Разумът ме подтиква да вярвам
Вярвам в това, към което ме подтиква моят разум. Вярвам в това, към което ме подтиква натрупаният ми опит от живота, в това, към което ме подтикват натрупаните ми знания. Вярвам в това, към което ме подтикват позитивните науки...
Всеки вярва в нещо. Дори атеистът вярва, че не вярва в нищо. Проблемът тук е сериозен. Същественото е, че сигналите, изпратени от петте ни сетива, са достоверни. Затваряйки очите си, не можем да кажем, че не съществува слънцето. Не можем да кажем, че е случаен този инженерен дизайн, който ни заобикаля отвсякъде. Не можем да кажем, че всичко това е случайно. Тази идея изцяло се отхвърля от днешните добре развити позитивни науки като микробиология, астрономия, метафизика, биология, медицина и др.
Вярвам в Този, Който е създал всички тези малки подробности за всяка от тези науки. Мнозина учени атеисти, срещайки се в областите си с редица инженерни дизайни изградени с максимална точност, не са успели да скрият чувствата и удивленията си, че съществува Бог. Дори водещите на революционната еволюция, включително и Чарлз Дарвин, се учудвали на системата, която съдържат животните.
Нека се отървем от всички предразсъдъци и видим какво мислят великите личности, които са се подписали в историческата книга на светските науки.
Първо да започнем с най-великия учен на миналото столетие, а именно Алберт Айнщайн: "Не мога да си помисля за учен, който да не притежава искрено чувство към Създателя, т.е. невъзможно е да се вярва в наука, без да се вярва в Бог."
А основателят на основите на модерната физика Макс Планк казва следното: "В която и да е област в науката на вратата на духовността ученият ще види, че пише:"Вярата за учения е нещо, което е неделимо от него, и тя винаги му принадлежи."
Известният учен Исак Нютон, когато изследва звездите, галактиките и тяхното движение във Вселената, казва следното: "Великолепната и невероятна система на Слънцето, Луната и различните видове звезди може да се обясни единствено със съществуването на една велика сила, която има разум и управлява всичко това."
Основателят на термодинамиката Уилям Томпсън в последните мигове от живота си казва: "Когато погледнем в основата на живота, ще видим, че науката фиксира съществуването на велика сила (Бог)."
След всичко това, разумът ме подтиква да вярвам в тази сила, а именно в Аллах.
Мехмед Чалъшкан