Намазът теравих и служенето през нощите на Рамазан
Месец Рамазан е един важен месец, дарен от Аллах на своите раби. За него са казани и написани много думи. Той е изпълнен с благодат и е много важно да бъде изживян пълноценно. В противен случай човек се превръща в личност, която не оползотворява знанията си, а това не се приема от исляма.
Значението на нощите през месец Рамазан е голямо, това удостоверява следният хадис на Пророка Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем), предаден от ЕбуХурейра (радиаллаху анху):
"Пратеникът поощряваше намаза през нощите на Рамазан, но не заповядваше категорично това. Който вярвайки и очаквайки наградата си само от Аллах прекара в намаз нощите на Рамазан, на него му се опрощават предишните грехове."Под "намаз", се има предвид намазът теравих. В друг хадис Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) казва:
"Без съмнение, Аллах направи задължение говеенето и аз направих суннет изживяването на нощите през Рамазан. Който, вярвайки и очаквайки награда от Аллах прекара месец Рамазан в говеене, и изживява нощите с намаз, се изчиства от греховете си както е бил в деня, когато го е родила майка му."Както се вижда, богослужението през нощите на Рамазан е изключително благоприятно за един мюсюлманин. Макар да става дума за теравих намаз би било недостатъчно да се наблегне само на него. В действителност е необходимо тези нощи да се прекарват по най-добрия начин. Сред нещата, които трябва да се правят през нощите в Рамазан са четене на Коран, размишляване върху неговите заповеди и т.н.
Месец Рамазан е месецът на Корана, месецът на извършването на молитви... Затова тези, които говеят не трябва да прекарват дните си напразно и да вършат неща, които могат да премахнат севаба от тези дни. През този месец човек трябва да си направи равносметка за постъпките си във всички аспекти на живота. Той трябва да продължава да върши добри дела и да се откаже от лошите си постъпки. За да се усъвършенства рабът, той трябва да се възползва пълноценно от месец Рамазан.
Най-добрият начин за прекарване на нощите през месец Рамазан е намазът теравих.
Намазът теравих. Теравих означава успокоение на душата. Нарича се така, защото след всеки четири рекята на теравих намаз, се почива.
Според Ахмед бин Ханбел, Шафии, Ебу Ханифе и някои от Маликиите намазът теравих може да се кланя самостоятелно или колективно (с джемаат). Някои учени от посочените течения, изказват различно мнение по въпроса. Според Тахави например, това е ваджиб-икифайе, Поради това, че Пратеникът Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) не е кланял редовно теравих намаз с джемаат, някои ислямски учени стигат до извода, че е по-добре той да се кланя вкъщи. След Хз. Омер (pадиаллаху анху) теравих намаз станал като принцип за мюсюлманите и продължил да се кланя редовно. Поради тази причина учените се обединяват около мнението, че е по-добре този намаз да се кланя в джамията и като довод за това посочват следните доказателства:
Хз. Айше (радиаллаху анху) казва: "Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) отслужваше намаз в джамията. И една група от джемаата кланяше заедно с него. На втория ден той също отиде в джамията. Този път джемаатът се увеличи. После, през третия или четвъртия ден джемаата отново се увеличаваше. Но Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) не дойде при тях. На сутринта, след като се срещна с тях, им каза следното:
"Видях, това което направихте. Но това, което ме спря да не дойда при вас, е да не възприемете този намаз за фарз."Както става ясно Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) е кланял намазът теравих с джемаата. Това, което го е възпряло да продължи да го отслужва с него, е било притеснението му "хората да не го възприемат за фарз".
Ебу Хурейра (радиаллаху анху) казва: "По време на Рамазана Пратеникът излезе и забеляза една група от джемаата да кланя намаз в един ъгъл на джамията. Попита:
"Какво е това?" Отвърнаха му: "Тези хора не знаят да четат Коран. Убей бин Каб извършва намаз, а останалите кланят заедно с него." Тогава Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) каза:
"Правилно, колко хубаво е това, което правят."Джемаата на Хз. Омер (радиаллаху анху) се е събрал зад Убей бин Каб. Доказателствата сочат, че теравих намаз се е изпълнявал с джемаат.
