Ислям
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ислям

Всичко за Исляма

ПорталПортал  ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимкиПоследни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! Чети [о, Мухаммед] в името на твоя Господ, Който сътвори - сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е Най-щедрия, Онзи, Който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел.

5 Без възмущение при родителите

Go down 
АвторСъобщение
Admin

Admin

Брой мнения : 3880

5 Без възмущение при родителите Empty
ПисанеЗаглавие: 5 Без възмущение при родителите   5 Без възмущение при родителите Empty22.07.13 1:31

Без възмущение при родителите

Родителите, които изпитват безброй трудности при отглеждането на децата си, имат някои права над тях. Те, които се лишават от всичко, нямат друга по-важна грижа, освен да отгледат своите деца, дар от Всевишния Аллах.
В един от своите свещени хадиси нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) подробно е описал задълженията на родителите по отглеждането и възпитанието на децата от раждането до женитбата им. Мюсюлманите трябва да полагат всички усилия, за да се отплатят на родителите си. Впрочем нашият Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем) повелява следното:
"Който удовлетворява желанията на родителите си, той удовлетворява и Аллах". (Бухари)
Известно е, че Свещеният Коран също повелява да почитаме и да уважаваме родителите си. Всеки мюсюлманин, който безусловно удовлетворява желанията на своите родители на преклонна възраст, не трябва да ги забравя и след смъртта им. Веднъж един от сподвижниците попитал Хз. Пейгамбер (салляллаху алейхи уе селлем):
"Я Расулюллах, имат ли родителите ми някакви права над мен след смъртта им?"
„Естествено, че трябва да се молиш, за да бъдат опростени греховете им, да изпълниш заветите им, да уважаваш и да гощаваш приятелите им”. (Хаким)
Джемал ходжа е съставил цяла книга, в която е събрал редица наставления относно уважението, което дължим на родителите си. Тук поместваме част от тях:
• Синовете и дъщерите винаги трябва да уважават, да почитат, да слушат и да изпълняват онова, което родителите им казват. И ако двамата живеят при нас в немощ, никога не трябва да изразяваме своето недоволство от неволните думи и изрази, които поради старост бихме чули от тях. Никога не трябва да им говорим рязко, да не им правим физиономии, да не ги гледаме с навъсени вежди, с една дума да не им прекършваме хатъра.
• Ако баща ти и майка ти предложат нещо, то колкото и трудно да е то, опитай се да го изпълниш според своите възможности. Ако пък тяхното предложение е по твоите възможности, изпълни го с дълбоко почитание и любов. Ако тяхното искане е над твоите възможности, тогава с благи думи им кажи: "Мамо, татко, не се тревожете. Ако Аллах ме подкрепи и вие се помолите, ще се опитам да го изпълня".
• Не трябва да се задоволявате само с уважението и изпълнението на техните желания на тоя свят. Молете се за тяхното благополучие пред Всевишния Аллах и кажете: "О, Аллах мой, пощади майка ми и баща ми. Дари ги с твоето благоволение така както като малък, когато съм бил слаб и беззащитен, те са ме дарили с благост и са ме отгледали възпитали.”
• Несъмнено сред делата на хората има много полезни неща. Но най-прекрасното и славното сред тях е милостта и подчинението.
• Майката и бащата са средните двери на рая. С милостта и уважението си те ще отворят тази врата, а с възмущението и противопоставянето си сам ще си я затваряш.
• Дали Всевишният Аллах ще бъде доволен от тебе, зависи от това дали родителите ти са доволни от теб. Гневът и наказанието на Всевишния също така зависят от това дали родителите ти са обидени или разсърдени.
• Дори тогава, когато - да предположим! - родителите ти са постъпили несправедливо спрямо детето си, то трябва да прояви уважение и не трябва да им отвръща по съшия начин. Това повелява човещината, цивилизоваността и по-специално ислямът. Децата винаги трябва да ги уважават, слушат, да им помагат, тъй като са по-малки от тях.
• Правата на майката над децата си многократно повече, отколкото на бащата. Тъй като тя го е носила по време на бременността, после го е родила, кърмила, и го е хранила години наред като е изживяла редица несгоди и трудни моменти. Поради това, нейните права са много повече от бащините.
• Когато родителите дойдат при децата си, те трябва да станат и да покажат любовта и уважението си към тях. Ако родителите дойдат при детето си, когато той чете Свещения Коран, пак ще трябва да стане, за да им засвидетелства уважението си и това няма да се смята за оскърбление към словото на Аллах. Но това се отнася само за родителите и учителите.
• Децата са задължени да осигуряват прехраната, облеклото и другите потребности на родителите си.
• Нашият Пейгамбер е известил на целия свят, че онези, които умишлено обиждат, нагрубяват или измъчват родителите си, са подлеци. Ето защо няма съмнение, че се смята за харам (непозволено) в нашата религия и най-голям грях да се възбунтуваш срещу родителите си.
Нашият Господар повелява следното:
"Искате ли да ви съобщя кои са по-големите от най-големите грехове? - Те са три: първият е да признаеш други божества освен Аллах; вторият е да се възбунтуваш срещу родителите си и третият е да се закълнеш при лъжа.”
Върнете се в началото Go down
https://islam.forumotion.asia

5 Без възмущение при родителите
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» Без възмущение при родителите
» 3 Уважението към родителите
» Уважението към родителите
» 4 Уважение към родителите
» Уважение към родителите