Пръкнал млад ходжа лечител
Вървят двама младежи по алеите на парка в центъра на Банкя и разнасят големи листовки: „Извинете, може ли и на мен да дадете!“- питам и аз. „Заповядайте!..“ Вземам и жадно се зачитам: „Ходжа от Родопите гледа и лекува в Кюстендил и София“. Интересно ще е. Кой ли е този ходжа?
А, ето, дали са и кратката му биография:
„Най-младият ходжа в България, 29 годишен от Родопите. Учил е за ходжа — две години в Русе и две години в Шумен, българомохамеданин. Четири години е практикувал като ходжа и от седем години гледа на специална арабска книга, лекува и разваля магии... Надарен е с умението да вижда в миналото и бъдещето чрез свещената мюсюлманска книга — Йълдъз китап. Излекувал е много хора от алкохолизъм, наркомания и пристрастяване към хазарт. Обикаля из България, за да помага на хората, независимо каква вяра изповядват“.
Да се гордеят ли нашите средни духовни училища в Русе и Шумен, че са отгледали такъв талант? Ние се чудим каква реклама да им направим, а ето, че вече един ходжа броди из България, лекува и разнася славата на тези духовни огнища! Вече си е натрупал и солиден трудов стаж - „четири години е практикувал като ходжа“. Къде ли е, аджаба практикувал и колко ли наивни хорица е измамил? Ето „от седем години гледа на специална арабска книга“. Значи и арабски владее! Завидна репутация!
А ето и две страници от „Йълдъз китап“ „Йълдъзнаме“ трябва да е оръфани от използване страници. Не може да не им се вярва!
Но, пардон, този толкова учен човек би трябвало да знае становището на исляма за съдбата. Единствено Аллах е Този, който знае бъдещето ни. Така че никакви книги, колкото и оръфани да са те, и никакви учени недоучени не са в състояние да определят съдбата ни, а още по-малко да ни излекуват от различни болести.
Но, пардон, казва народът, не е луд този, който изяжда зелника, а който му го дава. Да се чуди човек на г-жа Надежда Петрова, която, изглежда, от нямане какво да прави, изфабрикувала на цяла страница интервю с него, този съвременен „учен“. Какви само въпроси му е задала! „Умееш ли да разваляш магии?“ „Развалям я. На каквото е направена, на същото се разваля. Мога и върху снимка да развалям“. „Къде имаш най-много клиенти?“ „Напоследък много ме търсят навсякъде, дори през тази година и в Румъния, Гърция и в Македония“. Значи, нашият човек е вече международно признат авторитет! Всъщност той не е далеч и от политиката. Чатка я! „Защо на няколко пъти ми казваш, че не си турчин, а си помак? Не ги ли обичаш турците?“ Отговорът е: „Аз съм българомохамеданин. Ами, обичам ги, но съм малко скептично настроен към тях. Не са гостоприемни, както нашите хора“. И допълва: „Аз вече три пъти не ходя да гласувам... Всичко е далавера.
Ха, така! Призна си го човекът! Аферим! Всичко е далавера! И неговото е чиста далавера! Но трябва да му отдадем дължимото: „Виждам в Книгата, че през следващата (т.е. през тази) година ще си отидат много известни личности - и от спорта, и от политиците“. Браво! Вижте как познава човекът!
Не може да не му се вярва на този ходжа, зер той не е никак случаен! Той просто е наследствен ходжа! И дядо му, и баща му са били ходжи! А, ето, откъде значи той има „йълдъз китап“-а! Иначе си е толерантен. Помага на всички хора, не ги дели на християни и мюсюлмани. Правилно! Щом добре плащат.
А този дар Божий му е от 2002 година! „Една вечер на сън ми се яви стар човек с дълга бяла брада, може и Аллах да е бил! не може да каже. Видял го до кръста. На Аляйдинчо му говорил: аз ще те надаря с дар да познаваш миналото и бъдещето на хората, да им разваляш магии, но няма да правиш магии“. И сега магии не прави. Дори милиони да му дадат! Евала на човека! Ето, един честен, почтен Аллахов човек! Под дърво и камък да бяхме го търсили, не бихме могли да го намерим, макар че в наши училища „се изучил“. Трябва да са му издали извънредна „тапия“ за това.
Под страницата бяха изписани телефонни номера, на които три дена и три нощи звъняхме, но никой не се обади. Рекохме си: Да не би при Всевишния да е отишъл да се посъветва човекът? Зер тази година много активна се очертава. Какво да говори на хората? Криза, избори пък и далаверата?
И. Ч.