В Истанбул се проведе международен форум за религиозното образование
По случай 100 години от откриването на първото модерно училище за подготвяне на имам-хатиби през 1913 г. се организира международен симпозиум в Турция. Форумът, който разисква миналото и настоящето на имам-хатибските училища (средни мюсюлмански училища) и маркира предложения за бъдещето и по-ефективното им функциониране, се осъществи в Истанбул на 23-24 ноември. Научното мероприятие се организира от Центъра за възпитаване на ценности с подкрепата на пет неправителствени организации, занимаващи се с проблемите на ислямското образование в Турция. То се осъществи с участието на около 80 научни работници и изследователи от близо 30 държави - САЩ, Малайзия, Китай, Англия, Египет, Белгия, Швеция, Германия, Пакистан, Балканите и др.
Откриването на форума бе уважено от високопоставени държавници, сред които бяха вицепремиерът Бекир Боздаг, председателя на Диянета проф. Мехмет Гьормез, зам.-министъра на образованието доц. Юсуф Текин, кметът на Истанбул Кадир Топбаш и кметът на община Есенлер М. Тевфик Гьоксу. По време на приветствените си слова те отбелязаха значението на средните мюсюлмански училища за развитието на Турция и необходимостта от развиването и модернизирането им, специално подчертавайки, че са възпитаници на тези училища. Основното въвеждащо изказване бе направено от авторитетния мюсюлмански учен проф. Хайреддин Караман, който е от доайените на имам-хатибските училища в Турция.
Сред обсъдените теми на симпозиума са историята на имам- хатибските училища, мястото на религиозното образование в модерния свят, модерното и традиционното в имам-хатибските училища, религиозното обучение и опитът на Балканите, Далечния Изток, Азия, Европа и Америка.
В секция „Опитът на Балканите в религиозното обучение" доклад изнесе зам.-главният мюфтия Ведат С. Ахмед. В своята разработка той представи накратко духовното училище Нювваб в гр. Шумен, което има влияние за развитието на религиозното образование не само в България, а и в Турция, и е приемано за един от моделите на модернизация в религиозното образование. Също така г-н Ахмед запозна форума със състоянието на средните мюсюлмански училища в България, създадени и утвърдени в прехода за демократизация.