Родопските мюсюлмани крачат към светли дни
Интервю с Районния мюфтия на Смолян Неджми Дж. Дъбов
Неджми Джамилов Дъбов
Роден е на 25.06.1979г. в гр. Рудозем.
Завършва средното си образование в минен техникум гр. Мадан. След отбиване на военната си служба в началото на 1999г., работи една година като имам в родното си село Борие. През 2000 г. се записва в едногодишния курс за подготовка на имам- хатиби към Главно мюфтийство в гр. Сърница, а след като го завършва отново продължава да работи като имам в родното си село. Една година по-късно в края на 2002г. започва работа като имам в централната джамия гр. Смолян, като паралелно на това записва задочно обучение във Висшия ислямски институт гр. София.
През 2006г. се дипломира, а в началото на 2007г. напуска длъжността имам в гр. Смолян и започва работа в Общинска администрация Рудозем на длъжността Главен експерт вероизповедания.
Той е сред учредителите в началото на 2007г. и Управител на „Център за опознаване на исляма", - НПО което се занимава с религиозно-просветна дейност.
На 19. 04. 2008 г. на Извънредна мюсюлманска конференция е избран за член на Висш мюсюлмански съвет от област Смолян. Един месец по късно на 20. 05. 2008г. на редовно заседание на Висш мюсюлмански съвет е избран за Районен мюфтия на обл. Смолян.
Семеен с две деца.
Г-н Районен мюфтия, Смолянски район се отчете с голям принос в инициативата за събиране на средства за „ислямското образование”. С какво си обяснявате активността на населението от региона?
Успехът в тази кампания си я обяснявам върху следните три причини:
Първо: Беше направена доста сериозна предварителна подготовка и разяснителна кампания от страна на Районно мюфтийство гр. Смолян, с провеждането на семинар с имамите и ваизите и разясняването на важността на тази кампания, бяха изпратени брошури и хутбета за седмицата на ислямското образование до всяко едно мюсюлманско настоятелство заедно с уведомително писмо за начинът на процедирането в това начинание. Изнесените хутбета и лекции на тема „ислямско образование” са от главните фактори за постигането на тези резултати. Бяха инвестирани време, усилия и средства.
Второ: Доверието в ръководството. Това е много важно при подобни кампании - гаранцията, че събраните средства, ще бъдат наистина изразходвани по правилния начин. А резултатите които бяха постигнати са довод, че изгубеното доверие във времето от мюсюлманите се връща в ислямската институция Мюсюлманско изповедание.
Трето: Разбирането от мюсюлманите в региона за важността на това дело - нашите деца да получат необходимата религиозна подготовка и образование. Разбирането на ползата от тази инвестиция за отвъдния живот, в същото време отговорността ни като мюсюлмани, и разбира се наградата, която ще отреди Всевишния Аллах за мюсюлманите, които са били активни в подобни инициативи.
Мисля, че това са основните причини за постигането на добри резултати: полагане на усилия, взаимно доверие, и убедеността в ползата от това, което се върши.
Мюсюлманското население в Родопите многократно е било прицел на различни самозвани патриоти, които на чужд гръб се опитвали да разрешават проблемите си, като по този начин са нарушавали спокойния и мирен живот на това население. Смятате ли, че тези набези са оставили следи у тях?
Наистина Родопите са били апетитни в близкото минало и мисля, че тази тенденция се запазва и в нашето съвремие. Но подобен род действия от страна на който и да е било да вкара смут сред хората, да хвърля петно върху мюсюлманите, са играели роля на бумеранг върху самите провокатори, а също така са сплотявали мюсюлманите. Мисля, че политика от подобен род не би породила успех за който и да е, а още повече, че не могат да се печелят дивиденти по този начин, тъй като хората в Родопите се познават добре и живеят в мир и разбирателство, и трудно се поддават на евтини пиари, освен това хората са интелигентни и образовани и лесно могат да преценят зараждащите се интриги. И ако са оставени някакви следи, то те са, че подобни хора губят доверието на всички, и показват своята истинска същност с подобни действия.
Прави приятно впечатление, че в Родопите мюсюлманите поеха инициативата да обновяват храмовете. Какво е състоянието на материалната база на изповеданието към настоящия момент в района Ви?
В Смолянска област има над 180 джамии и месджиди, като половината от тях са изградени наново, в началото на демокрацията, като бяха разрушени преди това от комунистическия режим. Другата половина, които са се запазили до днешна дата вече са реконструирани на 80%, а в близко бъдеще с позволението на Всевишния Аллах ще бъде направен ремонт и на останалите.
