Прокаженият, келявият и слепият
Сред синовете на Исраил живеели прокажен, келяв и сляп. Аллах пожелал да ги изпита, затова изпратил при тях едно меляике в образ на мъж.
То отишло при прокажения и го попитало: “Какво желаеш за себе си?" “Добър вид и хубава кожа!" То го погалило и болестта му изчезнала. Тогава рекло: “А какъв имот желаеш?" “Камили!"
И меляикето му дало една заплодена камила и му рекло: "Аллах да ти я благослови!“ После отишло при келявия и му задало същите въпроси.
А той отговорил: “Хубава коса, а за имот кравичка!" Така меляикето го погалило и недостатъкът му изчезнал, дал му една степна крава и му казал: “Аллах да ти я благослови!" Най-накрая то отишло при слепия. Задало му същите въпроси, а той отвърнал: "Желая Аллах да възвърне зрението ми!“ То го погалило и Аллах възвърнал зрението му.
Тогава рекло: “Какъв имот предпочиташ?" “Овчица!”
И то му дало една заплодена овца.
След време се намножили техните животни и всеки един от тях вече притежавал по цяла пълна долина.
Един ден меляикето отишло отново при прокажения във вида, в който бил през първата им среща и му рекло:
“Аз съм беден пътник. Моля те заради Аллах да ми дадеш една камила.
А прокажения рекъл:
“Не мога, имам много дългове!”
Меляикето рекло: „Аз те познавам. Не беше ли прокажен бедняк, от когото хората се отвръщаха, а Аллах те излекува и ти даде този имот?“
Прокаженият рекъл: "Не, аз съм наследил този имот от дедите си!" Меляикето рекло: “Ако лъжеш, нека Аллах те върне в предишното ти положение!’'
И той станал пак какъвто си бил – прокажен бедняк...
После меляикето отишло при келявия и всичко се повторило, както и при прокажения. Така Аллах върнал и него в предишното му положение...
Най-накрая меляикето отишло при слепия и му рекло: “Аз съм беден човек и пътник. Моля те заради Онзи, Който ти е дал зрението и многото имот, да ми дадеш една овца!"
А слепият му казал:
“Да, аз наистина бях сляп и Аллах възвърна моето зрение. Бях беден и Той ме направи богат. Ето стадото е там. Вземи колкото желаеш овце. Кълна се в Аллах, че няма да те спра от нищо, което си взел заради Него!“
Меляикето казало: “Задръж своя имот. Аллах ви подложи на изпитание и остана Той доволен от теб, но се разгневи на двамата ти другари!...
Край
Списание "Икра", брой 1, Януари, 2005 година