Ислям
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ислям

Всичко за Исляма

ПорталПортал  ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимкиПоследни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! Чети [о, Мухаммед] в името на твоя Господ, Който сътвори - сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е Най-щедрия, Онзи, Който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел.

2 Селви Мехмед: Дори и аз не бях избран демократично

Go down 
АвторСъобщение
amina

amina

Брой мнения : 536

2 Селви Мехмед: Дори и аз не бях избран демократично Empty
ПисанеЗаглавие: 2 Селви Мехмед: Дори и аз не бях избран демократично   2 Селви Мехмед: Дори и аз не бях избран демократично Empty22.06.14 19:31

Селви Мехмед: Дори и аз не бях избран демократично
Как преценявате провелата се национална конференция? Легитимна ли беше тя?
Проведената наскоро национална конференция беше извънредна. На предишната – 13.12.2003 година, голяма част от делегатите напуснаха залата. Част от делегатите протестираха и нямаше избор на главен мюфтия. Настоящата конференция се проведе не от тези хора, които трябваше. Проведе я тричленката, а трябваше да я свика ВМС. Делегатите не бяха организирани от районните мюфтии с изключение на 2-3 мюфтийства, в това число смолянското. Всички останали мюфтии казаха, че събирането на делегатите е станало без тяхно участие. Партийни активисти са ги събирали. В такъв случай не може да се каже, че мюфтийствата са участвали в избора. Не може да се говори за демократичен избор. Всъщност от 15 години насам главен мюфтия не се е избирал по демократичен начин. Но докато до 2003 година делегатите се избираха от мюфтии, то на тази конференция не им беше дадена възможност да изпратят делегати от мюфтийствата. Тази чужда намеса в изповеданието ми даде повод аз да не счета за нужно да участвам в конференцията. Политиците попречиха да се проведе нормална национална конференция. С това си поведение те тотално отблъснаха вярващите от изповеданието. Хората, виновни за провала на избора от 2003 г., същите хора отново не дадоха възможност на вярващите да участват в последните избори. Те, политиците, казват така: „Това е нашият човек. Вие скачайте, ритайте, каквото искате правете, ще стане това, което ние кажем!"
Делегатите не бяха от мюфтийствата, а събрани оттук-оттам.
Как виждате изходът от сегашната ситуация в изповеданието?
Не знам. Аз се поверявам на съдбата. За мое съжаление, аз бях предаден и продаден от лица в мюсюлманското изповедание. Винаги съм бил за справедливата кауза. На никой не съм ходил да се моля. Сега разчитах на знакови фигури, които дадоха дума, че нещата ще се променят. Но измениха. Това не говори добре за изповеданието. За да се поправят нещата, трябва да сме единни. Не бива да се разделяме нито по идеология, нито по това кой къде е учил, нито по други признаци. Не трябва да допускаме мюсюлманите да се разединяват. Трябва да отстояваме правото си на самостоятелен избор на духовен водач – главен мюфтия, председател на ВМС, районни мюфтии. Тези хора са лидери в своята общност и трябва вярващите да са ги избрали по демократичен начин, за да ги почитат и уважават, да тежи думата им. Ако някой ги спусне, те няма да имат подкрепата, уважението, лидерството в общността.
Ние нямаме нищо против личността на Мустафа Хаджи, но да се намесва политическа сила в избора не е редно. Дори и аз не бях избран по демократичен начин. Винаги има намеса. При моето избиране намесата беше на ДПС. И сега пак най-вероятно са те. Аз не искам с никой да влизам в конфликт, но докато мюсюлманите не излезем от обзелата ни летаргия, всеки ще ни се меси в делата. Докато сме разединени, ще сме слаби и ще сме уязвими като общност.
Върнете се в началото Go down

2 Селви Мехмед: Дори и аз не бях избран демократично
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» 1 Селви Шабанов Шакиров
» 2 Снет бе от длъжност смолянският мюфтия Селви Шакиров
» 6 Дори при социализма религиозните обреди в софийската джамия не бяха смущавани от подобни шпицкоманди
» 11 Казусът с Главното мюфтийство на Република България е много сериозен и подминава дори „Възродителния процес”
» 2 Районният мюфтия на Смолян Селви Шакиров: Сложно е, но не можем да проявим снизхождение

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Ислям :: Архив :: Списание Мюсюлманско общество-
Идете на: