Анкета: „За" или „против" забрадките в училище?
Ариф Агуш - депутат от ДПС
„На забрадката се гледа като на едно продължение от Възродителния процес, като на продължение на борбата срещу забрадките от миналото. През комунизма сваляха жените със забрадки от автобусите, не им даваха да си купят хляб. Религията е вътрешно убеждение. Обществото трябва да се отнесе толерантно към тези неща и ще се получи естественото решение на въпроса. Не бива забрадката да се противопоставя на униформата. Те казват: „Ние отдолу сме облечени с униформа“, а никъде не се третира главата. Няма „униформа“ за глава“.
Д-р Тодор Кумчев - депутат от смолянски избирателен район (БСП), бивш изп. директор на МБАП гр. Смолян
„Против съм, защото в училищата според мен бавно и постепенно тази свободия по отношение на облеклото трябва да бъде избегната. Аз съм „за“ униформи и емблеми, да бъде красиво и естетично, естествено в рамките на модната линия за 21-ви век. Носенето на забрадки в този смисъл не е разумно. Прекалено демонстративно се прави, за да е красиво. Особено това, което се прави в Смолян. Виждам онзи ден две-три момичета - красиви, хубави, но с плътни забрадки при 35 градуса жега. Някак си не върви, нали?“
Митко Петагов - зам. областен управител на Смолян
„Формата не прави съдържанието. Все още няма наложен общ регламент на МОН за униформи в училищата и при това положение е дискриминиращо донякъде всяко училище да определя свои правила. Те трябва да са общи. Какво значение има кой как ходи да се обучава? Важно е какъв потенциал има човекът и как го реализира в обществото. Да не би за служителите в общинските администрации да има някакъв фейс-контрол? А там влизат много повече хора, и то различни. Трябва да има някакви правила, а там по-скоро се разчита на личната преценка. Ето например едното дете ходи със забрадка в една гимназия и няма проблеми, а в другото училище има. Нека има правила, но те трябва да бъдат всеобхватни!“
Димитър Кръстанов - зам. областен управител на Смолян
„Аз съм служебно лице. Не мога да бъда обективен. Областта има позиция по този въпрос и скоро ще я обяви пред всички. Моя възглед по проблема не бих искал да го коментирам. Принципно с тези неща се слага разделителна линия, а е по-добре да се търси консолидация“.
Валентин Гаджев - кмет на община Мадан трети мандат
„По принцип това не е въпрос, който аз решавам. Всеки има право да ходи, както желае. Живеем в демократично общество и всеки може да се облича по вкуса си. Аз като кмет, като ръководител на администрация съм против екстравагантното обличане. Иска ми се служителите да изглеждат по-добре, естетично. Щом обаче са в училище, правилата ги определя съответното ръководство или съответното министерство.
Според мен забрадката не пречи, стига момичето да иска да я носи“.
Юлиян Семчев - кмет на Девин
„Нищо напротив, когато е воля на личността. Щом ученикът желае да ходи със забрадка, така трябва да ходи. Ако някое момиче си обръсне главата и така отиде на училище, трябва ли да бъде изгонено? Ако не нарушава други разпоредби, свързани с външния вид, но наложени със закон, примерно с бански да се ходи на училище, не е редно, нали? Щом е избор на личността, не съм против. Доколкото знам ще връщат пак униформите. И тогава сигурно със закон ще забранят или ще допуснат да има забрадки в училище “.
Хайри Садъков - председател на ОбС В Мадан
„Ще отговоря на въпроса ви не като председател на ОбС, а като гражданин. Като демократично мислещ човек смятам, че правото и свободата на избор по отношение на вероизповедание и религиозни възгледи на всички граждани са ненакърними. Това право поражда необходимостта и задължението за търпимост и уважение между вярващите от различни изповедания, а така също между вярващи и невярващи, разбира се. Не би следвало да бъдем ограничавани в правата си поради своите убеждения. Ако това е техният личен избор да бъдат със забрадки и въпреки това учениците бъдат ограничени от възможността да учат в светски учебни заведения с определен правилник за вътрешния ред, вероятно ще им бъде ограничена и възможността да избират между различни професионални и квалификационни обучения и пълният и свободен достъп до образователната система на Република България. Това от своя страна ще рефлектира върху пълноценната им реализация в живота. Бих си позволил да отправя препоръка към ръководителите на образователните институции и учебните заведения да се акцентира върху създаването на равни условия за достъп до образование. В стремеж към постигане на по-високо качество на образованието, съобразено с европейските норми и успоредно с образованието да се отреди място и на възпитанието за постигане на по-висок морал в обществото ни и изграждане на по-добра ценностна система в подрастващото поколение, което би гарантирало едно по-спокойно бъдеще в този динамично развиващ се свят“.
