Али Хайраддин: Има политически и икономически интереси
Кой според Вас е основният виновник за сегашните проблеми в изповеданието?Виновниците са много, основните са пет. Ако трябва да изброявам, ще се получи доста дълъг и неприятен списък. Аз бих искал да обясня защо така постъпихме в деня на националната конференция. Ние очаквахме, че този път ще има реален избор, демократичен. В крайна сметка се случи това, което се случваше и до сега. Предишния път, на миналата конференция мислех, че още не е дошло времето да се отстоява позиция, която ще доведе до промени. Мислех, че е рано, не че посоката е грешна. Но вече съм убеден, че дойде време да се борим и защитим една чиста кауза - принципите на избора.
Как трябваше да стане изборът?Когато се правят нещата, те трябва да почиват на една чиста основа. В изповеданието ни в момента царят неразбории. Изповеданието ни много добре може да се онагледи със състоянието на сградата на главното мюфтийство в София. От 15 години не е мръднато нищо. Превърната е в руина. Същото е и мюсюлманското изповедание.
Какво трябва да се направи оттук нататък, за да се тръгне към добро?Трябва да се защитава този принцип – за демократичен избор. Трябва да се борим за провеждане на нормални, демократични избори. Изборите трябва да са с няколко кандидатури, за да се избира наистина измежду няколко човека. Изборът трябва да се прави така, че след това сърцето на всеки мюсюлманин да бъде спокойно и в него да не остане капка съмнение за нещо нередно.
Какъв е най-сериозният проблем сега за мюсюлманската общност?Липсата на демократичен избор. Ако има селекция измежду няколко кандидата, ще има развитие. Няма благодат при липса на избор.
А най-големият вредител?Най-вредна е политическата намеса. Виновни сме и ние, самите мюсюлмани, че позволяваме да се случи тази намеса. Вината е двустранна. Причина за неразбориите са интересите, които са встрани от религията.
Кои интереси преобладават – за власт или материалните?Има и от двата типа интереси – и политически, и икономически. Сега двата интереса се преплитат. По времето на Генджев преобладаваше материалният интерес.
Каква е прогнозата Ви за изход от ситуацията?Трудно ми е да прогнозирам, защото ситуацията е сложна. Аз съм оптимист обаче. На миналата конференция пак нямаше демократичен избор и Аллах ни помогна да го докажем. Нашата дуа, която отправяме към Него, е всичко, което го правим, да е добро за мюсюлманите.
Какви са възможностите на Съюза на мюсюлманите в България, който учредихте непосредствено след конференцията?Съществуващите неразбории в изповеданието водят до съмнение сред младите хора. Той ще е алтернатива за тях. В него вярващите могат да намерят средата, от която имат нужда. Изповеданието като цяло не може твърдо да заяви позиции, които да са успоредни на интереса на младите хора към религията. В съюза могат да намерят реализация чистите идеи. Това ще е мястото, където да се реализира идеята за една чиста религия, защото неразбориите създават чувство за дискомфорт.
Повече на материалната или на духовната страна ще се отразят споровете в изповеданието?Задължително ще рефлектират повече върху духовната страна на религията. Тя страда повече. Материалната не е на преден план. Затова и Пророкът е казал така: „Аз не се страхувам за вас от бедност, а от това, че Аллах ще отвори вратите на земната благодат и вие ще се заблудите".