Ислям
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ислям

Всичко за Исляма

ПорталПортал  ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимкиПоследни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! Чети [о, Мухаммед] в името на твоя Господ, Който сътвори - сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е Най-щедрия, Онзи, Който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел.

Подкрепата на жената мюсюлманка към своя съпруг-призоваващ

Go down 
АвторСъобщение
Admin

Admin

Брой мнения : 3880

Подкрепата на жената мюсюлманка към своя съпруг-призоваващ Empty
ПисанеЗаглавие: Подкрепата на жената мюсюлманка към своя съпруг-призоваващ   Подкрепата на жената мюсюлманка към своя съпруг-призоваващ Empty04.02.14 10:14

В този живот човекът постоянно се сблъсква с проблеми, болки и тревоги и ако няма кой да му помогне и подкрепи, не би се справил сам. Това се отнася за всеки човек, но ако стане въпрос за призоваващия към Аллах, то той е подложен на още по-големи проблеми и изпитания. И затова той изпитва по-голяма нужда от постоянна подкрепа, за да върви по този труден, но най-превъзходен път. За тази цел човекът, който е най-добра опора и подкрепа за призоваващия е неговата съпруга. Тя е най-близкият човек до него и тя най-добре ще успее да намали трудностите и притесненията му. Тя най-добре ще може да засили твърдостта и постоянството му в призоваването като ще остави следа в успеха на призоваването. По този начин и тя ще участва в разпространението на исляма по непряк път.
Най-яркият пример за подкрепата на жената мюсюлманка – това е майката на вярващите Хатидже бинт Хувейлид (Аллах да е доволен от нея), първата и най-обичана съпруга на Пратеника Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем). Тя е най-превъзходният пример за подкрепа към своя съпруг. От Ибн Исхак се предава случката при първото низпославане на вахий (вдъхновение), разказано от Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем): „Отправих се към дома си и отидох при Хатидже, седнах до нея и се подпрях на скута й, тя ме попита: „Къде беше о, баща на Касим? Изпратих хора да те търсят.” След това й разказах за първата ми среща с меляикето Джебраил (алейхи селям) а тя ми отвърна: „Това е радостна вест, бъди силен и твърд, кълна се в Този, в Чиито Ръце е моята душа, надявам се да бъдеш пророкът на тази общност.” Хатидже бинт Хувейлид (радиаллаху анха) е първата жена, повярвала в това, което е низспослано от Аллах и първият човек повярвала в Неговия Пратеник. Тя оказала най-голяма подкрепа на Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем), чрез нея Всевишния Аллах намалявал и улеснявал трудностите на Пратеника Си. Винаги, когато чуела нещо, което ненавиждала, като неверие или отхвърляне от страна на хората Хатидже (радиаллаху анха) премахвала и олекотявала тъгата му, прибирайки се при нея. В сборника на Бухари се предава, че когато Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) се прибрал треперейки и изплашен след първото низпославане, казал на Хатидже: „Завий ме, завий ме.” Тя го завила, докато се успокоил. Той (салляллаху алейхи уе селлем) й разказал за случилото се и казал: „Силно се изплаших за себе си.” А Хатидже (радиаллаху анха) му отговорила: „Напротив, кълна се в Аллах, че Той никога няма да те опозори, ти поддържаш роднинските връзки, помагаш на слабите и немощните, почиташ госта и винаги си на страната на истината.“
Това са думи, произнесени от светлината на вярата, те придават твърдост и подкрепа на Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем). С тези думи Хатидже (радиаллаху анха) ясно очертава, че ще бъде най-добрия другар на Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем), който е натоварен с тежестта на посланието от Аллах. Също и оповестява, че ще му бъде и най-добрия помощник и за разпространението му. Тези думи засилват твърдостта и увереността на Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) и търпението за делото, за което е избран. Увеличават и неговата решителност по пътя на най-отговорната цел, а тя е да изведе човечеството от тъмнината на обожествяване на идоли (в разновидностите й) към светлината на единството на Всевишния Аллах и в служенето Му.
Хатидже (Аллах да е доволен от нея) е прекрасен образец за жената, която допълва великия мъж до себе си. Наистина носещите посланията, призоваващите срещат огромни трудности, защото искат да променят реалността към по-добро и полагат големи усилия по пътя към доброто. И тези хора най-много се нуждаят в личния им живот някой да ги посреща с топлина и облекчение и най-вече с разбиране и подкрепа. Хатидже (радиаллаху анха) притежаваше всички тези качества и добродетели и остави най-благородна следа в живота на Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем). Заради цялата тази подкрепа, оказана на Пратеника на Аллах (салляллаху алейхи уе селлем), майката на вярващите Хатидже (Аллах да е доволен от нея) е заслужила поздрав от Всевишния Аллах. Предава се от Ебу Хурейра: „Меляикето Джебраил дойде при Пророка (салляллаху алейхи уе селлем) и каза: „О, Пратенико на Аллах, когато Хатидже дойде при теб и ти донесе храна и питие, то ти й предай селям от нейния Господар и от мен и я възвести с къща в дженнета от скъпоценни камъни, където няма да чувства тревога и притеснения.” Хатидже (Аллах да е доволен от нея) зае велико място в сърцето на Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем), изпълнено с любов и вярност както приживе, така и след смъртта й. Айша, другата достойна съпруга на Пророка (салляллаху алейхи уе селлем), казваше:
„Никога не съм ревнувала другите жени от Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем), освен от Хатидже, никога не съм я виждала, но Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем) винаги говореше за нея. Дори когато колеше овца изпращаше месо за приятелките на Хатидже. Понякога му казвах: „Като че ли няма друга на дунята освен Хатидже”, а той (салляллаху алейхи уе селлем) продължаваше да я хвали и казваше: „Тя беше такава и такава и имах деца от нея.” Веднъж Айше (Аллах да е доволен от нея) попитала Пратеника (салляллаху алейхи уе селлем): „Ти постоянно споменаваш и хвалиш Хатидже, нима Всевишния Аллах не я заменил и не те е дарил с по-добродетелна жена от нея?” А той отговорил: „Не, Всевишния Аллах не я е заменил с по-добродетелна, защото тя първа повярва в мен, когато хората ме отричаха, дари ме и ме подпомогна с нейното богатство, когато хората ми възбраниха, и Всевишния Аллах ме дари с деца от нея.” Такава е истинската обич и вярност между праведните съпрузи. Знаем, че когато Хатидже (радиаллаху анха) умира, Пратеникът (салляллаху алейхи уе селлем) преживява огромна мъка, защото изгубва вярност, любов, подкрепа в нейно лице.
Това е най-превъзходния пример за добродетелна съпруга спрямо съпруга си, който е призоваващ. Има други, многобройни примери от жените сподвижнички, но се съсредоточихме върху майката на вярващите – Хатидже (радиаллаху анха) – първият пример за мюсюлманка и съпруга на Мухаммед (салляллаху алейхи уе селлем) – водача на тази общност.
Мюмюне Шерифова

Източник
Върнете се в началото Go down
https://islam.forumotion.asia

Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» Подкрепата на жената мюсюлманка към своя съпруг-призоваващ
» 5 Подкрепата на жената мюсюлманка към своя съпруг-призоваващ
» 1 Позволено ли е съпругата безпричинно да отхвърля своя съпруг?
» 4 Достойнствата на жената мюсюлманка
» Достойнствата на жената мюсюлманка

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Ислям :: Ислям :: Да'уа-
Идете на: