Утре започва от днес
Утре започва от днес! Нашето утре са нашите деца. Бъдещето на общността ни се коментира и обяснява много често сред мюсюлманите и най-често изводът, който се ражда от тези дискусии е, че мюсюлманската общност в България има нужда от професионалисти във всички области на науката - медицина, икономика, право, прочее. Това е факт неоспорим. Нуждаем се от учени хора, които да допринесат за развитието и благоденствието на страната, в която живеем. Ще ми се обаче да подчертая, че за да бъде истински полезен един медик, инженер или адвокат, той трябва да е човек отговорен, човек с морал. Да гледа на професията си като на нещо, с което той да е в полза на другите, а не като на път към лично благоденствие.
За съжаление тези ценности са рядкост, когато попитам един ученик в училище защо иска да стане лекар, учител или адвокат, той отговаря:
- За да вземам голяма заплата и да се издигам...
Нашето бъдеще са нашите деца. Защо на бъдещето удряме шамари? - бе попитал някой, питам и аз:
- Защо им удряме шамари и ги възпитаваме да копнеят за материята и да се оформят като егоисти, мислещи само за собственото си благоденствие? С позволението на Аллах вече е възможно да се изучава в училищата религията ни като свободно избираем предмет.
За съжаление обаче ние пак удряме на бъдещето ни шамари и не записваме нашите деца в тези часове! Колкото и да е недостатъчен един час седмично за подробно изучаване на религията ни е необходимо да осъзнаем, че това е един от начините нашето бъдеще - децата ни да се оформят като хора с морал и отговорност. Хора с елементарна религиозна култура.
Като преподавател отправям апел към всички майки и бащи:
- Запишете децата си и ги насърчавайте да посещават часовете по религия. Ползата ще я усетите и вие след това, Иншаллах. При мен дойде родител, който радостно ми каза:
- Моето дете вече не говори неприлични неща. Казва, че Аллах не обича такива хора!
Ако ние, родителите, сме пораснали и живели в строй, в който да се говори за духовна храна и религия е било табу, като поне малко съжаляваме за това, то сега нашите деца имат възможност да научат повече за исляма, за Аллах и то в училищата! Нека им помогнем, нека ги подкрепим, защото Аллах ще ни държи отговорни за тях!
Сюлейман Челеби,
учител по религия ислям в
с. Сейдол, община Лозница