Мюсюлманите и столетната им улица в Пекин
От поколение на поколение 12 хиляди мюсюлмани живеят край старата джамия на улица Окс, намираща се в една от южните покрайнини на Пекин. През дългите години, в които са живеели тук, те както и съседите им са станали свидетели на големи промени в тази част на столицата на Китай.
Всяка сутрин в пет часа 77-годишният Вонг Чангхе вече се отправя към джамията, намираща се на улица Окс, на стотина метра от техния дом.
Когато старият човек се появява там, вътре е почти пусто. Но след няколко минути започват да пристигат първите участници в сутрешния намаз. Всеки ден по време на молитвите тук се събират около 200 мюсюлмани. А по време на петъчните молитви техният брой нараства няколкократно.
След като закуси в дома, Вонг се връща отново в джамията, където започва работния му ден: Той осъществява контрол по реставрационните работи по зданието и разширението на прилежащите постройки. Бидейки член на административния комитет на улица Окс, Вонг внимателно следи как вървят работите.
Централното правителство вече четвърти път определя средства за реконструкцията на джамията, при която най-голямата сума отпусната напоследък е около 20 милиона юана. „Харесва ми да отида и да видя как върви възстановяването на джамията разказва Вонг. - Чувствам се щастлив като гледам как нещата вървят към по-хубаво” - допълва той.
Древна е джамията, намираща се на улица Окс. Тя е построена през 996 година и представлява най-голямата в Пекин. Включена е в списъка на паметниците на културата и се охранява от държавата.
Заместник директорът на Административния комитет на улица Окс Вей Чунджай разказва, че и понастоящем комплексът от здания около джамията се разширява. Вместо предишните 4700 квадратни метра той заема вече 10 хиляди квадратни метра. Тук ще се изгради обществена баня и ще бъде докаран газопровод. Запланувана е също така молитвена зала за жените. Предполага се целият комплекс, да бъде завършен във втората половина на тази година.
Същевременно онова, което радва местните мюсюлмани е, че реконструкцията на джамията не пречи на джемаата да се моли в нея. За тази цел е заделено специално помещение за намазите.
От 1993 до 2004 година джамията е била посетена от близо 100 хиляди души от 126 страни в света. На 3-ти ноември през миналата година по време на Рамазан байрам тук са присъствали близо 4 хиляди души, а около 30 хиляди гости са наблюдавали празничната церемония.
Имамът на джамията Хю Тианли, който вече кара осемдесетата си година, изглежда бодър и здрав. «Религиозната дейност, която развиваме на улица Окс предизвиква уважението на местното население.
Длъжностните лица от общината и района оказват необходимата подкрепа на мюсюлманите по време на празничните дни. Трябва да изтъкнем, че движението на транспортните средства през тези дни се организира така, че да се гарантира безопасността на мюсюлманите“, разказва той.
В миналото китайските поклонници -хаджиите- пътували, дълго и изморително до Свещените земи. През тази година правителството на страната поръчала специален самолет, който да извърши, чартърни полети до Саудитска Арабия. В резултат на това пътуването се съкратило до 20 часа. Освен това на хаджиите се предоставя преводач и медицински персонал. Сред тези, които са били на хадж през последните години е имало и хора от знаменитата улица.
«Аз отидох в Мекка в края на 2004 година с чартърен полет с двама мои имами и петима съседи. Освен нас в самолета имаше още много мюсюлмани от различните краища на страната. Целият ни престой там трая осем дни. Правителството беше ни създало всичките условия, за да можем да се съсредоточим в изпълнението на религиозните ни задължения“ - разказва Вонг.
Вонг много е радостен, че му се отдала възможност да извърши поклонението хадж, независимо от преклонната му възраст. „За пръв път летях до Мекка на чартърен самолет, поръчан от правителството. Семейството ми е бедно. И в младежка възраст аз не бих могъл да си позволя поклонничество. Но сега, когато животът ми се подобрява към по-добър, в края на краищата реших да осъществя своята дългогодишна мечта. Аз се чувствам щастлив за това, за което благодаря на Аллах.“
Населението на улица Окс е многонационално. Тук можете да срещнете представители на 28 народи в това число ханци, корейци, монголи и уйгури. Всички те живеят в мир и разбирателство.
В миналото улицата е била тясна, а жилищните условия мизерни. Хората са били принудени да се приютят в гъстонаселени стари домове. В онези времена никой не се интересувал от нищо освен от жилищните си проблеми.
През последните години обаче правителството започнало да реализира грандиозен проект за реконструкция на жилищата. Сега улиците са станали много по-широки и чисти, а домовете просторни. Около 10 хиляди души са подобрили жилищните си условия. Вместо предишните 5 квадратни метра на човек, сега се падат по 20 квадратни метра жилищна площ. Освен това в Пекин са построени ислямски супермаркет и болница за мюсюлмани.
Вонг, като повечето пекински мюсюлмани преминал от предишния овехтял дом в нова квартира през 2003 година. В новото му жилище акуратно е разположил мебелите си, закачил арабски калиграфии. Доволен от сегашния си живот, Вонг казва: “Никога не бях мислил, че ще имам свой собствен дом, където ще мога да изкарам щастливо старините си в мир и благополучие.”
(islam.ru)