Ислям
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ислям

Всичко за Исляма

ПорталПортал  ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимкиПоследни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! Чети [о, Мухаммед] в името на твоя Господ, Който сътвори - сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е Най-щедрия, Онзи, Който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел.

3 Видове и начини за посещения в Исляма

Go down 
АвторСъобщение
Admin

Admin

Брой мнения : 3880

3 Видове и начини за посещения в Исляма Empty
ПисанеЗаглавие: 3 Видове и начини за посещения в Исляма   3 Видове и начини за посещения в Исляма Empty09.07.13 13:40

Видове и начини за посещения в Исляма

Доц. Д-р Ердинч Ахатлъ роден през 1965 г. в Момчилград, откъдето през 1968 г. се преселват в Турция. Завършил е Богословския факултет на университета „Мармара" (1989). През 1992 г. е защитил магистърска степен в университета „Улудаг" в Бурса, а през 1999г. докторската си дисертация в университета „Мармара". Доц. Д-р Ердинч Ахатлъ е преподавател по хадис в Богословския факултет на университета „Сакария". От месец април тази година е командирован като преподавател във Висшия ислямски институт в София. Доц. Д-р Ахатлъ е публикувал редица статии от своята област, както и книги отнасящи се до въпросите на пророчествата и пророчеството на Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем).
Ислямът, който придава голямо значение на взаимоотношенията между хората, отделя важно място на гостуванията и посещенията като средство за задълбочаване на връзките между мюсюлманите. В нашата религия са се утвърдили различни начини на гостувания и посещения според човека и целта на посещенията. В настоящата статия ще се опитаме да разясним различните видове посещения в светлината на айетите и препоръките на Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем).

Ислямът препоръчва настоятелно да се посещават родителите, роднините, болните, съседите и събратята по вяра като дори вменява в дълг на мюсюлманина да не къса връзката с родителите и роднините.

Посещения на родителите
Излишно е да казваме, че посещенията на родителите са равнозначни на добротворство към тях. Но нашата религия ги поставя на особено високо и почетно място в сравнение с обикновените посещения на някои познати и приятели. Ислямът нарежда добротворството спрямо родителите на второ място непосредствено след вярата и смята за особено голям грях изразяването на негодувание към тях. Всевишният Аллах повелява следното:
"И повели твоят Господар да не служите другиму освен Нему, и към родителите добрина! Ако единият от тях или и двамата достигнат старостта при теб, не им казвай: "Уф!" и не ги навиквай, a им казвай ласкави слова! И от милосърдие спусни за тях крилото на смирението и кажи: "Господарю мой, помилвай ги, както и те ме отгледаха от малък!" (Исра: 23- 24)
Проява на най-добро отношение към родителите според този айет е да ги посещаваш, да ги утешаваш и да ги питаш как се чувстват.
Според хадиса, който предава Абдуллах б. Месуд, нашият Пророк (салляллаху алейхи уе селлем) е заявил следното: "Попитах пратеника на Аллах коя постъпка е най-добрата според Всевишния Аллах? Той повели: "Намазът, който изпълнявате навреме". А второто? – попитах аз. "Да се поведе борба за осъществяване повелите на Аллах" рече той." Според друг хадис, предаден от Есма (радиаллаху анха) научаваме: "Докато Расулюллах още бе жив, майка ми, която беше езичничка, ни дойде на посещение. По този повод отидох и попитах Расулюллах: "Майка ми дойде да ме види и очаква и аз да й върна посещението. Мога ли да й отида на гости? Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем) ми повели: "Да, иди да й погостуваш!"
Според следните айети, низпослани от Всевишния, е наложително да се посещават роднините: "И бойте се от Аллах, с Чието име се умолявате един друг, и от [прекъсване на] кръвните родства." (Ниса: 1). "И отдай на роднината правото му, и на нуждаещия се". (Исра: 26) В друг хадис, предаден от Ебу Хурейре, Пратеникът на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем) е повелил следното: "Няма съмнение, че когато Всевишният Аллах приключи със сътворението на живата твар, "роднинството" се изправи пред Него и заяви: "Това е мястото, където ще се приютяват онези, които не изпълняват роднинските си задължения". Тогава Всевишният Аллах повелил: "Не си ли съгласен и аз да имам роднински връзки с онези, с които ти установи и да прекъсна отношенията си с тези, с които ти прекъсна?'' Когато "роднинството" заяви: "Да, съгласен съм", тогава Всевишният Аллах повели: "Смятай, че това ти е дадено". А щом се отвърнете, нима от вас се очаква друго освен да сеете развала по земята и да прекъсвате родствените си връзки? Тези са, които Аллах прокле и ги стори глухи и слепи.
Тогава се питаме: Кой е този, който поддържа роднинските връзки? На този въпрос Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) отговаря по следния начин: "Роднинските връзки поддържа не този, който отвръща по същия начин на роднините си. Истинският роднина е този, които продължава да поддържа родствените си връзки с онзи роднина, който ги е прекъснал."
От друга страна, укрепването на взаимоотношенията между роднините съдейства за заздравяване на връзките между членовете на дадено общество. Каква прекрасна религия е тази, която подтиква да установяват връзки помежду си приближените на Расулюллах, въпреки съществуващите различия и поверия! Това са онези негови приближени, които са пожертвали най-ценното си в името на вярата. Посещенията на роднините свидетелстват за наличието на добри взаимоотношения между родствениците и са повод за тяхното разширяване и укрепване.

