Любопитно
ПОЛИЦАЙКА, НА КОЯТО Е РАЗРЕШЕНО ДА НОСИ ХИДЖАБ
Марк Колвин: Ако погледнете отблизо 46-те нови викториански полицейски офицери, които се дипломират днес в Мелбърн, ще забележите нещо необичайно. За първи път като част от официалната полицейска униформа една мюсюлманка носеше хиджаб. На полицай Маха Суккар беше разрешено да промени стандартната униформа, като покрива главата си и по този начин изпълнява религиозните си задължения.
Наташа Симсън докладва: Този следобед на парада на полицейската академия "Виктория" полицай Маха Суккар, без да иска, влезе в историята на Австралийската полиция, като маршируваше, носейки мюсюлманки хиджаб под стандартната полицейска шапка.
Маха Суккар: Тренирах 20 седмици, през тях дадох всичко от себе си и сега получавам награда за това. Върша работата си добре, така че не трябва да има разлика между мен и другите.
Наташа Симсън: 30-годишната жена, която преди 4 години се премести от Бейрут в Австралия, е полицейски офицер, на който официално е разрешено да носи традиционна мюсюлманска забрадка на работното си място. Хиджабът на полицай Маха Суккар е така скроен, че ако някой я сграбчи, тя лесно ще се „изплъзне" от него и няма да пострада.
Маха Суккар: Това е просто част от моята религия. Придържам се към религията си.
Наташа Симсън: Някога, макар и за секунда, не ти ли е минавала мисълта, че заради твоето облекло ти или колегите ти може да станете предмет на обществено обсъждане?
Маха Суккар: Не, никога. Според мен хората могат да не одобрят нещо, което не познават, но когато се запознаят с мен, страната и религията ми, те напълно ще го приемат и изобщо няма да има проблем.
Наташа Симсън: Това е мечта, която искаш да се сбъдне, ли?
Маха Суккар: Вече се сбъдна. Беше мечта, преди да дойда, беше мечта преди 4 години. Сега вече е реалност.
Наташа Симсън: "Изпълнителният директор Хас Деллал на Австралийската многонационална фондация, заяви, че дипломирането на полицай Суккар чупи рамките на утвърдените норми и скоро ще стане нещо нормално.
Хас Деллал: Мисля, че това е една много положителна промяна. В смисъл, че много ни помага да разберем различния. Ние всички имаме различни културни традиции, затова целта ни е да приемаме различните културни ценности и религии. Да не се прави разлика между хората и да ги приемаме, е нещо много хубаво. Безпристрастната и справедлива политика на щата и държавата в това отношение е част от нашия успех.
Наташа Симсън: Не се ли безпокоите, че тя може да стане обект на расистки прояви?
Хас Деллал: Вижте, аз мисля, че при нея е както при всички останали. Във всяко общество се срещат отделни хора, които имат предразсъдъци и правят разлика между хората. Винаги има такава склонност, особено ако разликата е видима. Смятам, че забрадката ще се приеме добре и сигурно ще бъде едно ново начало. Това наистина е нещо ново за Австралия, но вече се прилага в Обединеното кралство. Според информацията, която имам, там има жени полицайки, които носят хиджаб и се справят отлично със служебните си задължения.
Наташа Симсън: За началника на полицията във Виктория — комисар Кристин Никсън, допълнението в униформата просто изразява културните различия в едно огромно разнородно общество.
Кристин Никсън: Да носи хиджаб, е желание на Маха, за нея е важно всички да видят, че той е част от униформата и тя ще го носи при изпълнение на службата си, и ще работи добре.
Наташа Симсън: Следващия февруари полицай Суккар заедно с 45 другари от нейния випуск, водени от благородни цели, ще постъпят на редовна служба в Пътна полиция.
Маха Суккар: Искам да служа и помагам на обществото, да помагам на другите с каквото мога и ако мога, да спра престъпността.
Марк Колвин: Това е полицай Маха Суккар, която се дипломира в полицейската академия „Виктория" този следобед.
Репортер: Наташа Симсън
LG пуска мюсюлмански мобилен телефон
LG Electronics - една от известните в света корпорации в областта на новите технологии, пуска нов модел мобилен телефон - F7100 DigitalQiblahphone за мюсюлмани, съобщава This Day Online.
Неговата отличителна особеност е функцията за определяне Къбле - посоката за намаз. За да стане това, достатъчно е собственикът на телефона въведе името на града, в който се намира, като неговата географска ширина и дължина са въведени предварително в паметта на телефона.
Освен това GSM-ът ще напомня на своя собственик и времената за настъпването на намаз. Представителят Вишвас Саксена на компанията LG заявява, че новият модел ще бъде на напълно достъпна цена.
Компанията LG планира да продава мобилните телефони Къблефон, снабдени с функцията Къбле, не само в Близкия изток и Африка, но също и в азиатските страни като Малайзия и Индонезия.
ПРЕЗ АПРИЛ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ПЪРВАТА В ИСТОРИЯТА ИСЛЯМИАДА
На 20 април в Саудитска Арабия се открива първата в историята Ислямиада. Спортните състезания под лозунг "Ислямът е мир" ще се проведат в Мекка, Медина, Джедда и Таиф. Досега 54 страни-членки на Организацията ислямска конференция (ОИК) се съгласили да приемат участие, а Албания, Того и Узбекистан изразили съжаление за това, че не могат да участват в мероприятието.
Предполага се, че общият брой на участниците ще достигне 7-8 хил. души.
239 арбитри ще определят победителите. Спортиститеще се състезават в дисциплини като плуване, волейбол, баскетбол, тенис, карате, конна езда, футбол и други. Очаква се в мюсюлманската Олимпиада да вземат участие и спортисти християни. "На християнските спортисти също ще бъде разрешено да участват в ислямските игри. Това е акт, демонстриращ милосърдието на Исляма" казва организатора на мероприятието.
Решението да се проведе първата Ислямиада било прието през юни 2001 г. от ОИК. "Това мероприятие е шанс да разкрие значението на братството между мюсюлманите чрез призмата на спортните съревнования" — подчертава генералния секретар на Олимпийския комитет на Бахрейн Шейх Абдул Рахман бин Рашид ел-Халиф.