Въпроси и отговори
Обществени задължения
Много правилно, драги Хасан Кадир от Разград, че под обществени задължения, за които става въпрос в Корана се разбира, че човекът, като едно социално същество, е отговорно за поведението си не само в семейството и в обществото, в което живее.
Ислямът задължава индивида да съблюдава следните права на другите индивиди в обществото в което живее:
Зачитане правото на съществуване;
Зачитане правото на свобода;
Зачитане правото на изразяване на мисли и чувства;
Зачитане правото на свободно изразяване на научните разбирания;
Зачитане честта и достойнството;
Зачитане правото на имот.
Според Исляма, обществото, в което не се зачитат тези права, е в упадък,
С уважение!
Отрича ли Ислямът музиката?
Драга Айше Халил от Хасково, музиката според Исляма са позволени ако не преминават границите, които Шериата (ислямския закон) е поставил.
Песните и музиката по време на байрамите, на сватби, гощавки и др. радостни събития са позволени (халал), стига да са в рамките на морала и предписанията на Шериата.
В хадис сведен от Айше (радиаллаху анху) се казва, че когато омъжили едно момиче и понеже бил първият брачен ден на младоженците Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) попитал:
„Какво имате с тях за развлечение. Енсар обичат развлеченията."
(Бухари)
Здравейте, и Честита нова година
Днес като разпределях пощата се получи голям плик от вас адресиран до Валери Веселинов ("Валтера"). В плика той получи Превод на Свещения Коран, „Житието на пророк Мухаммед" и още една книга.
Много ви моля, ако имате възможност, да ми ги изпратите и на мен. Тези книги не съм ги виждал на книжния пазар в Плевен. Интересувам се от философията на всички религии и като социален работник бих могъл да запознавам лишените от свобода изповядващи мюсюлманската религия с фрагменти на Вашата света книга, както ги запознавам и с Библията и други учения, според възможностите си. А и лично мен ме интересуват проблемите, които се разискват в Свещения Коран. Досега никога не съм имал възможност да се запозная чрез превод на български език с неговата философия.
Разчитам на вашата добронамереност и отзивчивост. Завършил съм българска филология и книгите, които евентуално ще ми изпратите, няма да попаднат в лоши ръце. Не е лошо, разбира се, ако имате възможност да изпратите екземпляри и за Затворническата библиотека.
Приемете моите поздрави:
Валентин Константинов Кучев
Социален работник I отряд, затвора – Плевен
12.01.2000г.
Чакам отговор с надежда.
Свят без спречквания и разпри
Драги Исмаил Халил от Смолян, човечеството не познава история или свят без спречквания, без разпри. Защото бунтът е неизменна част от слабостите на хората. Но винаги следва да се обяснява какви са причините на тези кавги!
С цел лесното увещаване на хората, приписвайки религиозно поведение да се казва: „Аз така действам, защото е такава волята на Аллаха" не е нищо друго освен измяна на религията и истината.
Поздрави!
Вестник "Мюсюлмани", брой 1 (91), Януари, 2000 година