Новини
ХАМАС ПОБЕДИ НА ИЗБОРИТЕХАМАС спечели пълно мнозинство в палестинския парламент. По-голямата част от ал-ФАТАХ призна тази победа. „Независимо от предните си позиции ще се консултираме с президента Махмуд Аббас и нашите братя от ал-ФАТАХ за възможностите за политическа коалиция"- заяви Исмаил Хание след изборите. Въпреки, че САЩ и някои европейски държави са против движението да управлява Палестина, ХАМАС получи подкрепата на други държави по света.
МЮСЮЛМАНИ ЗАПЛАШВАТ ДА БОЙКОТИРАТ НОРВЕГИЯ, ЗАРАДИ ОСКЪРБИТЕЛНИ КОМИКСИМеждународният съюз на мюсюлманските религиозни деятели, начело с известния ислямски учен шейх Юсуф Ал-Кардауи, призова лидерите на Норвегия и Дания да предприемат решителни мерки за прекратяване на постоянните оскърбления на Пророка Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем). В противен случай, уверява съюзът, ще призове милионите мюсюлмани по земното кълбо да бойкотират продукцията на тези страни. Датският вестник "Jyllands-Posten" през септември миналата година публикува 12 комикса на няколко художника, които изобразяват в неблагоприятна светлина Пророка Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем). Това предизвика вълна от възмущение из целият мюсюлмански свят. Също така през януари тази година комиксите бяха препечатани от Норвежкото списание „Magazinet". Иранското посолство незабавно изрази протест във връзка с публикацията. Ана Лен Сандстен (Anne Lene Sandsten) говорител на Норвежкото външно министерство потвърди, че група ирански дипломати са посетили министерството, за да изразят протест във връзка с комиксите. В Кашмир по улиците излязоха тълпи демонстранти, възмутени от оскърбителните публикации.
АХМАДИНЕДЖАТ: ДОБРИНАТА - КЛЮЧ КЪМ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ИСЛЯМАПрезидентът на Иран Махмуд Ахмадинеджат, по време на изказване в петък, подчерта, че културата на Исляма може да се разпространява, само благодарение на добрината и доброто отношение към хората. Ахмадинеджат се изказва по време на среща с президента на Сирия Башар Ал-Асад, а също така с водещи представители на шиитите и членове на благотворителни организации в Дамаск. „Днес човечеството е жадно за тази култура, която е въплътена в чистия Ислям. Мюсюлманите изобщо и шиитите в частност са длъжни да разпространяват тази култура." Президентът на Иран добави, че най-добрият ислямски призив е безупречното поведение на мюсюлманите. „Добрината и готовността да се служи на хората - ето два стълба на такова поведение"- подчерта той.
МЮСЮЛМАНСКИ КОМИК РУШИ СТЕРЕОТИПИ„Днес имам сложна задача, защото ако се представя зле на следващият ден вестниците ще пишат: "Мюсюлмански комик избухна като бомба", или ако се представя добре, ще пишат: „Мюсюлмански комик убива. Зрителите се взривиха от смях";- каза Азхар Осман на аудиторията, която се състоеше основно от студенти на Стандсфордския университет по време на вечерното представление „Бен Лафтин". Осман, известен като „Айатуллаха на комедията", организира през 2004 г. известно турне, наречено „Аллах ме направи смешен". Студентите останаха доволни от самото представление, а също така и от това, че артистът е пристигнал при тях. И са имали възможност да присъстват на шоуто му в родния си град. Събитието, организирано със съдействието на пакистанци - учещи в Станфорд, а също и Студентската мрежа за запознаване с Исляма (MSAN), имаше голям успех. Залата беше натъпкана до горе. Осман каза, че е трогнат от такава популярност и овации, с които са го наградили студентите. Той добави, че специално излиза пред аудитория, половината от която е съставена от немюсюлмани.
„Като комик, понякога чувствам, че говоря с двете половини на устата. Едната от тях се обръща към моите братя и сестри по вяра: „Вижте, аз съм също мюсюлманин като вас, но знаете ли какво? Аз съм също така американец и няма да се извинявам за това". Другата половина се обръща към моите съотечественици - американци: „Вижте, аз съм също гражданин на тази държава, както и вие, но също така аз съм мюсюлманин и не смятам да се извинявам за това".
ПРИНЦ ЧАРЛЗ ЩЕ ПОСЕТИ ИЗЛОЖБА НА ИСЛЯМСКОТО ИЗКУСТВОСледващата седмица принц Чарлз планира пътуване в графство Йоркшир, за да посети изложба на произведения на ислямското изкуство. Изложбата, представена в музея Шефилд, носи името „Дворец и меч: ислямски съкровища на Близкия Изток". Тя отбелязва началото на фестивала на мюсюлманската култура, който ще продължи през цялата 2006г. и ще завърши лятото на 2007г. Принцът, който е спонсор на фестивала, обича да посещава подобни изложби. По време на посещението си в Шефилд принцът планира да се срещне с представители на мюсюлманското общество. Също така ще присъства на спектакъла, представен от мюсюлманки в рамките на Детския фестивал в Шефилд.
Новини от ОИРК
Конференция - ОИРКНа 07.02 председателят на ОИРК - Ариф Абдуллах и секретарят Вежди Ахмедов дадоха пресконференция по повод публикуването на карикатури на пророк Мухаммед в някои европейски вестници. Председателят Ариф Абдуллах увери журналистите, че въпреки че карикатурите обиждат и накърняват мюсюлманската общност няма причина за създаване на напрежение между мюсюлмани и християни в България или по света защото проблемът е по-скоро политически. И подкрепи това твърдение със следния цитат от Свещения Коран: „... ще намерите най-близките хора с тяхната обич към вас тези, които казват ние сме християни“. „Ние не искаме да ставаме жертва на подобни манипулации“ - заяви Ариф Абдуллах и обеща, че организацията ще направи необходимото за запазване на мира между мюсюлмани и християни и останалите общности в България сега и за в бъдеще.
На 10.01.2006г. ОИРК организира коктейл по случай празника: “Курбан Байрам“ (Идул Адха).
Отпътуването на хаджиите към светите места.
ОИРК дари 250 кг. месо на многопрофилна болница за активно лечение „д-р Братан Шукеров“ - АД град Смолян.
Група „Вест“ взе участие в концерта, който бе организиран от вестник „Заман“, вестник “Труд“ и сдружение „Диалог България“ на 09 февруари в хотел „Принцес“ по случай „Ашура“. На тържеството присъстваха президентът Георги Първанов, главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи и представители на трите монотеистични религии мюсюлмани, християни и юдеи. В концерта група Вест представи и някои от новите си песни.