Защо холандците приемат исляма?Яков ван Блом е коренен жител на Ротердам и има сини очи и рижава брада. Занимава се със собствен бизнес. Преди 11 години приел исляма. Яков казва, че хората напразно смятат, че ислямът е чужда култура, която няма никакво отношение към Нидерландия (Холандия), тъй като „ако вие отделите основата на вярата от културните аспекти ще откриете истинската религия, която подхожда на всеки“.
Защо холандците приемат исляма? И защо другите ги гледат с ненавист и подозрение?
„Свидетелствам, че няма друг бог освен Аллах и свидетелствам, че Мухаммед е Неговият Пророк“. Когато произнася свидетелските думи на вярата, очите му сияят от щастие. „Аз бях възпитан в християнски дух, но винаги съм имал свой поглед върху света. Именно в исляма аз намерих онова, в което съм вярвал винаги. Ислямът напълно съответства на моята представа за Бога.
Съпругата на Яков Стефани Данопулос, също е израснала в Ротердам. Майка й холандка и баща й са я покръстили в православна църква. Отначало тя не се зарадвала, че нейният съпруг е приел исляма, но по-късно тя също е станала мюсюлманка.
Стефани казва: „Когато мъжът ми съобщи, че преминал в исляма, аз реших, че той се побъркал. Помислих така понеже в средствата за масова информация (СМИ) за исляма се говорят само негативни неща. Но когато взех да изучавам тази религия, коренно промених мнението си за нея“.
Така Стефани и съпругът й постепенно се разбрали. „Отначало те се отнасяха крайно враждебно към моя избор. Но след няколко години те разбраха, че аз не съм се променил кой знае колко. Православните гърци са силно религиозни и някои от тях вече се радват, че а аз вярвам в Бога“. – разказва тя.
Стефани носи хиджаб. Заради това не веднъж са я нападали на улицата. Но тя няма намерение да се отказва от ислямското си облекло, тъй като чувства своята отговорност пред Аллах. „На мен ми е все едно с какви очи ме гледат хората на улицата. Аз съм вярваща и това се отразява и на облеклото ми“ – казва тя.
Яков разбира, че преминаването на холандците в исляма плаши и обезпокоява някои хора. Холандците векове наред са живели на това малко парче земя. Те са изградили процъфтяващо общество и оформили своя култура. Аз мога да си представя, че много хора не се радват, че в тяхната култура изведнъж започва да пуска корени друга култура, която съвсем не й прилича“ – смята той.
Но мнението на Яков страхът пред исляма се поражда от недостига на правдива информация.“ Тук, в Нидерландия, много хора не познават дори основите на исляма. Това се отнася и за правителството, за полицията и специалните служби. Това е най-тъжното. И това кара хората да се страхуват“ – заключава той.
ислямнюз.руИзточник