Въпроси и отговори
Жена може ли да заколи курбан?
Да, драги Халил Али от Кърджали, месото на всеки курбан, заклан от мюсюлманин, независимо дали е мъж или жена, се яде. Следователно по това съображение жена може да заколи Курбан, естествено по набелязаните условия и правила!
С уважение!
Правилно ли е да се предсказва бъдещето?
Никой освен Всевишният Аллах не знае неведомото. Не случайно в Свещения Коран се повелява:
Никой на небесата и на земята не знае неведомото, освен Аллах. И не ще усетят те кога ще бъдат възкресени. (Немл - 65)
Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) повелил: „Намаза на онзи, който отиде при гадател без да му вярва не се приема в продължение на четиридесет дни. Ако отиде и му повярва, все едно е отрекъл Корана низпослан на пратеника."
Приема ли се покаянието в последния час на човека?
Този въпрос четем в писмото на читателя ни от Смолян Фикри Сабриев. Драги Фикри, никой не знае кога ще настъпи сетния му час. Ето защо искреният не се бави да се покае. Покаянието на онзи, за който смъртта настъпва и умирайки се покайва, не се приема. В Свещения Коран Всевишния Аллах повелява:
И не е покаянието за онези, които правят злини, а щом дойде при някого от тях смъртта, казва: „Сега се покаях."- нито за онези, които умират неверници. За тях Ние сме приготвили болезнено мъчение. (Ниса - 18)
Няма човек без религия
Редове от писмото на читателя ни от Кърджали Мустафа Тахир,
В доста дългичкото си писмо, Мустафа пише следното:
„Попитах един възрастен човек, дали съжалява за младостта си. Веднага ахна и отговори:
Сине мой, винаги съжалявам за младостта, която вече загубих. Но не мога да я имам. Противопоставях се на заповедите и съветите на родителите си. Те, когато правеха намаз и изпълняваха своите задължения аз прекарвах времето си в кръчмата. Вместо вода, предпочитах да пия алкохол, вместо халала, предпочитах харама. Разбрах, че съм се излъгал. Въпреки това знаех, че Аллах Теаля е повелил: „Животът на този свят не е нищо друго освен една игра, едно развлечение." Не съм обърнал внимание на тази истина. Запуших ушите си за гласа на вярата. Станах роб на самолюбието си. Ето, сине, виждаш в какво положение се намирам. Зъбите ми изпопадаха, коленете не ме държат. Вече съм като скелет. Аз изгорях. Вие младите се пазете. Вървете по пътя на Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем). Недейте забравя, че няма човек без религия, без вяра. Важното е да намериш истинската религия, а тя е Исляма. Радвайте се гордейте се, че сте такива мюсюлмани!
Вестник "Мюсюлмани", брой 3 (93), Март, 2000 година