Месец Рамадан е най-добрия запас, най-доброто приготовление – месецът, който дава най-доброто възпитание за тези ценности!!!
„Рамадан е месецът, през който беше низпослан Коранът за напътствие на хората и с ясни знаци от напътствието и разграничението. Който от вас се окаже в този месец, да говее през него, а който е болен или на път - да се издължи в други дни. Аллах иска да ви улесни и не иска да ви затрудни, а да завършите докрай определените дни; да възвеличите Аллах за онова, с което ви е напътил и да сте признателни."
(Свещен Коран, Бакара: 185)
ХАДИСИ ОТНОСНО ГОВЕЕНЕТО
„Ако раб говее един ден в името на Аллах, Той отдалечава неговото лице на разстояние седемдесет години от Огъня." (Бухари и Муслим)
„За онзи, който говее в името на Аллах един ден, Аллах отваря ров между него и Джехеннема с ширина, колкото разстоянието между небето и земята." (Тирмизи)
„За говеещия има две радости. Първата е когато си разговява. Другата е радостта в Съдния ден, когато ще изпитва радост от това, че в земния живот е говял." (Муслим, Нисаи)
„Великия Аллах намножава наградата за делата на синовете Адемови от десет до седемстотин пъти. Аллах Теапя е казал, освен за говеенето, защото говеенето е за мен и Аз ще дам възнаграждението за него..." (Бухари и Муслим)
„Опрощават се отминалите грехове на онзи, който с вяра и очаквайки наградата си от Аллах прекара тази нощ в служене!" (Бухари и Муслим)
„(Нощта Кадр) се намира сред последните десет нощи на месец Рамадан, 21 нощ, или 23 нощ, или 25 нощ, или 27 нощ, или 29 нощ, или пък е последната нощ от месец Рамадан. Който прекара тази нощ в служене (ибадет) с вяра и в очакване на награда от Аллах на него му се опрощават отминалите и бъдещите грехове.”
„Говеенето е преграда срещу греха. Който от вас говее да не изрича лоша дума и да не вика и крещи. Ако някой го проклина или се заяжда с него, да каже на себе си „Аз говея." (Бухари и Муслим)
„Ставайте да се храните на сахур, защото в сахура има благодат." (Бухари и Муслим)
„Най-добре е да си разговявате с фурма."
„Говеещия нека да си разговее с фурма. Ако не намери фурма, да си разговее с вода, защото водата е чиста." (Бухари и Муслим)
„За онзи, който нахрани говял човек има награда колкото на говелия. Това с нищо не намалява наградата на говелия."
„В Съдния ден говеенето и Корана ще се застъпят за раба. Говеенето ще казва: „О, Аллах! Аз лиших този раб през деня от храна и страсти. Позволи ми да се застъпя за него. И така и двете (Корана и говеенето) се застъпват." (Ахмед, Ал-Хаким)
„Най-добрият начин за искане опрощение от Аллах е рабът да каже: „О, Аллах! Ти си моят Господар, няма друг бог освен Теб. Ти си ме създал. Аз съм Твой раб. Аз спазвам извечните обети и обещания, които съм дал на Теб. Търся убежище при Теб от вредата на злото което съм извършил. Признавам Твоите блага с които Ти си ме дарил. Признат вам също греховете си. Опрости ме, защото единствено Ти си, Който опрощава греховете."
„Който с искреност изрече това през деня и умре преди нощта, този човек е от обитателите на Дженнета. Който с искреност изрече това през нощта и умре преди да е настъпила утринта, този човек е от обитателите на Дженнета."
Вестник "Мюсюлмани", брой 12 (89), Ноември, 1999 година