Кратки отговори и препоръки на хз. Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем)Следващият хадис е достигнал до нас посредством Халид б. Велид (радиаллаху анху). След като приема исляма, той участва в битката при Муте (осмата година от преселението) и спасява ислямската армия от унищожение от страна на византийците, поради което получава прозвището “сейфуллах” – т.е. “сабя на Аллах”. Този прославен командир е именно човекът, ликвидирал лъжепророците, появили се по времето на Хз. Ебу Бекир. Поради своята любов и уважение към нашия Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем), Халид б. Велид е запазил косите му, които са съхранени до наши дни. Ето и хадиса, който е достигнал до нас чрез него:
Веднъж един арабин отправил редица въпроси към нашия Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем), който пък от своя страна му отговорил:
- О, Расулюллах! Искам да бъда най-ученият измежду хората. Какво трябва да направя?
Нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) му отговорил:
“Бой се от Аллах, изпълни Неговите повели и избягвай забраните Му!”- О, Расулюллах! Искам да съм най-богатият сред хората. Какво следва да направя?
-
Бъди скромен и приеми нещата така, както Аллах ги е разпоредил.- О, Пратенико на Аллах! Искам да бъда най-добрият сред хората. Какво ще ме посъветвате?
-
Най-добрият човек сред хората е онзи, който е най-полезен на останалите.- О, Расулюллах! Ще ми се да съм най-праведният сред хората. Какво следва да направя?
-
Пожелай за хората онова, което пожелаваш на себе си.- Я, Расулюллах! Искам да съм най-близо до Аллах. Как да постъпя?
-
Многократно споменавай Аллах, за да си близо до Него.- Я, Расулюллах! Искам да съм благодетелен човек. Какво ще ми препоръчате?
-
По време на ибадетите и работата си не забравяй, че Аллах винаги те вижда, независимо от това, че ти не Го виждаш!”- Я, Расулюллах! Какво следва да направя, за да съм истински вярващ?
-
Старай се да имаш по-добро поведение, - повелил той.
- Я, Расулюллах! Искам да съм от хората, които стриктно следват ибадетите. Какво ще ми кажете?
-
Изпълнявай фарзовете, които Аллах е повелил.- Я, Расулюллах! Искам да се доближа до Аллах по най-чистоплътния начин. Какво следва да направя?
-
Спазвай изискванията на гусюла, изпълнявай ги строго и без недостатъци.- Я, Расулюллах! В Съдния ден искам да съм озарен от светлина. Какво трябва да направя?
-
Не бъди несправедлив и угнетител към никой на света.- Я, Расулюллах! Искам моят Господар да бъде милостив към мене. Какво би следвало да направя?
-
Бъди милостив към себе си и към всяко живо същество, за да може и Той да бъде милостив към тебе!- Я, Расулюллах! Искам да намалеят греховете ми. Как да постъпя?
-
Продължавай да се покайваш и да се молиш за опрощаване на греховете си.- Я, Расулюллах! Искам да съм най-прославеният и най-уважаваният сред хората. Какво би трябвало да направя?
-
Никога не се оплаквай от Аллах на създанията Му.- Я, Расулюллах! Искам да съм най-силният сред хората. Какво ще ми препоръчате?
-
Покорявай се на Аллах и се привързвай към Него.- Я, Расулюллах! Искам да съм от хората, които Аллах и Неговият Пейгамбер обичат. Какво трябва да направя?
-
Обичай онези, които Аллах и Неговият Пейгамбер обичат и недей да обичаш онези, които те не обичат.- Я, Расулюллах! Искам да съм уверен, че не ще ме постигне гневът на Аллах. Какво би следвало да направя?
-
Не се ядосвай и не се гневи на никого, за да си уверен, че не ще те постигне гневът на Аллах.- Я, Расулюллах! Какво трябва да направя, за да бъде приета молитвата ми?
-
Стой далеч от непозволеното. Спечели честно всичко, за да бъде приета молитвата ти.- Я, Расулюллах! Не искам Аллах да направи така, че да се изложа пред хората. Какво ще ме посъветвате?
-
Ти първом покрий срама си, за да го крие и Аллах.- Я, Расулюллах! Кой е най-големият грях?
-
Лошият нрав и скъперничеството, - повелил той.
Д-р М. Селим АръкИзточник