Ислям
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ислям

Всичко за Исляма

ПорталПортал  ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимкиПоследни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! Чети [о, Мухаммед] в името на твоя Господ, Който сътвори - сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е Най-щедрия, Онзи, Който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел.

Изричането на благослов за Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи ве селлем)

Go down 
АвторСъобщение
rrafi

Брой мнения : 215

Изричането на благослов за Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи ве селлем) Empty
ПисанеЗаглавие: Изричането на благослов за Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи ве селлем)   Изричането на благослов за Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи ве селлем) Empty09.11.13 7:44

От Анас радияллаху анху, се предава, че Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, е казал: “По-често изричайте салават (благослов) върху мен в петък през деня и през нощта (четвъртък срещу петък), защото онзи, който (веднъж) изрече салават (благослов) за мен, Аллах ще го благослови за това десет (пъти).” /Този хадис е сведен от ал-Бейхаки в сборника “ас-Сунан” (3/249). Шейх ал-Албани е квалифицирал този хадис като надежден хасен в “ас-Силсиля ас-Сахиха” (1407)/
От Джабир Ибн Абдуллах радияллаху анхума, се предава, че Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, е казал: “В Деня Къямет право на моето застъпничество ще получи този, който чувайки словата на езана, каже: “О, Аллах! Повелителю на този съвършен призив и тази съвършена молитва (саля), заведи Мухаммед до ал-Василя и високото положение и го насочи към мястото достохвално, което Ти Си му обещал”! /Този хадис е сведен от ал-Бухари./

От Саад Ибн Абу Ваккас радияллаху анху, се предава, че Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, е казал: “Този, който чуе словата на езана, и каже: “Свидетелствам, че няма друг (достоен за поклонение), освен Аллах-Един е Той и няма съдружник, и свидетелствам, че Мухаммед е Негов раб и Негов Пратеник; аз съм доволен от Аллах като Повелител, Мухаммед – като Пратеник, а Исляма – като религия”. / Ашхаду алля иляха илля-Ллаху вахда-ху ля шарикя ля-ху ва ашхаду анна Мухаммадан ‘абду-ху ва расулю-ху, радыйту би-Ллахи Раббан, ва би-Мухаммадин расулян ва би-ль-ислами динан/, – ще му бъдат опростени неговите грехове” /Този хадис е сведен от Муслим./

От Ибн Месуд радияллаху анху, се съобщава: “По време на намаз човекът е длъжен отначало да прочете тешеххуд, след това салават за благословение на Пророка салляллаху алейхи ве селлем, и след това да се отправя дуа към Аллах за себе си” /Този хадис е сведен от Ибн Абу Шейба, и ал-Хаким./
От Абдуллах Ибн Амр радияллаху анху се предава, че е чул, как Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, е казал:

﴿ إذا سمعتم المؤذن فقولوا مثل ما يقول ثم صلوا علي فإنه من صلى علي صلاة صلى الله عليه بها عشرا ثم سلوا الله لي الوسيلة فإنها منزلة في الجنة لا تنبغي إلا لعبد من عباد الله، وأرجو أن أكون أنا هو، فمن سأل الله لي
الوسيلة حلت له شفاعتي ﴾ رواه مسلم.

“Ако чуете муеззина (призоваващ към намаз), то повторете след него онова, което той е изрекъл. След това отправете благослов за мен, защото Аллах десет пъти ще благослови онзи, който произнесе за мен един салават, и след това искайте от Аллах да ми даде мястото “ал-Василя”. Това е място в Дженнета, приготвено за един от рабите на Аллах, и се надявам това да съм аз. И онзи, който иска от Аллах да ми даде мястото “ал-Василя”, ще получи моето застъпничество”. /Този хадис е сведен е Муслим 384, Абу Дауд 523, ат-Тирмизи 3614, ан-Насаи 2/25./

От Анас и Абу Хурейра радияллаху анхума, се предава, че Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, е казал: “Призовавайте благословение за пророците на Аллах и Неговите пратеници, защото Аллах ги е изпратил така, както и мен!”/Този хадис е сведен от Абдуразак 2/216, ал-Бейхаки в “Шуаб ал-иман” 1/148. Хадисът е надежден хасен. Виж в “Сахих ал-Джамии” 3782./

На въпрос относно салават шейх Ибн Бааз е дал следния отговор във “Фетва Нур аля ад-Дарб” : “Отправянето на благослов Салават  за Пратеникът на Аллах салляллаху алейхи ве селлем, е ваджиб ако неговото име бъде споменато, изхождайки от достоверно казаното от Пророкът салляллаху алейхи ве селлем: “Унижение да постигне онзи човек, който не ми отправи благослов салават, когато в негово присъствие бъде споменато за мен”! В това съобщение има указание, че отправянето на благослов салават за Пророкът салляллаху алейхи ве селлем, е ваджиб, ако е споменато неговото име. Що се отнася до хадиса, то той е сведен от ат-Тирмизи 3545.”
Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» 2 Съпругите на Пратеника на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем)
» 4 Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) – Последният Пратеник на Аллах
» 3 Образцовият живот на Пратеника на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем)
» Хз. Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем)
» 4 Наставления от Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем)

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Ислям :: Мухаммед салляллаху алейхи уе селлем :: Неговите хадиси-
Идете на: