Ислям
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ислям

Всичко за Исляма

ПорталПортал  ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимкиПоследни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! Чети [о, Мухаммед] в името на твоя Господ, Който сътвори - сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е Най-щедрия, Онзи, Който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел.

Мекка, Ерусалим, Рим...

Go down 
АвторСъобщение
Admin

Admin

Брой мнения : 3880

Мекка, Ерусалим, Рим... Empty
ПисанеЗаглавие: Мекка, Ерусалим, Рим...   Мекка, Ерусалим, Рим... Empty25.11.13 18:36

Мекка, Ерусалим, Рим...

“Пристигнах по Твоя зов, Аллах мой!..” В сура “Хадж” Всевишният Аллах пояснява този велик и свещен зов по следния начин: “О, Ибрахим, и зови хората за поклонението хадж! Ще идват при теб и пеш, и върху изнемощели камили. И ще идват от всякакви далечни пътища...”
Така и ние откликнахме на този призив и поехме на път за прослава на Аллах по маршрута София – Истанбул – Анкара – Саудитска Арабия. Всички тръпнехме от небивало вълнение в очакване на радостното преживяване...
Така описваше това пътуване покойният ми приятел Юсуф Керим на страниците на сп. ЮМИТ. Този пътепис ме върна 20 години назад. Спомних си вълнението, духовната наслада, които бях изпитал при първото ми посещение на светите места. И ето вече 20 години не можах нито да опиша, нито да разкажа за всичко това, защото то не се поддава на описание!
Посред нощ започна ритуалът таваф, при който Кябе се обикаля седем пъти. Два милиона поклонници, дошли от четирите краища на света, според данните на местните власти. Тези милиони денонощно се въртят около Кябе, първия свещен храм на Всевишния Аллах на земята. След като изпълних три обиколки, не можах да продължа. Оттеглих се настрани, разтворих длани и започнах да се моля:
„О, Аллах мой! Ти, Който Си способен на всичко, виждам как след толкова столетия, когато нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) през 630 година събра сто хиляди хаджии на хълма Арафат и произнесе пред тях безсмъртното си прощално хутбе, отново тук, на това място са се стекли един милион от всички раси и националности. Пред мен стоеше бездиханна, без блясък, покрита с черно кадифе Величествената Кябе, около която дни наред обикаляха милиони хора. Кажи ми, о, Аллах мой, в какво се състои магията на тази необхватна любов?
Естествено, не получавам никакъв отговор. Затова се опитвам сам да отговоря на този въпрос, да отгатна тази магия.
Силата, която бе довела тук, на това място тези безброй мъже, жени, млади и стари, не е нито благата вест за рая, нито пък обещанието за спасение от адския огън. Струва ми се, че поетът Юнус Емре го беше изразил по следния начин: “Нито за рая Ти мечтая, нито за ада; аз Теб Те търся, Аллах мой!”
Няма съмнение, че силата, която бе събрала това множество около този скромен, едностаен Аллахов храм, бе любовта на мюсюлманите към Аллах и Неговия Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем). Това е израз на всеотдайност и покорство пред Всевишния Аллах. Това означава, че Хазрети Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) бе успял да извлече от Свещения Коран и да приложи в живия живот идеята за праведния и спасителния за човечеството път в двата свята.
Това ми обяснение ме успокои. Тогава отново тръгнах да обикалям около Кябе заедно с останалите хора. При всяка обиколка трябва да се четат различни молитви. Всички бяха разтворили книги, четяха и обикаляха. Ала аз не четях, само обикалях и размишлявах. Всяка религия си има своите свети места. За християните и юдеите това е родният град на Хз. Муса и Хз. Иса - Ерусалим. Християни и юдеи от цял свят всяка година в коледните празници се събират в Ерусалим, на поклонение. Малко преди Нова година всички вестници, телевизии и радиостанции дни наред отразяват тържествата, които стават тук. Стичането на сто хиляди поклонници в Ерусалим се коментира като грандиозен успех. Ала две трети от хората, живеещи на земята се смятат за християни. Три милиарда християни излъчват сто хиляди поклонници, а два милиарда мюсюлмани изпращат един милион хаджии в Мекка! Данните се отнасят за 1990г. Къде се крие тайната на този факт?
Сред трите християнски изповедания - православието, католицизма и протестантството, най-богато е второто. Папата, който се явява и духовен, и държавен глава, живее и управлява от Ватикана, който заема площ от 440 декара и представлява малко градче в рамките на Рим. Всяка година хиляди католици от цял свят се стичат тук, за да чуят посланието му, което той отправя на 36 езика, да целунат ръката му. Всяка година телевизиите ни правят съпричастни към коледните празници във Ватикана. Само че по непонятни за мен причини участниците в тези празненства никога не могат да достигнат бройката 100 хиляди, ограничават се до 40-50 хиляди. А в Мекка се бяха събрали два милиона хаджии! През другите години броят им надхвърля 4-5 милиона души! Просто удивително!
Най-голямата католическа църква в Европа се намира в немския град Кьолн. Тя може да побере до 10 000 души. Аз съм наблюдавал коледните тържества в нея. В препълнената до последен предел църква повече от 1000 души не можеше да се преброят. Най-голямата католическа църква на американския континент се намира в Ню Йорк. Една величествена сграда като архитектура и история, която заслужава да се види. Вестниците писаха, че в нея могат да се поберат 15 000 души. В тази грандиозна църква също имах възможност да наблюдавам коледна служба. Водена лично от архиепископа. Едва една трета от салона бе пълен. Ала в Мекка, около с нищо незабележимото Кябе, обикаляха два милиона хаджии! Всемогъщи Аллах, разкрий тайната и мъдростта на този факт! 20 години изкарах в търсене на тази истина, но не я открих.