Д-р Антон Палов - изпълнителен директор на МБАЛ В гр. Смолян
„Искате личното ми мнение? Аз съм влизал в спор с момичета, които носят забрадки.. Те си изпълняват някаква философия, някаква религия. С две от тях съм говорил в отделението. Едната беше Марина, а другата - Неда. Попитах: „Как да възприема, че си мюсюлманка със забрадка, а пък носиш името на християнската светица Марина?“ А тя ми каза: „Докторе, трябва да четеш много книги, за да разбереш!“ Пък аз чета много, но явно четем различни книги. Не попитах Неда. Вероятно и тя щеше да ми отговори по подобен начин.
Според мен има нещо общо с вербуване на млади хора срещу заплащане или осигуряване на добро образование. Принципно иначе всеки може да носи каквото си иска, ако ще и цялата да се покрие. Това е личен избор. Аз лично мисля, че е свързано с плащане“.
Атанас Милев - директор на гимназията във Върбина и председател на общинското ДПС
„Според мен въпросът не е дали да ги разрешим, а да не се въвеждат забрани, които биха довели до дискриминация на определени хора, защото човек има право да се самоопределя. Това е негово право и той не трябва да иска разрешение. Този проблем се преекспонира и при настоящата политическа ситуация му се придава и друг смисъл. По този начин по конюнктурни причини се осъществява дискриминация на определена група деца по отношение на тяхното образование. Моят призив е да няма забрани. Всеки да си преценя. Процесите са естествени и всеки си намира пътя или мястото си в обществото “.
Димитър Михайлов - свещеник, бивш кмет на Смолян
„Това е много деликатен въпрос. Тук става въпрос за разбиране на някои мюсюлмани. Според мен е нормално човек да се облича по вкуса си, а още повече ако изпълнява религиозни обязаности. Няма значение къде работи, къде учи. Не трябва с такава строгост и пренебрежение да се отнасяме към тях. Как християнките, които са загубили близък, обличат траурни черни дрехи, с черни забрадки и шалове? Те така искат да почетат паметта на своя близък, да изразят мъката си по него и така ходят по улиците, на работа. Стига да не се намесват чужди мисионери, извън границата, които да плащат, за да се носят забрадки. Аз съм против това. Човек заради пари прави много неща. Аз не съм убеден, че се плаща, но ако се плаща не е правилно, защото тогава религията не се приема от сърце, а е купена. Ако има съгласие в семейството за жената, когато тя иска да носи забрадка, то това нейно решение трябва да се уважи. Аз съм сигурен, че някоя ромка например би ходила със забрадка заради пари. И навремето се е плащало на хора, за да приемат исляма, не е било само насилствено“.
Ахмед Хутев - лидер на ДПС в Смолянска област
„Аз имам лично мнение по въпроса и то е, че в една държава всеки има право да се самоопредели на база на съществуващото законодателство в страната.
Като един обикновен гражданин аз не съм много добре запознат със законите, които регламентират тези неща. За мен проблемът се интерпретира от няколко страни - от страната на ОИРК, от страната на дирекцията в училището, от страната на закона за образованието и т.н. Освен това аз имам и лично отношение към този въпрос, тъй като Фатме ми е племеничка.
За мен най-безпристрастния орган е комисията за защита от дискриминация. Решението на комисията ще е и мое решение“.
Д-р Стефан Хаджиев - изпълнителен директор на МБАЛ в Мадан
„Кой както иска, така да се облича. Нали има свобода на личността, на вероизповеданията, на всичко? Ако иска да ходи със забрадка, ако иска - не. Аз съм за това - всеки сам да си избира “.
Д-р Хасан Хаджиев - травматолог
„Аз съм мюсюлманин, как се очаква да отговоря на този въпрос? Аз съм „за “ това децата сами да си избират дали да ходят със забрадки или не. Това е човешко право “.
Данчо Киряков - бизнесмен, бивш кмет на Смолян
„За всички деца трябва да е еднакво. Или всички деца да ходят със забрадки, или всички да са без забрадки. Трябва да ни е еднакво отношението към всички деца“.
Анита Чолакова