И поучавай! Наистина поучението носи полза на правоверните./51:55/
“На жената не е позволено да говее по собствена преценка [в друго предание на хадиса: жената да не говее по своя преценка], когато мъжа е до нея редом, - [може да говее] само с негово разрешение. [Изключението е само за говеене по време на месец Рамадан]. Жената се разпорежда в дома на съпруга си само с негово разрешение”./ Този хадис свеждат ал-Бухари, Муслим и други./
“Ако съпругът покани жена си да раздели с него постелята, а жената не дойде, и мъжа прекара нощта без нея, меляикетата ще я проклинат до сутринта [в едно от преданията на хадиса: …или докато тя не дойде; в друго предание: докато мъжа не остане доволен от нея]”. /Този хадис е сведен от ал-Бухари и Муслим – той е представил хадиса в последното предание, а Абу Дауд и други свеждат този хадис във второто предание./
“Кълна се в Онзи, в Чиято Ръка е душата на Мухаммед! Жената не може да отдаде дължимото на своя Повелител, докато не даде дължимото на своя съпруг. И дори мъжа да я пожелае, когато тя е седнала на седлото (катаб), тя няма право да му откаже [себе си]”. / Този хадис е достоверен. Него го свеждат Ибн Маджа и други./
“Всеки път, когато жената наскърби [уязви] своя съпруг през земния живот, неговата годеница от чернооките хурии й казва: Не го наскърбявай, Аллах да те порази! – за теб той е пришълец и съвсем скоро ще се раздели с теб [и ще се присъедини]към нас”. /Този хадис е сведен от ат-Тирмизи и Ибн Маджа./
Хусайн Ибн Мухсин предава: Моята леля ми разказа:
“Веднъж отидох при Пратеника на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, по някаква нужда. Той ме попита: Какво е това? Ти имаш ли съпруг? Аз отговорих: Да. Той отново попита: Как се държиш с него? Аз отговорих: Правя за него всичко, което е по силите ми. Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, каза: [Гледай-Внимавай], За къде си без него? Наистина за теб той е Дженнета ти и Огъня ти”. / Този хадис е сведен от Абу Шайба, Ибн Саад, ан-Насаи в Ишрат ан-Ниса, Ахмед, ат-Табарани в “ал-Аусат”, от “Заваид”. Иснадът на този хадис е надежден според ал-Хаким./
“Ако жената извършва петкратната молитва намаз, и е била целомъдрена и покорна на своя съпруг, тя ще влезе в Дженнета през тази врата, през която сама си пожелае”. / Този хадис може да се смята за добър или достоверен, той е предаван по няколко иснада. Ат-Табарани го свежда в ал-Аусат. Аналогично съобщение свежда Ибн Хиббан в Сахих в хадис от Абу Хурейра./
/Откъс от книгата “Етикета на сватбата и правилата на съпружеския живот според Пречистата Сунна”. стр.47-48/
Всевишният Аллах е казал в Свещения Коран: Целомъдрените жени са послушни и пазят [в отсъствие на своите мъже]това, което Аллах е повелил да пазят. /4:34/ Праведната жена винаги е покорна на Всевишният Аллах и своя съпруг дори в негово отсъствие. Тя пази неговата чест и неговото имущество, което й се отдава, благодарение на това че Всевишният Аллах я предпазва и й оказва Своята поддръжка. Тя не е способна самостоятелно да се справи с това задължение, защото човешката душа повелява да се твори зло. Но ако човек се осланя на Всевишният Аллах, то Той му оказва необходимата помощ във всички религиозни и земни дела.//Тефсир на Ибн ас-Саади стр.298/
Предава се, че Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, е казал: “Вашите жени ще са от обитателите на Дженнета, ако са любящи, раждащи и се грижат за своите съпрузи. А, ако някоя жена разгневи своя мъж, то да положи своята ръка върху неговата и да каже: "Аз няма да мигна, докато ти не останеш доволен от мен " /Сведено от Ибн Асакир, виж "ас-Силсиля ас-Сахиха" 287.
От Абу Хурейра радияллаху анху се предава, че веднъж попитали Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем: "Коя жена е най-добрата?" Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, отговорил: “Тази, която радва своя мъж, когато той я гледа, подчинява му се, когато той й заповяда нещо, и не противоречи на своя мъж, ако на него нещо не му се нрави в самата нея или относно това, как тя изразходва неговото имущество. /Виж"Сахих Сунан ан-Насаи" 3030./
noorbg