Учените привеждат думите на Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем): "С изключение на намаза, който е фарз, най-добрата молитва е тази, която човек кланя вкъщи." Като уточняват, че става въпрос за намаза техедджут. Те правят изключение за Байрам намаз, намазите кусуф и истиска, които се кланят с джемаат. Това се отнася и за намаза теравих. Ето защо, след превъзмогването на причината, поради която този намаз би се възприел като фарз, Хз. Омер ибнел-Хаттаб заповядва неговото кланяне с джемаат. Оттогава до днес теравих намаз се кланя по този начин. В същото време обаче този, който кланя теравих вкъщи, не се пренебрегва и засяга.
Какво е било отношението на сахабетата, относно намазът теравих. След смъртта на Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем), по времето на Хз. Ебу Бекир (радиаллаху анху) и отчасти по времето на Хз. Омер (радиаллаху анху), теравих намаз не се е кланял с джемаат. През един Рамазан Омер (радиаллаху анху) отишъл в джамията и видял хората да отслужват теравих поотделно. Той решил, че е по-добре да се кланят зад един имам, подредени и събрани в редици (сафове). На следващия ден назначил Убей бин Каб като имам за теравих намаз. Когато видял намаза теравих да се извършва по този начин с радост възкликнал: "Какво хубаво нововъведение е това!"
Броя на ракитите на теравих намаз:По този въпрос учените имат три мнения:
1. Според учените по Хадис и Ислямско право, теравих намаз се състои от осем рекята.
2. Становището на трите имама Ебу Ханифе, Шафии и Ахмед бин Ханбел е, че теравих намаз се състои от двадесет рекята.
3. Мнението на Имам Малик е, че теравих намаз се състои от тридесет и шест рекята.
Всяко от тези мнения е подкрепено с различни доказателства, като тези за третото становище (на Имам Малик) са доста слаби, а за първото и второто мнение са налице доста силни доказателства.
Според учените, първите осем рекята на теравих намаз са от суннета на Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем), а останалите дванадесет рекята са от суннета на сахабетата и техните последователи (мустехаб).
Месец Рамазан е месецът на Корана, месец Рамазан е месецът на ибадета. Тези вярващи, които достигнат до този месец, трябва много добре да знаят неговото значение. В един свещен хадис (кудси) Великият Аллах казва:
"И щом Моят раб се приближава до Мен с доброволни поклонения (нафиле), Аз ще го обикна, а обикна ли го, Аз ще му бъда слухът, с който той чува, ръката, с която той пипа и кракът, с който той ходи. И ако Ме помоли, Аз непременно ще му дам и ако поиска убежище при мен, Аз непременно ще му го осигуря."(Бухари)
Ако и ние искаме да продължим живота си по този начин, трябва да обърнем внимание на служенето си към Великия Аллах (ибадета). Важното е той да се изпълнява както трябва и само заради благоволението на Аллах, а било то осем или двадесет рекята, било то вкъщи или в джамията.
Необходимо е да полагаме усилия да се приближим повече до Аллах – да извършваме ибадет, за да спечелим Неговото благоволение. Нужно е да обърнем внимание и на следния въпрос: намазът теравих, който се изпълнява в нашата страна, едва ли не със скоростта на надбягване, може да загуби своето значение и смисъл. В действителност не съществува нито едно доказателство, което да потвърждава, че теравих намаз трябва да се кланя бързо. При това положение вярващите трябва да обърнат сериозно внимание на този проблем! Защото ние знаем, че в миналото теравих се кланял до късно през нощта.
Тези, които извършват намаза теравих на-бързо, прекарват останалото време по кафенета и барове до сахур и само част от тях кланят сутрешния (сабах) намаз, а други пък си лягат и заспиват. Това е крайно опасно, защото ние вярващите имаме нужда от севаб и трябва да стоим далеч от тези неща.
Колко щастливи са онези, които се опитват да направят всичко, за да спечелят благоволението на Аллах, Всевишния и Пречистия!
Ахмед Беляда