СУРА АС-САФФ
(РЕДИЦАТА) Мединска. Съдържа 14 знамения.
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!
1. "Всичко на небесата и всичко на земята прославя Аллах. Той е Всемогъщия, Всемъдрия."
2. "О, вярващи, защо говорите онова, което не вършите?" Ибн Аббас (р.а.) е казал: "Имаше хора от вярващите, които преди джихадът (борбата по пътя на Аллах) да стане задължителен казваха: "Как ни се иска Аллах да ни извести кои са най-обичаните дела от Него и ние да ги извършим." Но когато бяха известени, че най-обичаното дело от Аллах е джихада, не им стана приятно и им стана тежко. Тогава се низпосла това знамение.
3. "Най-омразно пред Аллах е да говорите онова, което не вършите." Тоест: Всевишният Аллах най-много мрази това дело. А някои казват, че това знамение се отнася за онези, които идвали при Пратеника на Аллах (с.а.с.) и казвали: "Воювах със сабята си, ударих така и така..." ала не са го извършили.
4. "Аллах обича онези, които се сражават по Неговия път" Всевишният Аллах тук им разяснява, че сражаването по пътя на Аллах е на най-висока степен при Аллах од делата на рабите. В следния хадис се казва: "Главата на повелята е Исляма, нейният стълб е молитвата, а връхната точка е борбата по пътя на Аллах."
"в редица," подреждат се в редица
"сякаш са здрава крепост." всяка част в нея е свързана с другата част, така че не могат да се разделят. Това е така, заради тяхната здравина и сила в повелята на Аллах. При тях няма отстъпване назад и врагът не може да мине между тях.
5. "И рече Муса на своя народ:" След като Пречистият Аллах спомена, че обича воюващите по Неговия път, сега разяснява че Муса и Иса (алейхимас-селям) са повелявали единобожието и са се борили по пътя на Аллах, а наказанието са спуснало над всеки, който им се съпротивил. И така общността на Мухаммед (с.а.с.) може да се предпази, като не постъпва със своя Пратеник, както са постъпили общностите на Муса и Иса с тях.
“О, народе мой, защо ме огорчавате," като се съпротивлявате на това, което ви повелявам от прописите, с които Аллах ви е задължил, или ме огорчавате като ме нагрубявате и омаловажавате
"след като вече узнахте, че аз съм пратеник на Аллах при вас?” тоест: Как ще ме огорчавате след като знаете, че аз съм Пратеник на Аллах, а Пратеникът заслужава уважение и почит. Няма никакво съмнение в Посланието ми след като видяхте чудесата, които ви принуждават да увярвате в моето Послание.
"И когато се отклониха, Аллах отклони сърцата им." Когато те изоставиха истината и огорчиха своя Пратеник, и Аллах извъртя сърцата им от истината, като награда за това, което те сториха.
6. "И рече Иса, синът на Мерйем: “О, синове на Исраил, аз съм пратеник на Аллах при вас, да потвърдя Тората отпреди мен" тоест: наистина, аз съм Пратеника на Аллах към вас с Инджиль, и не съм дошъл с нещо, което да е спротивно на Теурата. А напротив Теурата съдържа радостната вест за мен, тогава защо страните от мен и не скате да ме последвате
"и да благовестя за пратеник, който ще дойде след мен. Името му е Ахмед.” След като е така няма място за вашите лъжи и неверие. А Ахмед е името на нашия Пратеник Мухаммед (с.а.с.), което в превод означава: онзи, който ще бъде признат заради благордните си качества, които ги няма в друг човек.
"А когато [Мухаммед] им донесе ясните знаци, рекоха: “Това е явна магия.” Когато Иса (а.с.) дошъл при тях с чудеса, те казали: "Това, което той ни е донесъл е ясна и явна магия." А някои казват, че това се отнася за Мухаммед (с.а.с.), тоест когато дошъл при тях с това, те казали : Той е магьосник.
7. "И кой е по-голям угнетител от онзи, който измисля лъжа за Аллах, когато го зоват към Исляма? " който е най-достойната и прелестна религия на земята. А който е такъв няма право да измисля лъжи за друг, камоли да лъже за своя Господар.
