Ислям
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ислям

Всичко за Исляма

ПорталПортал  ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимкиПоследни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! Чети [о, Мухаммед] в името на твоя Господ, Който сътвори - сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е Най-щедрия, Онзи, Който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел.

4 Ползата е неоценима

Go down 
АвторСъобщение
Admin

Admin

Брой мнения : 3880

4 Ползата е неоценима Empty
ПисанеЗаглавие: 4 Ползата е неоценима   4 Ползата е неоценима Empty27.10.13 12:36

Ползата е неоценима

В община Велинград дисциплината религия-ислям се преподава в осем училища, едно от които е ОУ “Васил Левски” в с. Грашево, където съм учител и аз. Предметът религия-ислям се изучава от учениците вече втора поредна година, за което искам да благодаря на директора на училището Муса Онбашиев за подкрепата, която ми оказа през тези две трудни за мен години. След като завърших успешно Висшия ислямски институт в София, попаднах в село, което се бе отдалечило на светлинни години от исляма, въпреки че населението е изцяло от мюсюлмани. Оказа се, че голяма част от хората са забравили и загърбили основите на исляма, на нравствените му добродетели. Започнах да работя с всички класове от I до VIII. Още в първите часове установих, че децата се намираха в пълен мрак – ислямските термини им бяха трудни за произнасяне. Не знаеха дори да изговарят “вълшебната” дума “Бисмиллях”. С малки изключения те не бяха запознати с почти нищо от нашата религия. Учениците не бяха подкрепяни дори от своите родители, а какво да кажа за подигравките и невежеството от страна на техните съселяни. Лека полека, с много трудности и усилия, по волята на Аллах, нещата взеха да се развиват в положителна насока. Учениците осъзнаха важността от изучаването на религията. В техните сърца се запали искрицата на исляма. Започнаха да се поздравяват по улиците, в двора на училището. С течение на времето почти навсякъде започна да се чува нашият поздрав “Есселяму алейкум”, децата се запознаха със своите задължения към Аллах, с житието на нашия любим Пратеник (салляллаху алейхи уе селлем), с ислямските нравствени добродетели, усвоиха основите на вярата, започнаха да практикуват и да пеят с голямо удоволствие иляхии. С гордост мога да кажа, че има голям напредък при учениците, които изучават вероучение. Забелязвам как с всяка изминала година нещата се развиват само във възходяща линия.
Затова в края на 2005/2006 учебна година най-добрите ученици бяха наградени със специални подаръци от главния мюфтия Мустафа Хаджи. През лятото проведох курс за изучаване на Корана и доста от учениците вече четат откъси от него. С помощта и на зам. главния мюфтия Ведат Ахмед, аз и учениците посетихме няколко града на Република Турция, където децата се учеха да практикуват намаза. Всички бяха възхитени от истанбулските джамии.
Неотдавна на открития урок по религия-ислям присъства във II клас присъстваха началникът на учебния отдел в Главно мюфтийство Хюсеин Карамолла и зам. районният мюфтия на Пловдив Абдуллах Салих. И двамата гости останаха доволни от знанията на учениците.
Убеден съм, че ползата от изучаване на предмета религия-ислям в с. Грашево е неоценима. Благодарен съм на Аллах, че им отвори сърцата и им показа правия път. И се моля на Аллах винаги да са силни и достойни мюсюлмани.
Искам да поздравя всички мои колеги учители, които всеки ден се сблъскват лице в лице с множество проблеми и трудности в сферата на образованието, като липса на осигуровки, минимално заплащане и много други за тяхната всеотдайност и упоритост.
Нека Аллах се смили над нас и ни подкрепи в делата ни.
М. Кадьов
учител в ОУ “Васил Левски”
с. Грашево, Велинградско
Върнете се в началото Go down
https://islam.forumotion.asia

4 Ползата е неоценима
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» 9 Ползата от постоянството в намаза
» Ползата от постоянството в намаза