Ислям
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ислям

Всичко за Исляма

ПорталПортал  ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимкиПоследни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! Чети [о, Мухаммед] в името на твоя Господ, Който сътвори - сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е Най-щедрия, Онзи, Който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел.

10 Ние бяхме първата благотворителна фондация

Go down 
АвторСъобщение
Admin

Admin

Брой мнения : 3880

10 Ние бяхме първата благотворителна фондация Empty
ПисанеЗаглавие: 10 Ние бяхме първата благотворителна фондация   10 Ние бяхме първата благотворителна фондация Empty16.12.13 19:40

Ние бяхме първата благотворителна фондация

(Писмо от Истанбул)

В интернета случайно попаднах на съобщението, че арабската ислямска фондация “Ал Уакф Ал Ислам“ разпространявала радикален ислям в Родопските области Смолян, Пазарджик, Благоевград. Това съобщение, ако не идва от невежеството, омразата на определени антиислямистки пропагандатори в България, е явна клевета по отношение на „Ал Уакф Ал Ислам“.
Нашата фондация никога не се занимавала с политика, не се намесвала във вътрешните работи на страните, в които работи, по никакъв начин не настройвала гражданите против политическите режими в дадени държави. Ние бяхме само благотворителна организация за ислямска просвета и култура. Чрез издигане просветното и културното равнище на мюсюлманите искахме да помогнем на нашите братя по религия по-добре и лесно да се интегрират в обществото, изпълнявайки законите на страните, в които живеят, да бъдат техни добри граждани. С такава цел дойдохме и в България.
През 90-те години на миналият век нашата фондация с горепосоченото име беше първата арабска мюсюлманска организация, която протегна ръка за помощ на мюсюлманското население в България. Аз съм първият представител на фондацията отговарящ за исляма и мюсюлманите в балканските страни, който пристигна в София през мразовитата зима на 1989 година, след промяната на политическия режим в страната.
В София се запознах с един динамичен инициативен главен мюфтия, който се казваше Недим Генджев. Той ме запозна с политическото положение в страната след промяната на режима, с положението на исляма и мюсюлманите в България.
С господин Генджев ние обсъдихме един широк план за възраждането на исляма в посткомунистическа България. Този план предвиждаше откриване на стотици Коран курсове, няколко имам-хатибски училища, Полувисш ислямски институт в София, изпращане на мюсюлмански младежи в богословските факултети на университетите в арабските страни, издаване на религиозна литература на български и турски езици, превеждането на Коран-и Керим на български език и др.
Главният мюфтия господин Недим Генджев се зае да уреди организационно-админастративната част на тези въпроси с новите български власти, сред които имал много добри приятели. Нашата фондация пък пое изцяло финансирането на всички мероприятия касаещи разпространението на ислямска просвета и култура в България.
Трябва да кажа, че ние намерихме веднага общ език с господин главния мюфтия по всички финансови въпроси. Главният мюфтия поиска по 1000 долари за организиране на всеки Коран курс по отделно. Възнаграждението на ходжите в тези курсове (мисля, че бяха по сто долара на месец) също беше поета от нашата фондация. 50 хиляди долара лично аз предадох на Недим Генджев за откриването на три имам-хатибски училища - по 10 хиляди долара за всяко училище, 20 хиляди долара за Полувисшия ислямски институт. Цялата финансова издръжка на четирите учебни заведения също бе поета от нашата фондация.
Работата тръгна много добре. В първите години на демокрацията в страната бяха открити стотици Коран курсове, три имам- хатибски средни училища в Шумен, Русе и Момчилград, както и Полувисш ислямски институт в София. Недим Генджев започна да издава един седмичник за ислямска просвета и култура, написа и издаде първият учебник по вероучение за имам-хатибските училища в България. Започна превеждането на Коран-и Керим на български език. «Ал Уакф Ал Ислам» финансираше всички тия дейности.
Но към края на 1990 година започнаха да пристигат сигнали при нас, че Недим Генджев злоупотребява с нашите пари и че не ги използва по предназначение. През 1991 година лично аз пристигнах в България да проверя тези сигнали. Оказа се, че Недим Генджев отчитал пред нас двойно-тройно повече Коран курсове, отколкото са в действителност и не плащал нито един лев на ходжите, които водят тези курсове. В имам-хатибските училища и Полувисшия ислямски институт нито един преподавател или служител не получавал нито един лев заплата и хонорар. А ние пращахме на господин главен мюфтия по 75 долара за един академичен час в Полувисшия ислямски институт.
Нашата изненада и разочарование беше много голяма. Стотици хиляди долара, които така щедро дадохме на Недим Генджев, влязоха в неговия бездънен джоб. Тъкмо като мислехме как да работим с него в бъдеще правителството го смени за други далавери, извършени от него. И така, Провидението го наказа още тук, на земята.
Ебу Саид (Саид Махмуд)
Върнете се в началото Go down
https://islam.forumotion.asia

10 Ние бяхме първата благотворителна фондация
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» 10 Фондация “Вяра”
» 10 А бяхме възторжени атеисти!
» 10 Построиха първата джамия в Арктика
» 6 Първата високоекологична джамия отвори врати