С уважение към молитвите и упоменаванията„Ибадетът е онова, което Аллах Теаля иска от теб. А приемането на молбата е нещото, което ти очакваш от Него. Никога не са равностойни това, което ти искаш от Него и онова, което Той очаква от тебе“. ел-Хикмету-л-атаиййе
Аллах Теаля никога не е оставил без отплата онова, което рабите Му са извършили. Дори в различните айети ясно е изтъквал, че ще възнагради десетократно деянията на хората. С повелята: „И споменавайте Ме, за да ви споменавам и Аз, и благодарете Ми и не Ме отхвърляйте!“ (ел-Бакара, 152) благовества, че вечно ще продължи отплатата за онези Свои раби, които придават значение на молитвите и споменаванията (зикр). При тълкуването на този айет Елмалълъ Мухаммед Хамди Язър казва следното:
• „Споменавайте Ме, упоменавайте Ме с достойнство, за да мога и Аз да ви упоменавам по достоен за Мен начин и да продължа помощта Си за вас.
• Споменавайте Ме с покорство, за да мога и Аз да ви поменавам с благоволението Си.
• Споменавайте Ме с молитви, за да мога и аз да приема молитвите ви с милост, сиреч „Молете Ми се, за да приема молитвите ви“.
• Споменавайте Ме с възхвала и покорство, за да мога и Аз да ви споменавам с възхвала и благодат.
• Споменавайте Ме докато сте на земята, за да мога и аз да ви поменавам в отвъдното.
• Споменавайте Ме в потайни места, за да мога и Аз да ви споменавам в пустините.
• Споменавайте Ме при извършване на ибадетите, за да мога и Аз да ви споменавам с помощта Си.
• Споменавайте Ме с джихад (старание) по Моя път, за да мога и Аз да ви споменавам с правия път.
• Споменавайте Ме с правдивост и искреност, за да мога и Аз да ви споменавам с освобождение и с умножаване на онези неща, които съм заделил за вас.
• Споменавайте Ме като пръв и единствен Аллах, за да мога и Аз да ви споменавам като ви приема с благоволение за Мои раби.
Източник