Ислям
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ислям

Всичко за Исляма

ПорталПортал  ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимкиПоследни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! Чети [о, Мухаммед] в името на твоя Господ, Който сътвори - сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е Най-щедрия, Онзи, Който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел.

Ролята на Айше (радиаллаху анха) в предаването на хадисите

Go down 
АвторСъобщение
Admin

Admin

Брой мнения : 3880

Ролята на Айше (радиаллаху анха) в предаването на хадисите Empty
ПисанеЗаглавие: Ролята на Айше (радиаллаху анха) в предаването на хадисите   Ролята на Айше (радиаллаху анха) в предаването на хадисите Empty03.09.13 19:57

Хазрети Айше (радиаллаху анха) била известна с познанията и отношението си към религията. Знаела наизуст основните правила в Исляма. Особено подробно била запозната с проблемите свързани с жените. Разпространявала изказванията на Пратеника на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем).
Имам Бухари отразява, че Айше (радиаллаху анха) разказвала следното:
„След като Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) напусна този свят и се отправи към вечния покой, аз никога повече не преживях това, което преживях докато бях с него. Защото животът ми с него беше в рамките на пророчеството, предначертано от Аллах. Аз успях да се отдалеча от суетите на света и отправих взор към задгробния живот..."
Както споменава Зехеби, Айше (радиаллаху анха) възприела много знания от Пророка (салляллаху алейхи уе селлем). Освен от него тя се учила от баща син от Юмер (радиаллаху анху). А много хора от Сахабетата и Табиин препредавали наученото от нея. Според Тирмизи, ето какво е казал Ебу Муса ел Ешари:
„Случвало ми се е да изпитвам трудности при възприемането на даден въпрос. Когато се обръщах за помощ към Айше (радиаллаху анха) винаги получавах отговор, който ме задоволяваше напълно.“
Сред останалите съпруги, Айше (радиаллаху анха) била най-близка до сърцето на Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем). Ето нейните думи:
„Аз бях предпочитана сред съпругите на Пратеника. С десет неща ги превъзхождах, но не се хвалех с това. Аз бях тази, която той обичаше най-много. Освен мен, никоя от съпругите му не беше неомъжвана. Той се ожени за мен срещу седем условия, а изпълни девет. За моята невинност има знамение в Свещения Коран. Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) помолил съпругите си: „Нямам силата да ви навестявам всичките. Позволете ми да остана при една от вас."
Умму Селеме (радиаллаху анха) му отговорила:
„Разбрахме, че искаш да останеш при Айше (радиаллаху анха). Разрешаваме ти това. Неговата последна глътка храна, беше моята слюнка. Защото за последно използва моята четка за зъби. В моята стая, облегнат на моята гръд той премина в отвъдното. И беше погребан в моя дом."
Според преданието един ден Пророкът (салляллаху алейхи уе селлем) казал на Айше (радиаллаху анха):
„Познавам много добре кога си ядосана, разбирам когато си весела и щастлива."
Айше (радиаллаху анха) попитала как разбира това. Пророкът (салляллаху алейхи уе селлем) й обяснил:
„Когато си ядосана се обръщаш към мен с думите „О, Мухаммед!", а когато си весела ми казваш: „О, Пратенико на Аллах." Когато си гневна се кълнеш с думите: „Заклевам се в Бога на Ибрахим", а когато си в добро настроение казваш: „Заклевам се в Бога на Мухаммед."
Айше (радиаллаху анха) отговорила следното: „Прав си. Но наистина, освен, че споменавам името ти по-различен начин, нямам други лоши чувства към теб."
Когато попитали Умму Селеме (радиаллаху анха): „Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) целуваше ли съпругите си по време на говеене?“ тя отговорила: „Не, не ги целуваше."
Според преданията Айше (радиаллаху анха) казала, че Пророка (салляллаху алейхи уе селлем) я е целувал по време на говеене. Севде (радиаллаху анха) твърдяла: „Значи Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) е целувал Айше (радиаллаху анха). С мен не е постъпвал така."

Вестник "Мюсюлмани", брой 9 (99), Септември, 2000 година
Върнете се в началото Go down
https://islam.forumotion.asia

Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» Хафса (радиаллаху анха)
» 5 Хз. Хатидже (радиаллаху анха)
» Хз. Хатидже (радиаллаху анха)
» 6 Хз. Хатидже (радиаллаху анха)
» 1 Хафса (радиаллаху анха)

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Ислям :: Мухаммед салляллаху алейхи уе селлем :: Неговото семейство радиаллаху анхум-
Идете на: