Рождението на Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем)
Денят на рождението на пророка Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) или така наречения Мевлид се отбелязва в 12-тия ден на месец рабиу-л-еввел по лунния календар. Тази година мевлид беше на 9 март.
Традицията да се отбелязва деня на рождението на Пейгамбера се е установила 300 години след възникването на исляма. Някои учени го считат за нововъведение заимствано от християните и порицават последователите на новия обичай. Други предлагат, че отбелязването на тази дата е полезно особено в наши дни, тъй като това е великолепна възможност да се привлече общественото мнение към личността на Пророка (салляллаху алейхи уе селлем).
В различните страни на света тази бележита дата се отбелязва по различен начин.
В много мюсюлмански страни Мевлидът се явява държавен празник. В джамиите се четат проповеди, провежда се обща молитва и се раздава милостиня (садака). Организират се конкурси за рецитиране на стихотворения, възхваляващи Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем), в някои страни се провеждат тържествени шествия със запалени фенери и факли.
Тази година в ОАЕ 8 март е бил обявен за неработен ден на държавните учреждения, 9 март почивен за частния сектор. Всички федерални министерства на ОАЕ, правителствени и обществени учреждения в страната получават тридневен отдих.
В Саудитска Арабия този ден не се отбелязва. Богословите считат, че празнуването на мевлида противоречи на учението на самия Пророк (салляллаху алейхи уе селлем), който е казал, че в исляма съществуват само два празника. Самият Той е казал: „Не ме възхвалявайте по начин, както християните възхваляват Иса. Аз съм само раб на Аллах и Негов Пратеник”.
В някои страни на тази дата се провеждат семинари и конференции. Така например в Индонезия на 7 март е започнал работа международен семинар, който е посветен на сунната на Пророка Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем).
В Шри Ланка на 10 март се е провел фестивал, посветен на това събитие, организиран от Ислямски университет.
В САЩ, Великобритания, Канада и Австралия този ден се провеждат благотворителни акции за раздаване на хранителни продукти. За децата се организират конкурси за рецитиране на стихове, които са посветени на живота на Пророка (салляллаху алейхи уе селлем).
В Английският град Манчестър на 10 март се е състояла конференция на която всички желаещи са могли да получат отговори на интересуващи ги въпроси. Ислямската радиостанция на Манчестър за деня на рождението на Пророка (салляллаху алейхи уе селлем) е била подготвила и излъчила цикъл от научно-популярни предавания.
Богословите считат, че в мевлида следва да се отдели повече време за четенето на Коран, спазването на оруч и изучаването на жизнения път на Пратеника на Аллах. Ако мевлидът не се превръща в ибадет и неговото празнуване не засяга нищо забранено то отбелязването на тази дата е възможно.
Видният ислямски учен Шейх Юсуф Кардауи пише, че празнуването на мевлид, трябва да напомня за жизнения път на Пророка (салляллаху алейхи уе селлем) и да помогне на днешното поколение мюсюлмани да се поучат от Неговия живот.
„Ние се нуждаем от всичките тези уроци и тази дата ми напомня за тези уроци и ценности. Мисля, че ако празника се провежда по подходящ начин той ще служи на великата цел, сближаване на мюсюлманите с исляма, сюннета и живота на Пророка (салляллаху алейхи уе селлем), е подчертал учения. Фактически празнуването на този ден означава празнуване рождението на исляма. Това трябва да напомня на хората за това как е живял Пророка (салляллаху алейхи уе селлем)”.
„Следователно, празнуването деня на рождението на Пророка (салляллаху алейхи уе селлем) се явява израз на нашата любов към Него и нашия стремеж да следваме примера Му, ако при това не извършваме никакви действия противоречащи на ислямското учение” - казва във фетва Шейх Атийи Сакра, ръководител на комитета по фетви в ел-Езхер.