Посещения на болен
Посещението при болен е също така едно от задълженията на мюсюлманина. Това е начин за своеобразно облекчаване на болките му. Ние не бива да оставяме сами болните, които страдат от болежките си и са лишени от социални контакти, обхванати от съмнения и терзания. Наше задължение е да ги посещаваме често, да споделяме мъките им, за да допринасяме за облекчаване на страданията им.
В хадис, достигнал до нас чрез Ебу Хурейре (радиаллаху анху), нашият Пророк (салляллаху алейхи уе селлем) ни повелява следното: "Пет са правата на мюсюлманина, а именно: Да отвърне на поздрава, да посещава болните, да придружава покойника, да се отзовава на поканата и да каже: "Йерхамукеллах", когато някой кихне и каже "Елхамдулиллях!"
Трябва да знаем, че тези болни, когато оздравеят, никога няма да забравят грижовната ръка, която им е била подадена в нужния момент.
От един друг хадис, запазен за нас от Ебу Хурейре узнаваме за следната повеля на нашия Пророк (салляллаху алейхи уе селлем):
"В Съдния ден Аллах Джелле Джелялуху ще повели: "О, син на Адем, аз се разболях, но ти не благоволи да ме посетиш". При тези думи рабът ще каже: "О, Аллах, как можех да Те посетя? Ти си Господар на световете!" Тогава Всевишният Аллах ще му заяви: "Нима не знаеш, че ти не отиде да посетиш, еди кой си Мой раб, когато се разболя?" Не знаеше ли, че ако беше отишъл да го видиш, щеше да ме намериш там, при него".
Със следния айет Всевишният Аллах повелява да не се прекратяват посещенията на роднините: "А които нарушават обета пред Аллах, след като са го потвърдили, и прекъсват онова, което Аллах повели да се свърже, и сеят по земята развала, за тези е проклятието и за тях е лошият завършек.“
(Раад: 25)
Според хадис, предаден от Енес (радиаллаху анху) Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) е повелил следното: "Който иска имането му да се умножи и животът му да се удължи, нека посещава роднините си.“
Посетителят трябва да положи ръка на челото на болния и да го попита как се чувства. След това трябва да се моли за неговото оздравяване. Това са неща, които допълват посещенията при болни. Когато отиваше при някой болен, нашият Пророк (салляллаху алейхи уе селлем) слагаше ръка върху него и му казваше: "Смятам, че не е нещо сериозно. Пожелавам ти скорошно оздравяване. Дано това да е повод за опрощаване на греховете ти ".
Ако обаче става въпрос за заразна болест, по-добре би било да се избягват посещенията. При такива случаи бихме могли да се обадим по телефона и да се осведомим за състоянието на болния от някой негов близък. Когато е ставало въпрос за чума, която е силно заразна Расулюллах (салляллаху алейхи уе селлем) повелил следното: "Ако узнаете, че някъде има чума, не отивайте там. Ако пък се появи там, където вие се намирате, не напускайте мястото, за да избягате оттам."
За да не се проточи излишно дълго посещението ви, трябва да изберете подходящо време за това. Защото ислямското правило е: "Да не се причинява вреда, нито пък да се отвръща с вреда на вредата".
Ако обаче посещението на болния се превърне в повод за развлечение и отдих на посетителя, особено, когато към врявата на децата на болния се добави и гълчавата на вашите деца, то тогава болестта би била по-лека, отколкото страданието от шума. Това би отдалечило посещението ви от святата цел, която сте си поставили в началото.
(Следва)
Върнете се в началото Go down
https://islam.forumotion.asia

3 Видове и начини за посещения в Исляма
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» Видове и начини за посещения в Исляма
» 6 Правила за посещения в Исляма
» Всевъзможни начини за противопоставяне на призива
» Начини за оползотворяване на свещените дни и нощи