Коренни преобразования
През 1990 г. ние бяхме първата група от България, която щеше да посети светите места след едно прекъсване от 50 години. Кандидат хаджиите бяхме 34 души в автобуса. След още 20 години Главното мюфтийство в България изпрати 400 поклонници в Мекка. Ние, тогава се възползвахме от контингента на турския Диянет и пътувахме безплатно. А тези 400 души платиха по 2100 евро, които бяха спечелили с денонощен труд. Това бяха обикновени труженици от Родопите, Делиормана и Добруджа. Между тях имаше 70-годишни мъже, дошли да видят и да пролеят сълзи по местата, където се бе родил, живял и се борил Хз. Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем). Тогава, развълнувани от духовната атмосфера на този град, те ми споделиха: „Най-голямото ни желание и нашата молба е Аллах да ни даде още няколко години живот, за да можем да съберем средства за ново поклонение и отново да прегърнем тези свети за нас места!“
Да, през 1990 г. Мекка бе събрала 1 милион кандидат хаджии. Статистиците съобщиха, че през 2008 г. на Арафат са се събрали 3 милиона и 200 хиляди хаджии на вакфе. Арабските вестници, които четяхме, докато бяхме на Мина, съобщаваха, че тази година саудитската полиция е издала входни визи на 6 милиона кандидат хаджии. Работата, естествено, не е само в цифрите. По-важно е качеството на работата.
За 20 години в Мекка и Медина са извършени толкова големи промени, че непроменена е останала единствено Кябе и Месджиди Небеви. И в двата града са пълни с 4-5 звездни хотели, каквито не съм виждал нито в Америка, нито в Европа. Например, точно срещу Кябе се издига 120-етажният хотел „Земзем“ във вид на разтворена книга, собственост на групата на Бин Ладин. Според рекламните диплянки хотелът разполага с 1 милион легла. 110-те етажа бяха напълно готови и предадени за експлоатация. Все още продължаваше строителството на последните 10 етажа. И само това ли? Стотици са новите 15-20 етажни хотели. В Медина пред и зад Месджиди Небеви (джамията на Пейгамбера (салляллаху алейхи уе селлем), са построени хотели, които могат да се сравнят по архитектура и лукс с най-добрите в Европа. Нека не забравяме, че и в Америка, и в Европа отдавна са извадени от употреба гигантските кулокранове, а в Мекка и Медина продължават да работят на три смени 24 часа в денонощието.
Местата за вакфе на Арафат и Мюзделифе, мястото за замерване с камъни на шейтана на Мина са уредени прекрасно като са осигурени редът и сигурността на всички.

Разширява се Харем-и шериф
Въпреки огромното строителство всяка година Мекка се затруднява изключително много при посрещане на кандидат-хаджиите. Особено когато 5-6 милиона хаджии се струпат в Месджиди Харам, се получават нежелателни блъсканици. Имайки това предвид правителството на Саудитска Арабия, изглежда, възнамерява най-сетне да изпълни проекто-плановете си.
Вестник „Хюрриет“ накратко описва тези планове така: „Когато приключи преустройството на Мекка, започнато по нареждане на крал Абдуллах, околността на Кябе ще изглежда като космическа база. Изградените от османците тераси, които обграждат Кябе ще бъдат разрушени така, както никой не е предполагал, че ще бъде разрушена последната османска крепост Еджяд. Очаква се това да започне след сезона на поклоненията хадж. Както е известно, тези тераси, чиято височина не надхвърляше тази на Кябе, което се намира в центъра на Месджиди Харам, бяха проектирани от Мимар Синан по настояване на султан Сюлейман Законодателя. През 17-а и 26-а година от преселението са били разрушени сградите около Кябе и е разширен и обграден със стени дворът. Терасите отвън вътрешната страна на стените са проектирани от архитект Мехмед ага през 1590 г. Според предвижданията тези тераси ще бъдат окончателно премахнати до месец януари 2010 г. На разстояние 650 метра от Кябе няма да има никакви постройки.
Според един от проектите, който се пази в тайна и за който крал Абдуллах е платил милиони долари, заедно с терасите ще бъдат разрушени още седем хиляди сгради, на мястото на които ще бъде изградена автомагистрала със 7 платна. Първият етап, който се очаква да бъде поет от фирмата на Бин Ладин, ще бъде на стойност 14 милиарда долара. След като бъде завършено цялото това строителство, без площадката за сайове, която се състои от 5 етажа и е довършена за три години, ще промени видът на цялата околност на Кябе.
Проектът включва, както двореца на краля, така и 5-звездните хотели наоколо и площада, в който се намира родния дом на Хз. Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем). В близост до планината Омер, където вече трета година скоростно се рушат сградите, се изгражда хотелски комплекс, който трябва да бъде завършен за три години.
Аллах да ни даде дълъг живот, за да можем след 5-6 години при посещението си на светите места, да бъдем сред щастливците, които ще видят реализирани тези смели проекти.

Д-р Исмаил Джамбазов

Източник
Върнете се в началото Go down
https://islam.forumotion.asia

Мекка, Ерусалим, Рим...
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» 1 Мекка, Ерусалим, Рим...
» 4 Къблето на мюсюлманите: Ерусалим или Мекка?
» 8 Ерусалим
» Ерусалим
» 7 Завладяването на Мекка

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Ислям :: История :: Ислямски страни-
Идете на: