Заявление на молитвите ниО, Ти, Когото назоваваме с най-хубавите имена и качества!
О, Ти, единственият Господар на световете, земята и небето;
О, Ти, Който знаеш и скритото, и явното;
О, Ти, Който даваш храна и благо на всяка твар;
О, Ти, Който си извечен;
Ти, Който си пръв и последен;
Ти, Който си милостив и милосърден;
О, Аллах мой!
Безкрайно Ти благодарим, я, Рабби!
За това, което си ни дал и не си ни дал предвид доброто ни; за всяка Твоя преценка и одобрение; за всички Твои блага, за които зная и не зная; които съм видял и не съм; които съм проумял или не съм; които съм забелязал или не съм; за всяко Твое благоволение; за даровете Ти; за Твоето милосърдие и опрощение!
Я, Рабби, Ти, Който си най-велик и Всеопрощаващ! Опрости с Твоята милост всички вярващи, живели преди нас, превърни в райски градини гробовете им, изведи на спасение всички страдалци!
Опрости и всички онези, които ще дойдат след нас и ги възнагради с щастие и радост, я, Рабби!
Опрости с всеобщо помилване и опрощение всички мюсюлмани, които понастоящем живеят на земята, я, Рабби! Нека и неверниците да се зарадват на красотите на вярата, като ги дариш с прекрасна нравственост и им покажеш верния път, я, Рабби!
Нито един миг от нашия живот не изживяхме така, както Ти ни повеляваш. На различни места се срещахме с греховни хора за греховни дела. Всеки орган на тялото ни потъна в блатото на грехопадението. Сърцата ни се превърнаха в свърталище на най-различни желания, на омраза и гняв, на самолюбие и желание за постове, за придобиване на пари, средства и слава и всякакви други сатанински страсти и мечти. Заради това сърцата ни се приглушиха и закоравяха, я, Рабби!
Винаги живяхме с вярата, че знаем всичко, че сме съвършени. Това ни заслепи и ние не съумяхме да видим истинното и красивото. Винаги търсехме и намирахме не нашата грешка и вина, а на другите, като често безжалостно ги критикувахме и съкрушавахме сърцата им. Мислехме се за недосегаеми и все гледахме как другите ще се разплатят. Животът ни бе изпълнен с низ от невежество, когато греховното приемахме, а добрините обявявахме за грях, я, Рабби!
Знаем, че Ти умееш да прощаваш и опрощаваш. Ти притежаваш безкрайна милост и благодат. Знаем, че Ти можеш да опростиш всички, дори да изпълнят цялото пространство между земята и небето, Ти си нашият Господар, Който ни най-малко няма да загубиш. Направи и нас с Твоята милост да се причислим към онези Твои следовници, които Ти пречисти и направи като новородени, я, Рабби!
Ти си Господарят и на вярващите, и на невярващите. Ти си Господар на цялото мироздание, независимо дали вярват или не. Ти си Господар и на грешниците, на достойните и рабите. Нас, грешниците, няма кой друг да ни приюти. Няма друго божество, което да ни поправи, пречисти и вкара в правия път, я, Рабби!
Ти си единствен, нямаш равен и себеподобен. Ние свидетелстваме, че Теб Те има и че Ти си единствен. Свидетелстваме, че нашият Расул-и Екрем (салляллаху алейхи уе селлем) е Твой раб и Пейгамбер. Какво бихме направили и за къде сме ние, ако Ти не ни простиш? Тогава бихме били от пострадалите. Не, недей, я, Рабби! Не, недей, я, Рабби! Изпрати ни не като прогонените и унизените, а като пречистените и благовестените, я, Рабби!
Я,Рабби!
В името на нашия Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем), любимеца и прескъпия на сърцата ни Мухаммед Мустафа (салляллаху алейхи уе селлем); в името на всички били и преминали пратеници и пророци; в името на Твоите приятели, влюбени и посветени; в името на Твоите раби, които в настоящия момент пребивават на земята, в името на децата и невинните същества, помилвай и прости всичките ни грехове до един!
Прости, я, Рабби!
Мустафа ГюнешИзточник