Една жена от този тип нагруби съпруга си в мое присъствие в кабинета ми: "Ти направо ме вбесяваш! Защо да не можеш да печелиш повече?! Дипломата ти – диплома, специализация – също! За какво си учил толкова време, защо не започнеш по-добре платена работа?!"
След разговор с нея аз я посъветвах: "Защо не го приемете такъв, какъвто си е? Знаете, че той не е алчен човек, не е и с болни амбиции за високи постове в службата. Щяхте ли да го харесате, да го обичате и да се омъжите за него, ако притежаваше тези качества? Още повече че Вие сама споменахте за неприязънта си към този тип мъже. Излиза, че съпрузите, които работят денем и нощем, зиме и лете непрекъснато, се превръщат в роботи. Вашият съпруг обаче е тих, спокоен и добросъвестен човек. Никому не е навредил с нищо, представите му за харам и хелял са ясни, цени дома и семейството си. Неговите развлечения са също у дома. Диалогът му е децата е много добър и прекарва доста от свободното си време с тях. Освен това Ви уважава. Моля Ви да си помислите за отрицателните примери, каквито ще видите в изобилие пред моя кабинет, и отново да преосмислите отношението си към Вашия съпруг."
Не знам дали разбра точно грешката си, но аз очаквам и бих се радвал много, ако тя при първа възможност се хвърли на врата на мъжа си с думите: "Аз съм трудна за съжителство, твърдоглава съм! Моля да ми простиш. Знам, че прекалявам с мрънкането си за парите, но също така знам, че твоята обич, този топъл дом, хеляла, който печелиш, и децата ни, който се стараем да възпитаме заедно в любов към вярата ни – знам, че всичко това е по-ценно от богатството!"

Пари вместо любов
Стана така, че днес всичко се премерва с пари. Както в другите обществени взаимоотношения, така и в семейните, често парите се поставят на мястото на ценности, които "тежат" хиляди пъти повече от тях. Например мъж, който е привързан към работата си повече от всичко на света, не може да покаже чувствата си към своята съпруга, но може да й осигури много пари. Ерсин е точно от този тип мъже. Майка му, която била строга и авторитетна жена, го отгледала сама. От страх, че съпругата му може да се окаже със същия почти деспотичен характер, Ерсин се "въоръжил" със защитната броня на студенината и не допускал съпругата си в своя чувствен свят. Сякаш бил сигурен, че сближаването или проявите на любов са признак на слабост. Съпругата му приплака пред мен в негово присъствие:
"Изобщо не ме обича! Не ме разбира! Може би чувствата ни се разминават!..." След тези думи Ерсин на свой ред скочи: "Но аз ти осигурявам какви ли не условия! Оцени го поне! Кажи, колко от съпрузите на твоите приятелки могат да направят същото? Имаш всичко, каквото искаш, пари – също! И автомобил ти купих, ръцете ти са в златни накити! Какво искаш повече!?"
Жената искаше любовта на своя съпруг и всички ценни неща, които той изброи, не бяха в състояние да запълнят празното място на истинската обич. Подаръците, правени с цел да заместят обичта, всъщност превръщат и даващия и приемащия в по-бедни, по-бездуховни. И двамата не проумяват, че това не е акт на обич, не е любов, а проява на липсата на такива чувства.
В други случаи мъжът, при все че печели много пари, не си позволява да ги харчи за нуждите на семейството си. Така както стои на разстояние от жена си и се отнася хладно с нея, по същия начин се хваща здраво за кесията си и парите му се свидят. Тук парите са средство и за наказание, т. е. не се делят, не се дават на никого.
За много мъже и жени парите притежават дълбок психологически смисъл. За такъв тип хора те са източник, от една страна, на чувството за сигурност и защитеност, а от друга – символ на власт и превъзходство. Когато дават парите си за нещо, тези хора изпитват усещането, че харчат едва ли не самите себе си и затова повече спестяват и по-малко харчат. Самите те и семействата им преживяват материални затруднения, каквито в действителност не би трябвало да съществуват.

Доц. д-р Сефа Сайгълъ

Вестник "Мюсюлмани", брой 7 (112), Октомври, 2002 година
Върнете се в началото Go down
https://islam.forumotion.asia

7 Финансовите проблеми на семейството
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» Финансовите проблеми на семейството
» 8 Финансовите проблеми в семейството
» 2 Обсъдени важни проблеми...