"Аллах не напътва хората угнетители." А споменатите са от тях.
8. "Те искат да угасят светлината на Аллах с уста." Тоест: тяхното желание да затрият Исляма и да забранят неговото напътствие с лъжливите си слова е като онзи, който иска да угаси велика светлина с духане с устата си.
"Но Аллах ще стори да засияе в пълнота Неговата светлина," с показване на религията Ислям до най-високите върхове и надделяването й над всички останали религии.
"дори неверниците да възненавиждат това." 9. "Той е, Който изпрати Своя Пратеник с напътствието и с правата религия, за да я издигне над всички религии," и за да я стори явна и побеждаваща над всички останали религии
"дори съдружаващите да възненавиждат това." което ще се случи, понеже е неизбежно.
10. "О, вярващи, да ви посоча ли търговия, която ще ви спаси от болезнено мъчение?" сторил е делата на степента на търговията, защото с делата си печелят както печелят в търговията. А това ще се осъществи с тяхното влзане в Дженнета и спасяване от Огъня. Тази търговия е обяснена със следващите две знамения, а значението им е: че цената на вярата и джихада при Аллах е Дженнет. Това е печелившата търговия.
11. "Да вярвате в Аллах и в Неговия Пратеник, и да се борите по пътя на Аллах чрез своите имоти и души. Това е най-доброто за вас, ако знаете." 12. "Тогава Той ще ви опрости греховете" първо Аллах споменава стоката, с която търгуват, а тук споменава цената, която им е обещал. Тоест: ако увярвате, Той ще ви опрости
"и ще ви въведе в Градините, сред които реки текат, и в хубави жилища в Градините Адн." Тоест: ще живеете във вечни Градини, които не ще бъдат прекъснати със смърт, нито с излизане от тях.
"Това е великото спасение." Тоест: опрощението и влизането в Дженнета е великото спасение, и няма друго спасение след него. Няма по-голяма победа от тази победа.
13. "И друго, което обичате –" за вас има още нещо, което ще ви учуди и хареса
"помощ от Аллах" която е за вас
"и близка победа." с която Аллах ще ви зарадва. Помощта е над Курайш, а победата е превземането на Мекка. Ата казва: с това цели превземането на Персия и Рим.
"И възрадвай вярващите!" Тоест: О, Мухаммед, зарадвай вярващите с помощ и победа на земята, и с Дженнет в отвъдния свят.
14. "О, вярващи, бъдете помощници [по пътя] на Аллах," тоест: не преставайте да бъдете такива, каквито сте сега в помощ на религията
"както Иса, синът на Мерйем, рече на учениците си: “Кои са моите помощници [по пътя] на Аллах?” Помагайте на религията на Аллах, като помощта на учениците когато Иса им рече: “Кои са моите помощници [по пътя] на Аллах?” А:
"Учениците рекоха: “Ние сме помощниците [по пътя] на Аллах.”" Тоест: кой ще се съгласи да ми помага в това, което приближава към Аллах! А учениците са помощниците на Иса (а.с.) и най-искрените му сподвижници. Те са първите, които са увярвали и са били дванадесет човека.
"И част от синовете на Исраил повярва," в Иса (а.с.)
"а друга не повярва." в него.
"И подкрепихме вярващите срещу врага им," и дарихме със сила, които последваха истината над заблудените
"и те станаха победители." За следното знамение : "О, вярващи, бъдете помощници [по пътя] на Аллах," Катаде казва: С благоволението на Аллах това се случило, когато дошли седемдесет мъже при Пратеника на Аллах (с.а.с.) и дали клетва пред него при Акабе. Те го приели и му помагали, докато Аллах разпространил религията Си. За тази група мъже, които са били на тази среща Пратеникът на Аллах (с.а.с.) е казал: "Изкарайте ми дванадесет от вас, които ще бъдат застъпници пред техните племена, както се застъпваха и учениците за Иса – сина на Мерйем." После казал на избраните: "Вие сте застъпници пред вашите племена, както се застъпваха учениците на Иса – сина на Мерйем. И аз съм застъпник за моя народ." Рекоха: "Да."
http://muslimabg.com/14tema2.html