Ислям
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ислям

Всичко за Исляма

ПорталПортал  ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимкиПоследни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! Чети [о, Мухаммед] в името на твоя Господ, Който сътвори - сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е Най-щедрия, Онзи, Който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел.

1 Ислямът поощрява брака

Go down 
АвторСъобщение
Admin

Admin

Брой мнения : 3880

1 Ислямът поощрява брака Empty
ПисанеЗаглавие: 1 Ислямът поощрява брака   1 Ислямът поощрява брака Empty17.08.13 18:12

Ислямът поощрява брака

Важен момент в Исляма е приемането на брака за единствен и естествен път за задоволяване на сексуалните желания. Поощрявайки брака Ислямът успява да измести търсенето на моментно удоволствие и наслада.
Ислямът подготвя младите хора за брака. Призовава ги към целомъдрие и почтеност, защото целомъдрието и моралността са най-правилното лечение. Ислямът посочва и приканва хората да живеят в едно чисто общество, което да не им дава възможност да следват различни пороци. За съжаление в днешното общество действителността показва тъкмо обратното. Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) повелява следното: "Младежи, този който има възможност да се ожени нека го направи. Това е начинът, по който ще се предпазите от забраната и прелюбодейството. А който няма възможност да се ожени нека говее, защото говеенето е щит."
(Бухари, Муслим)
В друг хадис Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) повелява следното: „Чрез женитбата човек достига половината на зрелостта във вярата, а, за останалата половина нека се бои от Аллах."
Ето още какво повелява Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем): „Аллах обеща да помага на три вида хора. На този, който се бори за вярата. На роб, който иска да се откупи, и на този, който се жени, за да живее почтено.” (Предание на Тирмизи)
Според една друга повеля Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) казва: "Който има възможност да се ожени и не го прави, той не е от мен."
В преданието на Енес бин Малик (радиаллаху анху) се казва следното:
„Дошла една група хора в къщата на Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем), за да се поучат от неговото служене. Получили отговор на въпросите си, но омаловажили служенето му и казали:
„Къде сме ние, къде е Пратеника? Аллах Всевишният му е простил всички минали и бъдещи грехове. Един от групата казал: „Аз оттук насетне няма да спя и ще правя намаз по цяла нощ. Друг пък: „Аз пък ще говея целогодишно, и няма да прекъсвам. Трети: „Аз ще стоя далече от жените и никога няма да се оженя."
Тогава Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) дошъл и им казал:
„Мисля, че аз съм сред вас този, който най-много се плаши от Аллах и е най-благочестив. Но аз както говея, така и си разговявам. Правя намаз и спя нощем. А освен това и се женя. И този, който обърне гръб на моята сунна (моя ред) той не е от мен."
(Бухари)

Вестник "Мюсюлмани", брой 1 (91), Януари, 2000 година
Върнете се в началото Go down
https://islam.forumotion.asia

1 Ислямът поощрява брака
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» Ислямът поощрява брака
» 2 Значение на диалога в брака
» Значение на диалога в брака