Ислям
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ислям

Всичко за Исляма

ПорталПортал  ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимкиПоследни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! Чети [о, Мухаммед] в името на твоя Господ, Който сътвори - сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е Най-щедрия, Онзи, Който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел.

1 Интервю с новоизбрания Главен мюфтия г-н Фикри Сали

Go down 
АвторСъобщение
Admin

Admin

Брой мнения : 3880

1 Интервю с новоизбрания Главен мюфтия г-н Фикри Сали Empty
ПисанеЗаглавие: 1 Интервю с новоизбрания Главен мюфтия г-н Фикри Сали   1 Интервю с новоизбрания Главен мюфтия г-н Фикри Сали Empty19.09.13 20:19

Интервю с новоизбрания Главен мюфтия г-н Фикри Сали

Г-н главен мюфтия, след 6-7-годишно прекъсване отново Ви избраха за главен мюфтия. Времената бързо се променят, в същото време и хората и мислите се променят. Има ли някакви различия от времето, когато бяхте избран за главен мюфтия и сегашното ви избиране, и дали са настъпили някакви промени във вашето мислене?
- Бисмилляхир рахманир рахим. Елхамду лилляхи Рабби'л-алемин. Ессаляту весселяму аля расулина Мухаммедин ве аля алихи ве асхабихи еджмаийн.
Както казахте, вече за трети път съм избран на поста главен мюфтия. По този повод искам да отправя моите благодарности към мюсюлманската общност в България, която ме удостоиха с тази висока длъжност. Също така искам да честитя за новата им служба на председателя на Висшия мюсюлмански съвет, на районните мюфтии и членовете на съвета, с които заедно се надявам да извършим богоугодна дейност. Естествено, има доста разлики и промени от времето, когато бях избран за главен мюфтия. При първото ми избиране натрупах доста опит. Когато вече бях избран за втори мандат, бях опитен, обаче тогава бях отстранен от длъжността главен мюфтия. Откакто започнах да служа в тази сфера през 1991 г. натрупах доста опит и от сега нататък, възползвайки се от този опит, аз ще направя всичко, което е по силите ми, за да бъда достоен за този висок пост. С пресни сили и нови вълнения се захващам със задачите на изповеданието ни и ще работя додето ми достигнат силите.
Мюфтю Ефенди, какви са бъдещите Ви планове?
- Едно от най-важните неща, което ни предстои, е издигане на религиозно-образователното ниво на мюсюлманската общност в България. Затова още в първата седмица след избирането ми за главен мюфтия поканих директорите на религиозните училища и представителите на Тюркийе диянет вакфъ в тези училища и с оглед на получената информация за състоянието им от директора на отдел "Образование" към Главно мюфтийство г-н Реджеб Али, ние обсъдихме положението на мюсюлманските училища. След като обсъдихме резултатите от срещата, Главно мюфтийство изпрати на училищните ръководства в писмен вид необходимите директиви. Освен това преди няколко седмици обявихме седмица на образованието и посетихме мюсюлманските училища като започнахме от Висшия ислямски институт – София и продължихме на 7 януари в Русе, 8 януари в Шумен и на 9 януари в Момчилград, по време на същата визита посетихме и девическите отдели на споменатите училища.
Срещнахме се със студентите и учениците, преподавателите и помощния персонал, от които получихме информация и издушахме проблемите им като вече търсим начини за разрешаването им. Досегашното функциониране на тези училища и възпитаването на нашите деца до голяма степен дължим на помощта, оказвана от страна на Тюркийе диянет вакфъ, а и от сега нататък се надявам, че Република Турция ще се грижи за нас и ще ни оказва необходимата подкрепа в това отношение.
С позволението на Аллах дейността ни, свързана с образованието, ще се засили. Ще се стараем да увеличим броя на Коран курсовете, като разчитаме много на районните мюфтийства и мюсюлманските настоятелства. По отношение на преподаването на религия-ислям в държавните училища също смятам да положим доста усилия.
Вторият въпрос, който предстои да разрешим, е свързан с вакъфските имоти, които са ценно наследство от нашите деди. Някои от тях вече са възстановени, други са в процес на водене на дела, за някои има информация и документи в архивите, а за други нямаме никаква информация и документи. За разрешаването на този въпрос ще потърсим съдействието на управляващите – президента, премиера, депутати и ръководителите на различни политически партии. Когато бяхме на посещение в Североизточна България за контролиране на училищата в дадените пресконференции засегнах и този въпрос. Иншаллах очакваме и съдействието на областните управители и общинските кметове при възстановяването на вакъфските имоти по административен ред, което произтича от приетия Закон за вероизповеданията, а не по съдебен ред, както беше до сега. По този проблем ще се срещнем със съответните компетентни лица и органи.
