Как жените успешно се справят с трудностите в семейството
Ебу Талха (радиаллаху анху) имал болно дете. Докато Ебу Талха не бил вкъщи, детето умряло. Завръщайки се, той попитал: „Как е синът ми?" Майката на детето Умму Сюлейм отговорила: „Сега е по-спокойно от преди" и донесла храна на мъжа си. Ебу Талха се нахранил и после спал с жена си. По-късно жената казала на мъжа си „Погребете детето". На сутринта Ебу Талха отишъл при Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) и му разказал за случилото се. Ресулюллах го попитал „Имахте ли интимни отношения с жена си през тази нощ?" „Да", му отговорил мъжът. Ресулюллах отправил дуа към Аллах: „Благослови нощта им!" След тази нощ Умму Сюлейм родила син. Ебу Талха ми каза: „Вземи детето и го заведи при Пратеника на Аллах" и ми подаде няколко фурми. Когато пристигнах при него той ме попита, дали има нещо за детето. „Да", отговорих, „Няколко фурми". Ресулюллах взел фурмите и ги сдъвкал. После ги сложил в устата на детето и му разтрил небцето. И му дал името Абдуллах.
(Бухари и Муслим)
Според едно друго предание на Бухари, Ибн Уйейне е записал следното: Един човек от Енсар разказал, че е срещнал девет момчета, всичките следвали принципите на Корана. Това били децата на Абдуллах, момчето на Ебу Талха, което се родило след дуата на Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем).
ТЪРПЕНИЕТО НА ЖЕНИТЕ В ДОМАШНИТЕ ДЕЛА
Фатма (радиаллаху анха), дъщерята на Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем), поизморена от домашната работа отишла заедно с мъжа си Али (радиаллаху анху) при баща си да помоли за прислужница. Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) отговорил: „Когато си легнете възвишете Аллах тридесет и три пъти (Кажете Аллаху екбер), тридесет и три пъти прославете Аллах (Кажете Субханеллах) и тридесет и три пъти благодарете на Аллах (Кажете Елхамдулиллях).
КАК ТРЯБВА ДА СЕ ПОСРЕЩНЕ НЕОЧАКВАНИЯ ГОСТ
Един мъж дошъл при Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) и му се оплакал, че умира от глад. Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) изпратил вест до една от жените да изпрати нещо за ядене. Жената отговорила: „Заклевам се в Аллах, който те изпрати с истината, че освен вода нямам нищичко в дома си".
Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) поискал от друга жена, но и тя отговорила същото. Изпратил вест до всички жени, но всички те се заклевали, че освен вода нямат друго в къщите си.
Тогава Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) се обърнал към хората около себе си: „Кой ще приеме в дома си този гладен човек?". Един мъж от Енсар се обадил: „Аз, я Ресулюллах."
Той тръгнал с гостенина към дома и на вратата казал на жена си:
- Посрещни гостенина на Пророка.
Според едно друго предание, когато мъжът стигнал до своя дом се обърнал към жена си с думите:
- Имаш ли нещо за ядене?
Жената отговорила:
- Нищо, освен храната на децата.
Мъжът казал:
- Залъжи ги с нещо. Когато стане време за вечеря, гледай да ги приспиш. Когато гостенинът влезе в стаята загаси кандилото и се прави, че и ти се храниш.
Седнали на софрата. Гостенинът се нахранил. Мъжът и жената си легнали гладни. На сутринта домакинът отишъл при Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем), който му казал следното:
„Аллах остана много доволен от отношението ви към гостенина."
(Бухари и Муслим)
Вестник "Мюсюлмани", брой 8 (85), Юли, 1999 година