Наистина Смолянска област е сред пионерите в кандидатстването по предоставените възможности от еврофондовете за обновяването на мюсюлманските храмове, и ще е полезно ако тази тенденция се разширява и се практикува и в другите части на страната.
Половин вековният безбожен атеизъм неизбежно постави своя отпечатък върху моралния облик на населението. Какви усилия полагате за преодоляването на отрицателните последствия от това минало?
Няма съмнение, че сега берем горчивите плодове от тази политика на проповядване на атеизъм. Наблюдава се една възрастова пропаст сред мюсюлманите посещаващи джамиите, а именно тази пропаст отразява това поколение, което е било обект на тази политика. В никакъв случай не търсим вина в хората, които върху своя гръб са изпитали това религиозно затъмнение. По-скоро приемаме тези факти и тази действителност и се опитваме чрез индивидуални срещи, публични дискусии, лекции, брошури, книги да предоставим информация преди всичко на тези наши братя и сестри мюсюлмани и да ги върнем към лоното на Исляма. Разбира се доста по-трудна е работата с тях, имайки предвид нанесената им травма за времето от 50 г. през миналия век. Но разбира се с голяма доза оптимизъм, активна и целенасочена работа съм убеден, че нещата все повече ще вървят към напредък и успех, имайки предвид факта, че младото поколение от мюсюлманите в Родопите осъзнава преди всичко своята религиозна идентичност и ще спомогне час по-скоро да бъде преодолян този мрачен период в историята за мюсюлманите.
Проявява ли младото население интерес към усвояване и изпълнение на религиозните задължения. Какво трябва да се направи за привличане на младите мюсюлмани в джамиите?
Фактите говорят, че младите мюсюлмани в Родопите и в частност в област Смолян все повече се интересуват от своята религия. В по-големите джамии в областта се наблюдава, че за петъчната молитва по-големият процент от присъстващите мюсюлмани са младежи, имайки предвид, че мюсюлманите в тези джамии са между 200 и 600 човека.
Друг факт е, че в областта има завършили висше ислямско образование около 60 мюсюлмани и мюсюлманки и около 15 учат в момента. Тези завършили младежи несъмнено в своите контакти с хората привличат още мюсюлмани към практикуването на религията им.
Смятам, че за привличането на младежите е необходимо да се използват индивидуалните контакти, лекции, дискусии, литература, както и съвременните методи, като интернет, телевизия. Самите джамии трябва да се обособят, като модерни религиозно-образователни центрове с библиотеки, спортни и детски площадки.
Какво е състоянието на обучението по религия ислям в училищата. Какво е отношението на родителите и обществеността по този въпрос?
През учебната 2008-2009г. предмета „религия-ислям” се преподава и изучава в 5 училища в областта сред около 200 ученика. Плануваме през идната година този предмет да се изучава в двойно повече училища, респективно на това от двойно повече ученици, като вече са направени практически стъпки за реализирането на тази цел. Предприета е разяснителна кампания за променянето на скептичното мнение на родителите, които са настроени по този начин към позитивно. Разбира се с интервютата дадени в медиите по тези въпроси се надяваме да сме променили и до голяма степен общественото мнение в правилната посока, а и ще продължаваме да полагаме необходимите усилия за преодоляване на изкуствено натрупания негативизъм към ислямската религия, като цяло.
Каква дейност развивате сред жените мюсюлманки за тяхното привличане в храмовете и повишаване на религиозната им култура?
Както споменах по-горе имаме доста жени завършили ислямско образование, като основно на тях разчитаме да поемат инициативата сред жените, а това се прави на доста места в региона. Разбира се и за образоването на жените в ислямската религия са валидни всички онези средства, които се използват, като цяло за разпространението на исляма и образоването на мюсюлманите.
Има ли опити за проникване на чужди на исляма течения във Вашия регион и как вие се противопоставяте на тези влияния?
Смятам, че по-скоро има некомпетентни хора занимаващи с исляма и имащи претенции, че познават религията. Тези хора са вредни за обществото, в частност за мюсюлманите със разпространяването на своите грешни схващания и големи претенции за религията. Разбира се аз съм използвал административни мерки, според представените ми правомощия съгласно Устава на Мюсюлманско изповедание за тяхното ограничаване и спиране, и ще продължавам да го правя, тъй като това е отговорност, която ми е поверена.