Г-н главен мюфтия, наистина Вие през предишните мандати натрупахте доста опит. Макар че бяхте избран от народа, изборът Ви беше отменен. Вие не се помирихте с това и осъдихте неправомерното решение както в страната, така и в международния съд.
- Да, наистина вторият ми мандат бе съпътстван от много проблеми, но ние не се помирихме. Подчинените ми районни мюфтии, членовете на Висшия мюсюлмански съвет и мюсюлманските настоятелства ме подкрепиха и ние водихме "битката на улицата".
След като БСП, която е наследница на БКП, спечели парламентарните избори и се сформира правителството на Жан Виденов, те започнаха да се месят в работите на изповеданието ни като накрая обърнаха всичко наопаки. Назначиха един човек, който да е в тяхна услуга и се получи двувластие. Ние, доверявайки се на справедливостта, ги осъдихме и спечелихме две дела, обаче тогавашният директор на вероизповеданията г-н Матанов и вицепремиерът г-н Шиваров не уважиха справедливостта и законите. И ние тогава се обърнахме към Комисията по човешките права към Европейския съвет, а после и към Европейския съд за човешките права. След петгодишно кореспондиране бяхме призовани на съдебно заседание, състояло се в Страсбург. Накрая справедливостта възтържествува и ЕСЧП осъди българската държава за намеса във вътрешните дела на мюсюлманската общност и подготви рапорт в това отношение. Освен това на основание на чл. 9, 11 и 13 бе наложено изплащане на обезщетение от 20.000 германски марки по това време. Естествено, това е много голям успех за нас.
По време на тези боричкания срещу вас често заставаше едно лице – Недим Генджев и естествено неговите другари. Според информацията, която получаваме тези дни, те пак са много активни и това пак съвпада с вашето избиране за главен мюфтия. Как ще постъпите при такава ситуация?
- Мюсюлманите в България вече много добре знаят кой какъв е. За това моето избиране за главен мюфтия не е просто съвпадение. Най-важното нещо, което ни очаква, е да работим за запазване на единението и задружността на мюсюлманите в България. Мюсюлманските настоятелства не приемат нито един от самопровъзгласилите се за "главни мюфтии" и "религиозни лидери". Такива хора нямат никакъв авторитет сред общността ни. Хората знаят, че те са пионки на определен човек. Тяхната цел не е служене на мюсюлманите, а единствената им цел е да източват вакъфските имоти, да създават смут в обществото, да наклеветят и да създават проблеми, за да разединяват вярващите. Когато бях избран за главен мюфтия през 1992 г. се въртяха същите номера, днес те не вършат нещо по-различно. Нашата общност няма да повярва на такива празнодумства. Аз вярвам, че мюсюлманите ще постъпят мъдро и няма да се поддадат на техните лъжи. Общността ни е зад нас, както е било и досега. Кучето лае, керванът си върви...
Г-н главен мюфтия, искам да Ви задам един по-различен въпрос. Знаете, че от около 15 г. се издава в-к "Мюсюлмани“. В този период имаше и недостатъци и прекъсвания. В следващите четири години читателите ни ще могат ли редовно да четат един по-добър вестник?
- Вижте сега, говорим за образование; а образованието и възпитанието на мюсюлманското ни общество донякъде зависят и от в-к "Мюсюлмани". Едно от нещата, което можем да подарим на джемаата ни и да го поднесем в домовете им, е в-к Мюсюлмани. Информацията, свързана с мюсюлманите в България и света ние ще доведем до районните мюфтийства, мюсюлманските настоятелства и селата чрез нашия вестник. Целта ни е всеки месец да продължим да издаваме в-к "Мюсюлмани", Аллах да ни е на помощ. Ще бъда благодарен на Всевишния Аллах ако можем да отразим на страниците на вестника по най-добрия начин нашите дела, нашите постижения и проблеми. Проблемите, свързани с вакъфите и постиженията в образователната сфера. С позволението на Аллах в-к "Мюсюлмани" ще съществува и аз ще направя всичко, каквото мога.
Сигурно ще споделите с нас и вашите поздравления по случай великия празник Курбан Байрам.
Първи февруари е един от двата големи празника на ислямския свят Курбан Байрам. По този случай аз пожелавам на целия ислямски свят крепко здраве и успехи. На този празник богатите мюсюлмани нека да почерпят своите бедни братя с курбанско месо. Главно мюфтийство, както всяка година, и на този Байрам ще приготвяме курбани и ща раздаваме на нуждаещите се, естествено според нашите възможности. А онези, които желаят, могат да подарят своите животни за курбани на духовните училища. Защото наш дълг е да подпомагаме тези училища. Честит да е Курбан Байрам на всички мюсюлмани по света.

Вестник "Мюсюлмани", брой 1 (121), Януари, 2004 година
Върнете се в началото Go down
https://islam.forumotion.asia

1 Интервю с новоизбрания Главен мюфтия г-н Фикри Сали
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» 3 Интервю с Главния мюфтия Фикри Сали
» 1 Главния мюфтия Фикри Сали посети духовните училища
» 1 Фикри Сали Хасан
» 1 Интервю с новоизбрания председател на ВМС г-н Ридван Кадьов