Нова книга:
„Влак за Кюстендил“
Мехмед Алев Коджамустафа, издател на списанието за литература и изкуство АЛЕВ (Пламък) отново ме изненада с поредната си прекрасна книга - сборник с разкази, озаглавен „влак за Кюстендил“.
Преди години авторът поднесе свои свежи разкази на турски. Тогава му казах на шега: «Или ти се учиш от Чингиз Айтматов да пишеш разкази или той от теб!» Последва я книга с преживелици около насилственото изселване на турците от България. Беше невероятна! Когато следваше във факултета по турска филология в Софийския университет ние го знаехме като «фейлетониста», а той се роди цял целеничък разказвач!
Още помня дълбокосмислените му статии, които поместваше в списанието за турска култура на Балканите, издание на Федерацията на балканските изселници. Само преди няколко месеца приятно бях изненадан от двуезичния сборник „езикът, вярата и фолклорът на турците в България“, който съдържа негови и на госпожа Емел Балъкчи изследвания, репортажи и есета.
В посвещението на последната си книга Мехмед Алев ми пише: «Уважаеми авторе, май в тази география останахме малцина. Мисля, че ще е добре да не захвърлим перото, въпреки тази горчива истина. Този влак пътува към града на мечтите - Кюстендил. Но изглежда без локомотив...»
Аз мисля, че добре пътува. Тръгнал от Бурса, взел огъня на различните си герои: Али, Хазиме, Насуф, Катя, Алиш, Зехра, леля Зейнеб и чичо Абдуллах... Нека да пожелаем да се спира на всяка гара и да черпи сили и мощ! Да му пожелаем приятно пътуване до града на мечтите!
И.Ч.