Осман бин Аффан – непоколебимият
Сред човечеството в предислямския период вече назрявала омразата и ненавистта към безправието, насилието и тиранията. Затова то се насочило да търси изцелителната формула, която да го доведе до свобода и щастие. Хората били в очакване на последния Пророк, който да донесе последната религия, Дните, които щели да донесат тази радостна вест почти настъпили. Ден и нощ това желано очакване не излизало от сърцата на хората.
Един ден, сред улиците на Мекка се разнесла новината за появата на новата религия. Един обичан от всички човек бил избран от Всевишния Аллах да бъде Негов Пратеник. Този, когото всички наричали „Мухаммедул Емин“ (Мухаммед честния) бил избран за Пророк.
Били първите дни на това събитие, когато един от най-почитания и уважаван човек на Мекка, Ебу Бекр, се отдал на исляма и приел неговия Пророк. Близките на Ебу Бекр също бързали да приемат новата религия.
Сред хората, предпочели да встъпят в исляма бил и Осман бин Аффан. За своята среща с исляма и начина, по който е станал мюсюлманин ни разказва самият той: "Един ден отидох в къщата на леля ми. Тя говореше за новоизбрания Пратеник и го хвалеше много. Попитах я: "Кой е той?" А тя ми отвърна: "Той е с красиво лице, думите, които говори са приятни, а погледът му е изпълнен с обич. Аллах го с избрал да бъде наш Пратеник. На него му се низпослава Вахий (Откровение) от небето. Знае заповедите и забраните на Аллах към хората, призовава към правата вяра. Неговият зов ни събужда от съня, в който сме изпаднали. Който го последва намира спокойствие. Последвай го, ей, Осман, не се кланяй на идолите!“
Аз се обърнах леля ми:
''Лельо, в нашия град подобно нещо не се е чувало. Обясни ми по-точно кой е той!" Тя каза: "Toй е синът на Абдуллах, Мухаммед."
Познавах Мухаммед и го обичах още от преди. Беше с чисто сърце и никога не говореше лъжи, беше правдив и всички го обичаха. Помагаше на слабите и винаги отстояваше справедливостта. Още в същия миг любовта ми към него се разпали. За да разбера още повече за новия вестител отидох при най-близкия му приятел Ебу Бекр. Разказах му за това, което леля ми каза. Ебу Бекр с голямо състрадание и милост се обърна към мен с думите: "О, Осман, ти си умен човек, без да си видял и чул Пратеника на Аллах, как ще разграничиш полезното от вредното, и пред Аллах как ще бъдеш истински достоен?" Казах му: "Прав си Ебу Бекр." А той ми каза: "Ще те заведа при Мухаммед, за да приемеш исляма."
Така заедно с моя най-близък приятел се озовахме при Пратеника на Аллах. Тогава той ми каза: "О, Осман, приканвам те към Аллах и Неговия Дженнет (Рай). Аз съм изпратен от Аллах да бъда Пророк на теб и всички хора."
Думите на този честит вестител стоплиха сърцето ми и то се развълнува от щастие. Без да се замисля и губя време, се отзовах на неговия призив да приема исляма, изрекох свидетелството "шехадет" и станах мюсюлманин."
Осман бил тих и спокоен човек, с мек характер, изключително учтив, скромен, със снизходително сърце, което го правел пример за подражание. Той бил съпруг на една от дъщерите на Пророка Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем). Бил третият халиф на мюсюлманската общност и в продължение на 12 години служел на исляма. Бил много привързан към Корана и отдавал много време да го чете. Неговите земни дни приключили, четейки Корана.
Нека всеки от нас заслужи милостта на нашия Създател – Великия Аллах!