Зов за помощ
Уважаеми редактори, пише Ви Пашо Демирев Рамков, председател на законното джамийско настоятелство в гр. Луковит, Ловешка област.
С Вас искам да споделя моята голяма радост и болка. Радостен съм, че успяхме да си възвърнем мястото на старата джамия, която бе разрушена до основи. Тя е съществувала може би отпреди сто години. Тук нашите мюсюлмани са изпълнявали всичките религиозни ритуали и обреди. Имали сме ходжи и сме погребвали покойниците си така, както е повелявала нашата религия.
Но след 09.09.1944 г. в цяла България започва да се шири неверие, което не подминава и нас. С последните наши ходжи си отиват и много наши традиции. В последните години нашите хора започнаха да търсят отново Аллах. Но за нещастие в Луковит навлизат различни християнски секти. За съжаление някои се оглавяват от мюсюлмани, а това примамва много наши хора. И когато говоря с тях, те ми казват: „Ех, ако имахме джамия и наш водач, нямаше да търсим Бог на друго място. Ние си искаме нашата, мюсюлманската вяра, защото ако бащите и дедите ни разберат, че сме ги предали ще се обърнат в гробовете си. На нас също не ни е лесно. Ако си имаме джамия и свой ходжа, ще се върнем при нашия Аллах.”
Ето тези техни думи ме накараха да пристъпя към действие. Първо узаконихме джамийското настоятелство. След това възвърнахме и узаконихме терена на старата разрушена джамия. Тези права ги имаме от 3-4 месеца, но тъй като нямаме средства, мисля, че ще ги загубим.
Желанието на 550 мюсюлмани от град Луковит и 1500 от общината е да си имаме свой храм – джамия, за да можем да върнем тези хора в правата вяра. Много ви моля да ни помогнете с позволението на Аллах да си дойдат тези хора на мястото си.
БЕЛЕЖКА НА РЕДАКЦИЯТА: Уважаеми господин Пашо Рамков, поместваме Вашето писмо, пълно с радост, тъга и молба. Искаме да Ви заявим, че не малко на брой населени места, изпаднали във вашето положение, първо сами запретват ръкави и събират средства, с които започват строителство, което впоследствие докарват до край. Затова нашият съвет е: вие като джамийско настоятелство учредете комисия, която да почне да събира средства от града и от близките села, след което да се надяваме, че ще се явят спонсори, които биха желали да ви помогнат в това благородно начинание. Религията ни учи, че когато човек силно желае нещо, го постига! Желаем Ви успех!
С поздрав, И. Чаушев,
главен редактор на сп.
„МЮСЮЛМАНИ“