Ислям
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ислям

Всичко за Исляма

ПорталПортал  ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимкиПоследни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! Чети [о, Мухаммед] в името на твоя Господ, Който сътвори - сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е Най-щедрия, Онзи, Който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел.

9 В Исляма през главния вход!

Go down 
АвторСъобщение
Admin

Admin

Брой мнения : 3880

9 В Исляма през главния вход! Empty
ПисанеЗаглавие: 9 В Исляма през главния вход!   9 В Исляма през главния вход! Empty03.08.14 13:52

В Исляма през главния вход!

С Мурад Вилфред Хофман имахме сърдечен разговор преди да излезем пред студентската младеж в залата за конференции на Есенския университет.
По време на разговора ни маестро Хофман разказа свой спомен от годините, когато е бил на дипломатическа работа в Алжир. Това го разказваше за да потвърди какви дълбоки рани е нанесла известния проект за откъсване на Турция от ислямския свят.
В онези години немският дипломат Хофман е бил женен за туркиня. Веднъж поискали да влязат в една джамия. Служителят обаче рекъл, че немецът може да влезе, но съпругата му, туркинята не може.
Пред мен стоеше чистосърдечен ум, отворен от откровението (вахий). Един мозък, останал далеч от всякакви бъркотии каквито съм мечтал да видя у малцината мюсюлмани от майки родени. Той преценяваше западния екзистенциализъм като «празно бръщолевене». Сред западните мислители намираше Лудвиг Витгенщайн за сериозен учен. В книгата му, която имах възможност да разлистя в самолета, разбрах, че недоволстваше от избирателния му подход към исляма.
Когато стана въпрос за Корана, виждах как човека пред мен неведнъж го е просмукал, до мозъка на костите си. С една дума виждах го като човек, влюбен в Корана. Ех, колко жалко! Това бе чувствителност, която не съм виждал у нашите хора. Оставете атеистите, но дори у ислямистите не мога да срещна такава чувствителност относно божественото откровение.
Исках да разбера какво е подтикнал този стар човек пред мен, достигнал 78-те да прояви такъв голям интерес към откровението вахий. Но той ме изпревари. Когато е бил на дипломатическа служба в колониалния Алжир се водела жестока борба за независимост от Франция. Алжирците искали французите да напуснат страната им, а французите с кръв, кланета и унижения се опитвали да удържат колонията си. Хофман се поинтересувал коя е тази тайна, която държи така жизнено алжирците и им дава надежда и вяра. Накрая открива: Корана! Тази тайна Аллах е поставил в 13-и айет на сура Бакара: „О, вярващи! Искайте помощта на Аллах с търпение и молитва! Аллах е с търпеливите!“
Оттогава той поема по пътя посочен от Корана. Корана го връща при собствената му природа. Най-накрая да премине през главния вход, по който Аллаховия пратеник и приближените му са преминали и са открили исляма. А главният вход на исляма е вахият!
Когато следвал в САЩ катастрофирал. Цялото му лице и долната му устна се обезобразили. Счупили му се 19 зъба, изкълчила се ръката му, пострадало дясното му коляно. Когато отворил очи в болницата хирургът му казал: „Мили приятелю, едва ли някой щеше да оцелее след такава катастрофа!“ Явно Бог има други предначертания за теб!“
Хофман казва: „Това го разбрах след 29 години, на 25 септември 1980 г.“ Тази дата представлява повратен момент в живота му. Ето какво е написал в дневника си в онези дни: „Забелязах, че въпреки себе си, без да изживея някакво шоково състояние в чувствата и мислите си бях започнал да минавам в исляма“.
Едно е сигурно, че Корана го е приближил стъпка по стъпка към главния вход на исляма. Именно затова аз, когато поискам да сравня някого със сахабиите – приближени на Пейгамбера ни, които повече от «майка родени мюсюлмани“ чрез пот на челото прераждайки се сами приели исляма. Защото някога в началото самият ни Пейгамбер, на когото Аллах Теаля му говорил: „Ти преди това не знаеше що е книга и какво значи „вяра“ и всичките му приближени са били „мухтеди“ – напътени, новоприели исляма.
Ето защо Коранът е проявление за вярващите! 
Върнете се в началото Go down
https://islam.forumotion.asia

9 В Исляма през главния вход!
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» 10 От християнството, през будизма, в исляма – Муса Селман
» 4 Науката – търсенето, преподаването и практикуването й през призмата на исляма
» 3 Медресето през Средновековието
» 2 Посещение на Главния мюфтия в САЩ
» 4 Смъртта през очите на вярващия

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Ислям :: Архив :: Списание Мюсюлмани :: 2013 година-
Идете на: