Средище на знанието
Момчилградското средно ислямско училище е открито на 12 ноември 1991 г. Броят на учениците тогава е бил близо 30. Днес, от различни краища на страната, тук получават знание сто и двадесет ученика. Първият директор бил Сюлейман Мухаррем, а през 1999/2000 г. директор е г-н Хасан Мехмед. Преподавателите, просвещаващи младото поколение са Ахмед Кавас, Мюзейиен Пашалъ, Невин Тахсин, Нурай Юсуф, Реджеп Али, Фериха Азиз и др. Числото на добрите ученици значително се е повишил. Учениците, които могат да се споменат в това отношение са: Хилми Ахмед, Хасан Имамов, Дарин Славчев, Ахмед Халил, Фикри Хашим, Тефик Хасан.
Директорът Хасан Мехмед: „Аз съм от джебелско село. От началото на учебната година съм директор на училището. В нашето училище бе направена нова организация. Целта ни като преподавателски състав е всяко нещо за нашите ученици да бъде на ниво. Оборудвахме кабинет с компютри и библиотека. Намират се хора дарители, които ни помагат. Измежду тях е и нашият брат от Смолян Салим Касимов. Той е известен с помощите, които прави още от 1991 г. И извън училище нашите ученици показват добро поведение и са обичани от обществото. Получаваме благодарствени писма относно нашите възпитаници, които вече са навлезли в редиците на възпитателите."
Ахмед Кавас, зам.-директор: „Завършил съм Анкарския университет. Тук съм след спогодбата между двете страни за сътрудничество в религиозната сфера. Нашият статут е обвързан с Главно мюфтийство. Нашите възнаграждения, а и възнагражденията на другите преподаватели от Република Турция. Тук сме подчинени и се съобразяваме единствено с българските закони. Уроците, които преподаваме тук отговарят на уроците в турските религиозни училища. Освен това се преподават физика, химия, математика, география, а учителите, които ги преподават са от Република България. Специалните религиозни предмети се преподават от нас т.е. преподавателите, поради липса на такива кадри тук. Държавната религиозна фондация Диянет вакфъ от Република Турция изцяло приема издръжката на училището – храна, спане, отопление и т.н. За първенците в учението всяка година организираме посещения в Република Турция."
Учениците тук се приемат с изпит след завършен VIII клас. Обучението продължава четири години. Завършилите могат да продължат обучението си във всички висши учебни заведения.
Сафет Ерен
Момчилград
Вестник "Мюсюлмани", брой 5 (95), Май, 2000 година