Ислям
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ислям

Всичко за Исляма

ПорталПортал  ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимкиПоследни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! Чети [о, Мухаммед] в името на твоя Господ, Който сътвори - сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е Най-щедрия, Онзи, Който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел.

12 Образцови жени, изградени по Аллаховия вахий

Go down 
АвторСъобщение
Admin

Admin

Брой мнения : 3880

12 Образцови жени, изградени по Аллаховия вахий Empty
ПисанеЗаглавие: 12 Образцови жени, изградени по Аллаховия вахий   12 Образцови жени, изградени по Аллаховия вахий Empty15.01.14 7:26

Образцови жени, изградени по Аллаховия вахий

В този брой искаме да обърнем вниманието ви върху образцовите жени, изградени от Аллаховия вахий. В тази връзка първото име, за което се сещаме е Хз. Хатидже.

Хз. Хатидже (радиаллаху анха)
Когато пейгамбера ни Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) за пръв път получава откровение, първият човек, с когото е споделил това е Хз. Хатидже (радиаллаху анха). Тя, която го утешава; която му повярвала още в самия миг и му посочила пътя... Когато в планината Хира-Нур Расулюллах получава своето озарение, обхванат от страх и вълнение, той тича вкъщи, за да сподели с нея вълнението си. Тогава тя му казва: „Не се плаши! Аллах никога няма да те изложи. Защото ти се грижиш за роднините си, помагаш на закъсалите по и пътищата, подкрепяш изпаднали в затруднение, подпомагаш нуждаещите се“. По този начин тя го подкрепя с живота, имота и децата, с които го дарява като изцяло отдава живота си на Хз. Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) и на тържеството на исляма.
Хз. Хатидже (радиаллаху анха) винаги ще си остане първа. Тя е първата брънка от веригата на исляма, започнала с Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем). Тя е първата, която е повярвала в него. Първата, която споменава името на Аллах; първата жена, която кланя намаз и първата, която признава Всевишния. Тя е търговка, но неопетнена. Ако трябва да заявим с израза на Хз. Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем): „Най-добрата жена на синовете израилови е Мерйем; а на нашата общност най-добрата е Хатидже“. Това, че е най-добрата потвърждават думите и постъпките й.
В първите, най-трудните години на исляма, изпълнени с невероятни трудности и лишения, тя е най-близкият човек до нашия Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем), с когото споделя своите тайни. Когато тя напуска този свят, нарекоха годината „година на тъгата“. Спомняйки за съвместния живот с нея Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем) споделя:
„Аллах не ме възнаградил с по-добра жена от Хатидже. Когато хората не ми вярваха; когато всички ме отричаха, тя ме прие. Когато хората бягаха от мен, тя ме подкрепи с всичко, което имаше. И когато Аллах не ме дари с деца от други жени, тя ме дари с тях“. Ето така Хз. Хатидже (радиаллаху анха) се беше отдала на любимеца на Аллах.

Хз. Фатима (радиаллаху анха)
Фатима (радиаллаху анха) е любимката на ехли бейта, светото семейство на Пейгамбера ни (салляллаху алейхи уе селлем). За нея Хз. Айше (радиаллаху анха) казва: „Не видях друг човек, който да прилича до такава степен и в думите и по говора й с Пейгамбера ни“. Хз. Фатима (радиаллаху анха) се беше родила година и половина преди нашия Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) да получи озарение. Ето защо тя познава трудностите, които бе изпитал баща й.
Един ден, когато езичниците го обиждат жестоко, тя е онази, която изтичва да го утешава с крехкото си детско сърце и проклина недостойните врагове. По-късно вече като девойка тя при всички случаи е неотлъчно до него. Тя е тази, която го утешава след Таиф… Тя е тази, която се мъчи да спре кръвта му след като се наранява при битката в Ухуд... Тя е, която се грижи за ежедневните нужди на баща си, когато майка й напуска този свят... Поради всичко това баща й я нарекъл: „Умму ебиха“ – майката на баща си.
Дъщерята на милостта на световете се омъжва за Хз. Али (радиаллаху анху). Раждат им се пет деца. Родът на нашия Пейгамбер продължил по линия на Хз. Фатима (радиаллаху анха), а след нея с Хасан и Хюсеин.
Хз. Фатима... Дъщеря на Пейгамбер, чиито ръце хванали мазоли от въртене на ръчната мелница за брашно. Тази, която баща й предупреждава: „О, Фатима, не се осланяй на това, че баща ти е Пейгамбер. Ако се откъснеш от пътя на Аллах, никак не бих могъл да те спася.“ Тя, която ще се разплаче пред смъртта на Пейгамбера ни (салляллаху алейхи уе селлем). Фатима (радиаллаху анха), която е известна с думите: „Ти първа ще ме навестиш от семейството и с изключение на Мерйем, дъщерята на Имран, ти ще бъдеш царица на жените в Дженнета...“ Фатима (радиаллаху анха), която преживя своя живот по предписанията и морала на Корана... Която ни е оставила в наследство чистия си пример, своите убеждения и вяра.
Нека сега да поговорим и за едно друго име, което има голям принос в делото на откровението със своя ум, любов, интерес и влечение към науката.

Хз. Айше (радиаллаху анха)
Съддика, дъщерята на Ебу Бекир (радиаллаху анху), Муберра – освободена, чиято невинност е призната чрез Корана... Хз. Айше, която поставя своя отпечатък в историята като най-мъдрата жена...
В продължение на 9 години Хз. Айше (радиаллаху анха) е съпруга и най-близък съратник и чистосърдечен приятел на нашия Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем), благодарение именно на нея са достигнали множество предания за него.
Близостта и познанството й с вахия, на поводите за низпослание на айетите от Свещения Коран, наблюденията й върху моралното и материалното му поведение по време на откровение, факта, че става повод за низпосланието на част от айетите, денонощното обсъждане на айетите от Корана и личният й коментар върху тях са все неща присъщи на Хз. Айше (радиаллаху анха). Когато са я питали за морала на нашия Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем), тя отговаряла: „Вие не четете ли Корана? Неговият морал беше това, което е предписано в Корана“.
Със своите научни, политически и юридически възгледи, с характерната й милост и състрадание, тя заема определено място в ислямската история.
Хатидже К. Гьормез
Върнете се в началото Go down
https://islam.forumotion.asia

12 Образцови жени, изградени по Аллаховия вахий
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» Образцови жени, изградени по Аллаховия вахий
» 9 Да се сродим с Аллаховия Ресул
» Да се сродим с Аллаховия Ресул
» 3 Отново за любовта към Аллаховия Пратеник (с.а.с.)
» 4 Главно мюфтийство проведе семинар за жени

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Ислям :: Архив :: Списание Мюсюлмани :: 2010 година-
Идете на: